Matthijs van Nieuwkerk helemaal kapot, zegt acuut tv-opnames af

Matthijs van Nieuwkerk zit er helemaal doorheen na de publicatie van het geruchtmakende Volkskrant-artikel over zijn wangedrag bij De Wereld Draait Door. Hij annuleert zijn tv-opnames van vandaag.

Matthijs van Nieuwkerk © NPO

De onthulling dat Matthijs van Nieuwkerk zich jarenlang als een tv-beul heeft gedragen zonder dat er iemand ingreep maakt extreem veel los. Er wordt door BN’ers als Patty Brard al gepleit voor zijn afscheid van televisie. Zijn tv-opnames van vandaag gaan in elk geval niet door; die heeft de presentator afgezegd.

Matthijs zegt af

Matthijs zou vandaag eigenlijk de Top2000 Quiz opnemen, maar dat is afgeblazen. “Na het verschijnen van het Volkskrantartikel en de dynamiek die dat losmaakt, moeten we constateren dat vandaag niet de aangewezen dag is om een feestelijke quiz op te nemen”, zegt een woordvoerder van de NTR.

De persvoorlichter vervolgt in het AD: “Daarom hebben we besloten om de opnames van de Top2000 Quiz niet door te laten gaan. Deze beslissing is in samenspraak met Matthijs en de NPO genomen.”

NTR steunt hem

Het lijkt erop dat dit besluit vooral bij Matthijs vandaan komt, want de NTR stond eerder vanochtend nog vooraan om hun steun uit te spreken aan de presentator. De omroep liet weten dat de opnames van alle Top 2000-programma’s gewoon doorgaan.

Het team van Top 2000 à Go-Go ‘herkent zich niet’ in het gedrag van Matthijs zoals door de Volkskrant omschreven, zei de omroep. “Door ons productieteam is in de afgelopen jaren met plezier en in goede relatie met Matthijs samengewerkt.”

Iets te gretig

Die reactie van de NTR was iets te gretig, vindt oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk. Hij zegt: “Typische eerste reflex. Maar televisie is emotie en de presentator een boegbeeld. Misschien beter even pas op de plaats maken en alle consequenties overdenken?”

Een paar uur later staan de zaken er dus heel anders voor. Gaat de Top 2000-programmering nog wel door? De NTR: “Het artikel is gisteravond verschenen. Over eventuele gevolgen zal de komende tijd duidelijkheid moeten komen.”

In therapie?

Matthijs zal vandaag ongetwijfeld een hoop dingen overdenken. Hij kon gisteren in reactie aan de Volkskrant niet eens antwoord geven op de vraag of hij eigenlijk wel goed bij zijn hoofd is.

De presentator: “De vraag die ook uit het stuk opstijgt, is of ik eigenlijk wel goed bij mijn hoofd was. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Jarenlang elke dag met deze drift en onder grote verwachtingen een talkshow maken, is misschien gekkenwerk. Het zal niet overal goed voor zijn.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen