Janine Abbring blijkt slachtoffer van Matthijs’ hulpje Dieuwke Wynia

Janine Abbring blijkt één van de slachtoffers van het bizarre wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk en zijn tirannieke tv-hulpje Dieuwke Wynia. “Ik heb ontslag genomen bij DWDD.”

Matthijs van Nieuwkerk, Dieuwke Wynia en Janine Abbring © BNNVARA

De Matthijs van Nieuwkerk-beerput is open en er wordt nu al gepleit voor zijn tv-afscheid. Het aantal slachtoffers van zijn wangedrag is enorm, maar ook zijn tv-hulpje Dieuwke Wynia blijkt een flinke duit in het zakje te hebben gedaan. “Sommige redacteuren zeggen door Wynia meer te zijn beschadigd dan door Van Nieuwkerk”, schrijft de Volkskrant.

Dieuwke’s expeditie

Dieuwke begon in 2008 als eindredacteur van DWDD. Voor die tijd was ze ‘aardig, betrokken en gevoelig’, maar in haar nieuwe functie beging ze een ‘bizarre transformatie’, stellen oud-medewerkers in de Volkskrant. Ze kon misschien nog wel harder schreeuwen dan Matthijs. “Als Matthijs iets niet goed vond, kwam zij schreeuwend de redactie op.”

De manier waarop zij de redactie leidde blijkt extreem ongezond te zijn geweest. “Dieuwke liet twee redacteuren met elkaar strijden om een plek in het volgende seizoen”, zegt een redacteur. “Soms leek het een soort Expeditie Robinson.”

Vals secreet

Al die jaren bij DWDD blijkt Dieuwke zich als een vals secreet te hebben gedragen. De Volkskrant noemt een voorbeeld waarbij Dieuwke een filmpje van een redacteur goedkeurt. Daar denkt Matthijs even later anders over: “Hij zei: ‘Dit is zó slecht gemaakt. Hoe kán dit?’”

Vervolgens deed Dieuwke alsof ze het voor het eerst zag, sloeg haar hand voor haar mond en zei: “Oh, nee, néééé.”

Janine’s ontslag

Janine Abbring, bekend van Zomergasten, blijkt ook slachtoffer van Dieuwke’s valse gedrag. Ze was in 2011 een van de verslaggevers van het programma, een Jakhals, en had op de redactie een ‘harde aanvaring’ met Dieuwke. Die vond dat Janine haar ergens niet goed genoeg over had geïnformeerd.

Dieuwke stuurde een mail naar de hele redactie waarin ze Janine enorm voor schut zette. “Dieuwke was ziedend”, zegt een collega in de krant. “Ze zei dat ze ervoor zou zorgen dat Janine nooit meer aan de bak zou komen in Hilversum.”

Het werd niet gepikt door Janine, die een dag later opstapte na een pittige mail aan Dieuwke, die ook in de Volkskrant staat. Ze bevestigt het: “Het klopt dat ik ooit ontslag heb genomen bij DWDD vanwege de mijns inziens onacceptabele manier waarop er door de eindredacteur van dat programma met mensen werd omgegaan.”

Slachtofferrol

Dieuwke zegt in een reactie dat ze zelf ook maar slachtoffer was van Matthijs: “Hij kon heel boos worden, ook op mij. Zijn woedeaanvallen waren heftig, hij leek op zulke momenten een ander persoon. Ik heb ook weleens verdrietig, huilend voor hem gezeten. Hij reageerde daar ongevoelig op en liep weg.”

Ze zegt dat het altijd schipperen was tussen de belangen van de redactie en de wensen van Matthijs. “Als we het hebben over daders en slachtoffers, dan zit ik in een grijs gebied. Aan het eind van mijn hoofdredacteurschap ging ik steeds vaker verdrietig naar huis. Ik ben vooral vanwege Matthijs weggegaan bij DWDD.”

Verschrikkelijk wijf

Het valt Angela de Jong op dat Dieuwke nadrukkelijk kiest voor de slachtofferrol. “Ze noemt zichzelf nu ook een soort slachtoffer”, zegt ze bij Jinek.

Özcan Akyol, bestie van Matthijs, daarop: “Ja, daar heb ik dan wel moeite mee. We hebben allemaal kunnen zien dat ze daarna alsnog met Matthijs heeft samengewerkt in dat boekenprogramma. Dan denk ik: je bent je eigen straatje aan het schoonvegen, want jullie hebben collectief gefaald, dus ga het niet allemaal naar één persoon schuiven.”

Omroep MAX-baas Jan Slagter in Op1: “Ze duikt nu en zegt dat het toch wel de schuld was van Matthijs. Daar hou ik niet van.”

De uitsmijter komt van Johan Derksen: “Dat vind ik een verschrikkelijk wijf. Dat is een griezel van een wijf.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen