Johan Derksen wekt wantrouwen met draai, Eva Jinek hint op boycot

Johan Derksen wekt wantrouwen met zijn draai in het kaarsenverhaal. Zowel in Op1, Jinek als Shownieuws is gisterenavond met argwaan gereageerd. “Hij probeert het allemaal om te buigen.”

Reacties op VI © NPO, RTL, SBS

Johan Derksen bekende dinsdagavond op televisie dat hij in het verleden een bewusteloze vrouw heeft gepenetreerd. Daar maakte hij een duwend gebaar bij: “Er stond zo’n grote kaars en die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan. (…) Technisch gezien zal een officier van Justitie het als verkrachting kunnen uitleggen.”

Wantrouwen

Nu beweert Johan dat hij de kaars niet ‘in’ de vrouw heeft gestopt, maar tussen haar benen heeft gezet. “Hij wijzigt het verhaal”, merkt SBS 6-collega Evert Santegoeds op in Shownieuws. “Het lijkt wel een beetje draaien om het draaien om de schade enigszins te beperken. (…) Johan twijfelt wel eens aan mijn woorden, maar ik vandaag aan de zijne.”

Collega Bart Ettekoven wijst op Johans oorspronkelijke woorden dat zijn daad ’technisch gezien’ als ‘verkrachting’ kan worden uitgelegd. Dat geldt niet voor een kaars tussen iemands benen in zetten, merkt hij op. “Ja, dat is raar, want als je iets tussen de benen zet, dan kan daar geen sprake van zijn.”

Tv-kenner Rob Goossens is het daarmee eens, twittert hij. “Als je alleen een kaars tussen de benen hebt gezet van iemand die zich al voor je ontkleed heeft, waarom zou je dat dan ’technisch gezien verkrachting’ kunnen noemen?”

Geen twijfel

Angela de Jong vertelt in Op1 dat ze Johans draai ook niet gelooft. “Volgens mij zei hij het heel duidelijk. We hebben net het fragment gezien: ‘We stoppen hem erin’ (maakt gebaar, red.), en ‘het was strafbaar’.”

Presentator Charles Groenhuijsen: “Geen twijfel toch?”

Marcia Luyten: “Hij zei: ‘Je zou ervoor de bak ingaan.’”

Zij wil VI van de buis hebben. “Die mannen, niet alleen Johan Derksen maar ook Gijp, moeten gewoon van de buis af. Gewoon onmiddellijk. (…) Dit is gewoon echt voer voor allemaal rechts-conservatieve mannetjes die zich steeds meer beklagen dat hun masculiniteit in het gedrang is.”

Ongeloof in Jinek

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, vertelt bij Jinek dat ze het ‘misselijkmakend’ vindt. “Hij zei: ‘Ik stopte de kaars erin’, en maakt ook zo’n beweging erbij”, zegt ze. “Ik vind het tamelijk hypocriet dat hij (…) nu ineens met een ander type verhaal komt… Ja, dan vind ik je laf en heel gemeen, ook naar de vrouwen toe. Het is gewoon zó ernstig.”

Acteur Jon van Eerd: “Ik word er echt knettergek van hoe die man zich dan weer in allerlei vormen en bochten denkt te weten te wringen om een verklaring om te buigen. Het is shockerend wat er gebeurd is. Wat er precies gebeurd is weten we natuurlijk niet, want daar draait hij nu omheen.”

Arno Kantelberg: “Hij krabbelt nu terug met die kaars en ik vermoed, maar dat weet ik niet want ik was er ook niet bij, dat het deze [nieuwe] versie is geweest, maar gisteren ging hij het spannend maken, want iedereen lachte en daar ging hij in mee.”

Luuk Ikink, RTL Boulevard-collega van Arno, werpt op Twitter tegen: “Waarom zou je zeggen dat je een kaars IN iemand stopte, als je dat niet hebt gedaan? Dan werk je jezelf wel heel erg in de nesten om niets.”

Eva kritisch

Eva Jinek vindt het heel erg voor de vrouw die dit is overkomen. Ze vraagt zich af hoe ze zich voelt als ze dit nu ziet. “Ik denk wat jij bedoelt, Marjan, dat mensen zich dan nog een keer als het ware slachtoffer voelen omdat er zo om gelachen wordt.”

Marjan: “Ik hoop dat wij met elkaar ook hier besluiten dat we dit gewoon niet willen op de nationale televisie.”

Arno: “Hoe dan? Als het programma gewoon doorgaat en er kijken een miljoen mensen naar en er zitten mensen in het publiek die ook gewoon zitten te lachen. Hoe dan?”

Eva hint dan op een adverteerders- of kijkersboycot. “Misschien als mensen niet meer adverteren rond het programma of als je zelf niet kijkt. Dat is het enige.”

Fragment

Het verschil tussen het oorspronkelijke en gewijzigde verhaal van Johan Derksen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gelooft u de draai van Johan Derksen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen