Angst voor John de Mol lijkt weg te vagen: van alle kanten kritiek

De angst voor de machtige mediaman John de Mol – hij is eigenaar van SBS én vrijwel alle commerciële radiozenders – lijkt af te brokkelen. Hij krijgt nu werkelijk van álle kanten kritiek.

John de Mol © Omroep MAX

John de Mol kan carrières maken en breken. Als je als commerciële radio-dj niet goed door een deur kunt met John, dan kun je vrijwel nergens meer terecht: alles is van Talpa. En dan ligt er ook nog het plan om dit jaar te gaan fuseren met RTL, waarna er nog maar één groot commercieel tv-bedrijf zou zijn. Met een flinke vinger in de pap voor John.

Kritiek op John

Het is nog steeds zo dat de meeste BN’ers geen kritische noot durven uit te brengen over John. Het is veelzeggend dat de vrouwen van Talpa vandaag anoniem in opstand komen tegen de mediamiljardair. Eerder deze week schreef het AD al een voorpagina-artikel over de angstcultuur bij het bedrijf van John.

De reden dat John momenteel onder vuur ligt is zijn interview in de Voice-special van BOOS. Daarin draait hij de zaken compleet om: in plaats van mannen aan te spreken op hun ranzige grensoverschrijdende gedrag, roept hij vrouwen op om voortaan iets assertiever te reageren en naar een van zijn loketjes te lopen als ze zijn misbruikt.

Pik in je broek

Angela de Jong gisteren in de talkshow Beau: “Hij had natuurlijk moeten zeggen in plaats van ‘die vrouwen moeten praten’: ‘Al die mensen die voor me werken, moeten hun handen thuishouden en hun pik in hun broek.’”

Beau van Erven Dorens: “Je hebt helemaal gelijk.”

Advocaat Richard Korver: “Het is blaming the victim in optima forma. Je moet niet zeggen: ‘Die vrouwen moeten praten’, wat is dat nou voor onzin? (…) Die kerels moeten van die vrouwen afblijven! Er zit ook iets badinerends in naar vrouwen toe.”

Kritiek van Marije

Marije Knevel, adjunct-hoofdredacteur van LINDA., is behoorlijk kritisch. “Het zijn niet de vrouwen die hun gedrag moeten veranderen en vaker melding moeten maken van seksueel geweld ondanks hun ‘schaamte’. De verantwoordelijkheid ligt NIET bij de slachtoffers. Geweld tegen vrouwen is geen ‘vrouwenprobleem’, de oplossing ligt niet bij vrouwen.”

Ze vervolgt: “Feit is dat de meeste misbruikers mannen zijn. Het zijn mannen die hun gedrag moeten veranderen, jongens die beter moeten worden opgevoed, vrienden die elkaar moeten aanspreken op gedrag dat niet oké is, bedrijfsorganisaties die hun cultuur moeten aanpassen. Om verandering te kunnen brengen moeten mannen onze medestanders zijn, en niet het probleem afschuiven op ons vrouwen.”

‘Fuck dat!’

Ook model Kim Feenstra is boos op John. “Zorg dat je je mond opentrekt? Goed advies van De Mol senior… Fuck dat. Als de daders er nou voor zorgen dat ze geen uiteindelijke daders zijn, vallen er ook geen slachtoffers die moeten twijfelen of ze hun mond gaan opentrekken. Poten thuis. Simpel zat.”

Debby Nobel, die na haar vertrek als Veronica Superguide-baas zoekt naar een nieuwe uitdaging, lijkt niet bij John te gaan solliciteren. Zij zegt: “Ik hoop dat ik m’n kromme tenen nog uit de parketvloer krijg. Ongeloofwaardig. Slap. Alles schreeuwt: ‘Eigenlijk toch de schuld van de vrouwen die het juiste ‘loket’ niet konden vinden.'”

Kritiek van Do

Ook Do, die enige tijd voor SBS 6 heeft gewerkt, uit kritiek op John. “Je begrijpt er helemaal niks van! Jouw eigen zwager geen machtsposities in jouw ogen? Kom op! Al twintig jaar weet een ieder dat hij vunzige teksten als confetti de lucht inschiet en als hij de kans krijgt heel veel verder gaat. Na zijn eerste fout had er ingegrepen moeten worden.”

John faciliteert het misbruik, zegt ze min of meer. “Het is misselijkmakend dat kandidaten die zich wanen in een vertrouwde omgeving zo misbruikt worden door een stel smerige, omhooggevallen machtsmisbruikende schooiers die net met hun poten van anderen af kunnen blijven. Bah bah bah!”

“Je moest je schamen te zeggen dat slachtoffers aan de bel moeten trekken. Jullie moeten je ogen eens van dat scherm halen en in de echte wereld hun werk laten doen!”

Tess gaat los

Tess Milne hekelt John om zijn machtsmisbruik in het algemeen. Ze vertelt hoe ze tijdens ziekte geforceerd werd om hevige medicatie te nemen om zo alsnog Sterren Dansen op het IJs te kunnen presenteren. “Mijn man is er toen tussen gesprongen.”

Toen ze uiteindelijk helemaal afzag van de verdere presentatie van de ijsdansshow, was John woest. “Ik werd door John jarenlang op een zwarte lijst gezet. Als je een veilige werksfeer wil creëren moet je daar misschien beginnen. Mensen niet bannen omdat ze een andere mening hebben dan jij.”

Wit voetje

Het leeuwendeel van de BN’ers probeert nog steeds in het gevlei te komen van John, denk aan Rutger Castricum afgelopen woensdag in HLF8. Hij bleef maar oreren over dat John wel streng is, maar ook heel rechtvaardig.

Hij vertelde over een van zijn eigen ervaringen met John. “Hij is natuurlijk wel straight, denk ik. Toen ook. Maar hij had ook wel gelijk. Als ik dit lees… Als hij uit de bocht vliegt, dan kan het natuurlijk niet, maar mag hij ook aan de eigen knoppen van zijn bedrijf zitten, denk ik dan ook als ik dit lees”, zei hij, wijzend op het AD-artikel over de angstcultuur bij Talpa.

Fragment

Een fragment met John:

Nog een fragment

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat RTL moet oppassen om te fuseren met John de Mol en hem 30 procent van de aandelen te geven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen