John de Mol nu ook onder vuur: ‘Buiten zijn kliekje om heerst angst’

John de Mol wordt flink onder vuur genomen door het AD, dat de mediamiljardair vandaag groot op de voorpagina heeft gezet. De krant schrijft over de angstcultuur bij zijn bedrijf Talpa Network.

John de Mol Foto: William Rutten

Het AD kent geen enkele reserves meer ten opzichte van de gevreesde mediamiljardair John de Mol. ‘De macht van De Mol’, staat vandaag op de voorpagina van de krant. “John de Mol zwijgt over de misstanden bij The Voice. (Ex-)medewerkers van Talpa willen uit angst voor gevolgen hun verhaal alleen anoniem kwijt.”

Slecht gehumeurde John

Iedereen die in de krant zijn verhaal doet is het erover eens: werken voor John is geen pretje. Er heerst geen enkele vrijheid, klinkt het. “Soms vraag je je af waar John de Mol de tijd vandaan haalt, maar hij ziet alles. Als er een item is dat hem niet zint in Shownieuws, dan hangt hij dezelfde avond nog aan de telefoon met de hoofdredacteur.”

Medewerkers spreken van ‘een verstikkend werkklimaat, waarin iedereen naar de pijpen van de grote baas danst, angst regeert en waarin het altijd afwachten is met welk been De Mol uit bed is gestapt’. “Zijn humeur is vaak niet best, maar er zijn uitschieters naar beneden”, zegt een andere oud-medewerker.

De baas pleasen

Vrijwel alle (oud-)Talpa-medewerkers durven alleen anoniem te spreken, uit angst voor de gevolgen. John heeft enorm veel macht in de mediawereld; zo zijn bijna alle commerciële radiozenders van hem. “Wie het lang wil volhouden in Hilversum en Aalsmeer, kan beter geen ruzie hebben met De Mol, redeneren ze”, aldus de krant.

Mensen zijn daardoor ‘echt bezig om hem te pleasen’, zegt een oud-medewerker. “Als je niet meegaat met de manier van werken van John de Mol, heb je een probleem. Er zijn diverse voorbeelden van mensen die prima hun werk deden, maar omdat ze ageerden tegen John de Mol eruit vlogen.”

Angstcultuur

Er is sprake van een ‘angstcultuur die van boven naar beneden sijpelt’, zegt een oud-medewerker. “Naar boven likken en naar beneden trappen.”

Erik de Zwart wil wél met naam en toenaam reageren en bevestigt deze angstcultuur. “Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas. (…) Op het moment dat hij het beter ziet of jou als een bedreiging ziet, dan moet je weg.”

Kliekje

Wie níet hoeft te vrezen voor John? Het ‘Talpa-kliekje’. “Als je daarbij hoort, blijf je buiten schot. Erland Galjaard en Wendy van Dijk horen erbij. Jeroen Rietbergen en Sander Vahle, de (ex-)partners van zus Linda. Ronald Molendijk en Jeroen van der Boom ook. Het is bijna een soort sekte.”

Al met al is het AD niet mild voor John. Journalist Ton F. van Dijk twittert: “Hoogmoed komt voor de val: Talpa dacht een van de grootste kranten van NL, het AD, wel even in de ban te kunnen doen. Daar betaalt men nu tijdens de ongekende crisis met The Voice de prijs voor. De krant kent nu geen enkele terughoudendheid meer ten aanzien van de machtige John de Mol.”

John wil desgevraagd niet reageren op het AD-artikel, maar zijn woordvoerder Johan Derksen zal vanavond ongetwijfeld druk zijn om de krant te beschuldigen van een hetze.

Tweet

De tweet van Ton:

https://twitter.com/tonfvandijk/status/1483722620180832259

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen