Renze Klamer al weken vast in Zuid-Afrika na positieve coronatest

Renze Klamer zit al weken vast in Zuid-Afrika vanwege een positieve coronatest. Hij is al meermaals niet toegelaten op KLM-vluchten die hem terug naar zijn kinderen in Nederland vliegen.

Renze Klamer © Natalia van der Zalm

Veel landen staakten drie weken geleden het luchtverkeer met Zuid-Afrika toen daar de omikronvariant van het coronavirus werd ontdekt. Helaas was Gordon toen net weg, maar NPO-presentator Renze Klamer stond nog midden op de Tafelberg. Hij was naar het Afrikaanse land afgereisd om even lekker vakantie te vieren.

Renze in quarantaine

Na een mooie rondreis wilde Renze op 4 december, bijna twee weken geleden dus, terugvliegen van Johannesburg naar Amsterdam, maar dat is niet gelukt. “Ik testte positief. Ik ging netjes in quarantaine”, zegt hij op Twitter. “Al snel bleek dat ik positief bleef testen, ondanks het ontbreken van symptomen.”

Voor mensen die positief blijven testen én uit een land met zorgwekkende virusvariant komen meldt de overheidswebsite Nederlandwereldwijd.nl dat er een positieve test van minimaal 11 dagen oud, een positieve test van maximaal 48 uur oud én een artsenverklaring dat er geen besmetting meer mogelijk is nodig is.

Alles op orde

Renze had alles mooi voor elkaar voor zijn vlucht van gisterenavond. “Bij de incheckprocedure van KLM geven ze de mogelijkheid om tot vijf uur voor je vlucht je Covid-gerelateerde documenten te uploaden. Dat deed ik braaf: 1 positieve PCR-test van 11 dagen oud, 1 positieve PCR test van minder dan 48 uur oud én de gevraagde artsenverklaring.”

Voorafgaand aan zijn vlucht kreeg Renze nog een bevestigingsmail van KLM. “Ik dacht: oké ik heb me netjes aan de regels gehouden en kan nu eindelijk m’n kinderen weer zien. Maar toen kwam ik op het vliegveld bij de check-in van KLM, en liep het helemaal anders. Daar zei men dat ik ook een negatieve antigeentestuitslag nodig had.”

Bureaucratie

Daar staat echter niets van op Nederlandwereldwijd.nl, benadrukt Renze. “Maar de manager ter plaatse spreekt geen Nederlands en laat mij de Engelstalige website van onze overheid zien. En dan is er opeens iets vreemds. Volgens deze Engelstalige website van onze zelfde overheid moet ik dus opeens wél ook een antigeentest kunnen laten zien 🤯.”

“Maar het wordt nog gekker, want iemand anders van KLM vertelt (ook in het Engels) dat ze de internationale site traveldoc.aero volgen. Volgens deze site moet het eerste positieve PCR-testresultaat 2 weken oud zijn, in plaats van de 11 dagen die de overheid aangeeft. Wtf!? En dus óók een antigeen test. Wat is het nou mensen!?!?”

Langer in Afrika

Voorlopig zit Renze dus nog even vast in Zuid-Afrika. “Resultaat: nog langer m’n kinderen niet zien, extra hotel- en testkosten en totaal geen duidelijkheid over welke regels ik moet aanhouden om morgen wel terug te kunnen vliegen. Wie biedt duidelijkheid? Ik ben vast niet de enige in deze situatie.”

Een nogal bureaucratische puinhoop dus. “Gaan we achteraan, terecht punt, dank voor het delen!”, reageert de Stichting Nederlanders Buiten Nederland.

Twitter

Het Twitter-draadje van Renze:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Renze Klamer: slachtoffer van bureaucratie of onhandig dat hij nu reist?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen