Topadvocaat Richard Korver sloopt Borsato-bestie Anouk Smulders

Topadvocaat Richard Korver maakt gehakt van Anouk Smulders, de beste vriendin van de Borsato’s. Door mensen zoals zij blijven slachtoffers van seksueel misbruik zwijgend thuis zitten, zegt hij.

Richard Korver en Anouk Smulders © RTL, SBS

Shownieuws-engerd Anouk Smulders moet zich kapot schamen. Ze misbruikt haar podium om het vermeende slachtoffer van Marco Borsato verdacht te maken. De Borsato-bestie suggereerde in de uitzending van dinsdagavond dat het verhaal van de 22-jarige jongedame in kwestie ongeloofwaardig is, omdat ze niet direct naar de politie is gestapt.

Richard sloopt Anouk

Walgelijk, vindt topadvocaat Richard Korver het. Hij verwees gisteren in de talkshow van Beau van Erven Dorens naar het tv-gebraak van Anouk, zonder haar bij naam te noemen. Die eer verdient de vrouw van paparazzo Edwin Smulders immers niet. Hij zat aan tafel bij Beau om uit te leggen wat de huidige berichtgeving doet met slachtoffers van misbruik.

Richard over de uitspraken van Anouk: “De mensen die nu roepen: ‘Waarom is ze niet gelijk naar de politie gegaan?!’ Alsof die alles weten! Ik heb me daar wél even in verdiept en dan blijkt dat zodra die vrouw erachter kwam dat dit speelde, ze eerst daar Marco op heeft uitgesproken en bovendien wel degelijk naar de politie is gegaan.”

Misplaatste schuld

De moeder in kwestie heeft volgens John van den Heuvel namelijk direct melding gedaan bij de politie, maar liet het aan haar dochter over of en wanneer ze aangifte wilde doen. En daar heeft de nu 22-jarige dame lang mee gewacht.

Helemaal niet gek, benadrukt Richard. “Als je dat meemaakt voel je heel vaak ook een soort misplaatste vorm van schuld, zeker ook als je heel jong bent. Dan denk je toch: het zal wel aan mij liggen, ik heb misschien iets verkeerds gedaan. Dan heb je gene.”

Oordeel

Het is volgens Richard belangrijk dat mensen als Anouk niet direct een oordeel hebben over het slachtoffer. Gastheer Beau van Erven Dorens: “Dat is een ontzettend goed punt. Als je gisteren hier de uitzending hebt gezien, is dat ook precies het pad dat wij bewandelen.”

Richard: “Zeker, maar ik heb ook andere uitzendingen gezien (Shownieuws, red.), waar ik mensen (Anouk Smulders en Bram Moszkowicz, red.) heel andere dingen heb zien doen.”

Kletsen vanaf de zijkant

Beau vindt het wel belangrijk om op tv over de zaak te praten. Richard: “Je mag er wel over praten, maar doe dat een beetje respectvol. Ik zie mensen (Anouk Smulders, red.) op televisie roepen: ‘Nah, dat dat kind niet gelijk naar de politie is gegaan! Dat zegt toch al genoeg!’ Nou, ik kan je vertellen dat de meeste kinderen niet gelijk naar de politie gaan.”

“Sterker nog: dat gebeurt vrijwel nooit. Teksten als: ‘Die moeder had toch veel eerder moeten ingrijpen!’ Het is lekker makkelijk kletsen vanaf de zijkant. Er is een hele term voor: psychologen noemen dat secundaire victimisatie of second rape. Zo kan het wel voelen.”

Te schande gooien

Mensen als Anouk zorgen ervoor dat slachtoffers van seksueel misbruik in de kast blijven zitten, legt Richard uit. “Als je nu als kind of jong mens thuiszit en je bent misbruikt of je overweegt om daar iets aan te doen, dan kan ik me voorstellen als je dit allemaal ziet, dat je denkt: ik kijk wel uit.”

Zelf staat Richard ook veel slachtoffers van misbruik bij. “Ik merk het direct. Mensen worden daar onrustig van. Die bellen mij dan ook op en zeggen: ‘Misschien moet ik het maar niet doen. Als ik het nu zie hoe er allemaal op gereageerd wordt… Je wordt afgebrand en publiekelijk te schande gegooid.’”

Tot slot over Bram Moszkowicz: “Ik heb Bram Moszkowicz in een ander programma gezien en die riep: ‘Die man (Borsato, red.) moet gelijk aangifte doen van het doen van een valse aangifte.’ Dan denk ik: dan ben je wel heel erg aan het polariseren. Dat is waar ik roep om kalmte.”

Lees ook

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u zin om Anouk Smulders nog terug te zien bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen