Harm Edens boos op Tim den Besten: ‘Drie keer Thailand? Nee!’

Harm Edens vindt dat zijn tv-collega Tim den Besten zich niet milieuvriendelijk genoeg gedraagt. Hij vindt dat de presentator te veel vliegreizen maakt en dat nog vergoelijkt ook.

Harm Edens en Tim den Besten © RTL, NPO

Er is een nieuwe klimaatpaus opgestaan: Harm Edens. Hij neemt iedereen te pas en te onpas de maat. Hij haalde in de lente nog uit naar mensen die op vakantie gaan naar Cancun – die moeten volgens de presentator naar het dichterbij gelegen Texel – en recentelijk sprak hij nog zijn walging uit over mensen die aardbeien kopen in november.

Tim aan schandpaal

Wie gaat er vandaag aan de schandpaal? Tim den Besten. “Ik hoorde Tim den Besten zeggen: ik heb geen kinderen en ik eet geen vlees. Dus dan mag ik wel drie keer per jaar naar Thailand vliegen. Nou, nee! Want dan doe je alles wat je goed doet weer teniet”, legt de Dit Was Het Nieuws-presentator uit in de VARAgids.

Tim heeft toch wel een punt? Een kind minder krijgen levert volgens onderzoek een reductie van 58,6 ton CO2-uitstoot per persoon per jaar op. Veel meer dan de 1,6 ton CO2 voor een keer niet vliegen naar de overkant van de oceaan. Is Harm, die twee kinderen heeft, dan niet enorm hypocriet bezig?

Hypocriete Harm

Harm bekent dat hij thuis twee kinderen heeft zitten. “Zelf ben ik een vreselijk slechte homo want ik heb twee kinderen. Maar wat een denkfout eigenlijk. Want dan héb ik eindelijk een pluspunt van mijn geaardheid en dan ga ik dat CO2-technisch tenietdoen! Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, het leven blijkt niet makkelijk en niemand is perfect.”

En over dat vliegen kan Harm makkelijk praten. Met kinderen maak je toch minder snel verre reizen en in het verleden is hij al talloze keren op en neer gevlogen naar zijn favoriete stad New York. “De jonge generatie zal zeggen: leuk, jij hebt je tot je 60ste krom kunnen vliegen en wij dan? Dan antwoord ik: dat zal allemaal wel.”

‘Wen d’r maar aan’

Het verleden telt niet meer mee, zegt Harm. “We kunnen praten tot we een ons wegen over wie de schuldige is. Maar als jullie überhaupt nog een toekomst willen, zullen we met z’n allen – en dus jammer genoeg jullie ook – echt moeten veranderen. Niet voor vier tientjes naar Barcelona vliegen en voor vier dagen naar Bali en dat soort shit.”

“Sommige dingen kunnen gewoon niet meer. Wen d’r maar an.”

Dubbelhartig

Harm is lang niet de enige BN’er die behoorlijk dubbelhartig is als het over klimaat gaat. Linda de Mol maakt het al helemaal mooi. Voor de bühne protesteert ze tegen milieuvervuilende citytrips, terwijl ze achter de schermen haar zakken vult door met haar blad ultrakorte vliegreizen naar onder meer Madrid aan te bieden.

En als ze daar kritiek op krijgt? Dan is Linda boos.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Harm Edens hangt ineens de klimaatpaus uit. Goed of irritant?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen