Sander Schimmelpenninck wil media aanpakken na ‘Thaise hoer’-rel

Sander Schimmelpenninck ziet zichzelf als het slachtoffer van een lastercampagne nu hij wederom onder vuur ligt vanwege uitspraken in zijn schandaalpodcast. Dat laat hij weten op Twitter.

Sander Schimmelpenninck en Jaap Reesema Foto: Beau

De Volkskrant-columnist heeft met zijn podcast al de nodige relletjes veroorzaakt. De meest controversiële tot nu toe was die over de ‘lekkere’ prinses Alexia, maar ook de twijfelachtige uitspraken over Yolanthe Cabau en vrouwen die in de Amsterdamse wijk De Pijp wonen haalden de media. Volgens Sander worden die relletjes continu aangejaagd door mensen die hij ‘domrechts’ noemt.

Thaise hoer

Ditmaal ligt Sander onder vuur vanwege zijn ‘Thaise hoer‘-uitspraak, waarmee hij vrouwen omschrijft die ordinair zijn in bed: “Je had ook meisjes die blaadjes hadden gelezen of Sex and the City hadden gekeken en dachten: ik moet als een halve Thaise hoer erop gaan zitten en dan in allemaal moeilijke kronkels. We zijn allebei dronken, doe even normaal.”

Critici vinden de toevoeging ‘Thaise’ volstrekt irrelevant en stigmatiserend. Zij wijzen erop dat Sander het nooit in zijn hoofd had gehaald om bijvoorbeeld ‘Turkse hoer’ of ‘zwarte hoer’ te zeggen. “Uitermate onbeschoft en denigrerend”, noemde de Thais-Nederlandse Charly het bijvoorbeeld op Twitter.

Controverse

De uitspraken van Sander zijn behoorlijk controversieel. Zo is er onrust ontstaan op Thailandblog, de grootste Thailand-community in Nederland en België. Ook media als Story en Shownieuws berichten over deze rel. ‘Wéér onder vuur’, kopt de Story. En Shownieuws: ‘Sander Schimmelpenninck onder vuur om ‘Thaise hoer’-opmerking.’

Sander Schimmelpenninck is hier behoorlijk woest over. “De Mediacourant voert al een jaar een lastercampagne tegen mij, in dienst van extreemrechts. Ik ga daar maar eens werk van maken, want dit kan gewoon niet”, stelt hij op Twitter.

Ene Jack daarop: “Waar is de laster dan? Ik heb je podcast niet beluisterd, maar ik neem aan dat de ‘Thaise hoeren’ uitspraak van jou was?”

Sander: “Dan moet je luisteren voor je iets zegt, domme lul.”

Overdreven of onhandig?

De meningen zijn verdeeld. Ene Kaan laat aan Sander weten: “Als je maar vaak genoeg iets schrijft of zegt stap je vanzelf op de lange tenen van een persoon of een groep. Wat dat betreft leven we in een vermoeiende tijd. Humor is hier het ware slachtoffer. Veel sterkte voor één van de betere Volkskrant-columnisten Sander Schimmelpenninck.”

Ene P. Visscher vervolgens: “Klopt wel. Maar toch is het wat onhandig van Sander dunkt mij. Het woord Thaise had weggelaten kunnen worden. Niet functioneel en toch wat stigmatiserend, niet? Vervang Thaise door Turkse of Surinaamse en Sander moet zijn advocaat bellen, vrees ik.”

Sander: “Je hebt helemaal niet geluisterd, en je kletst een lasterbericht na. Waarom denk je dat de Mediacourant de bron niet vermeldt?”

‘Slopen die gasten!’

Story-baas Guido den Aantrekker, die over de rel bericht op de Story-site, vindt Sander een huilebalk. “Sander Schimmelpenninck cries all his way to the bank (thanks to rumour around the podcast brand, again and again). Ophef als verdienmodel, het werkt.”

Sander vervolgens: “Het wordt tijd dat ik deze voortdurende laster ga aanpakken.”

Guido: “Pak ze!”

Sander: “Alsook de fascisten op rechts die deze site gebruiken en inzetten bij hun intimidatiecampagnes.”

Guido: “Slopen die gasten!”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen