Woede over ‘racistische’ uitspraken Sander Schimmelpenninck

Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck ligt onder vuur vanwege zijn uitspraken over Thaise vrouwen. Hij bezigt racistische taal, vindt de Thaise gemeenschap in ons land.

Sander Schimmelpenninck Beeld: Op1

Sander Schimmelpenninck heeft het deze week over seks in zijn schandaalpodcast De Zelfspodcast. Hij praat met sidekick Jaap Reesema onder meer over onwelwillende bedpartners, maar ook over vrouwen die zich ordinair gedragen in bed. ‘Thaise hoeren’, noemt hij dat, verwijzend naar het stereotype dat bij sommige mensen heerst over Thaise vrouwen.

‘Thaise hoer’

Veel mensen vinden het niet kies dat Sander dit soort uitspraken doet. Ze wijzen op ongelijkheid in het racismedebat: over het ene ras kun je kennelijk geen racistische opmerkingen meer maken, terwijl je over het andere ras nog van alles kunt roepen. Sander zou het nooit over een ‘zwarte hoer’ hebben gehad, maar een ‘Thaise hoer’ kan kennelijk wel, stellen critici.

Het doet denken aan de discussie over de Gooische Vrouwen-film. RTL haalde deze van Videoland af om enkele grappen over de zwarte personages te verwijderen. De grappen over de Aziatische au pair Tippi Wan – ze wordt onder meer een ‘wandelende bamihap’ genoemd – zijn er echter niet uitgeknipt en dat leidde tot onbegrip van de Tippi Wan-actrice.

Onbeschoft en denigrerend

Sander haalt zich de woede op de hals van de Thaise gemeenschap in ons land. “Sander Schimmelpenninck, uitermate onbeschoft en denigrerend dat u de naam van de Thai misbruikt in de Mediacourant met zo’n negatieve bijgedachte. Thailand is echt veel méér dan alleen maar prostitutie en sekstoerisme!”, twittert de Thais-Nederlandse Charlie.

Ook Thailandblog, de grootste Thailand-community in Nederland en België, is ‘not amused’. “Sander Schimmelpenninck, de voormalige hoofdredacteur van Quote en presentator bij Op1, vond het nodig om in zijn podcast met sidekick Jaap Reesema Thaise vrouwen te beledigen”, is te lezen op de website.

Het wordt door de bezoekers van Thailandblog ’totaal respectloos’ genoemd. “Net zoals veel Nederlanders heeft hij de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt”, reageert iemand die een Thaise vrouw heeft.

Sander boos

Volkskrant-gezicht Sander is in elk geval niet blij met de controverse over zijn gewaagde uitspraken. Hij ergert zich eraan dat zijn uitspraken onder de aandacht worden gebracht door Telegraaf-journalist Wierd Duk. “Wil zij hem wel?”, schrijft Wierd bij de headline ‘Sander Schimmelpenninck wil geen ‘Thaise hoer’ als bedpartner’.

Sander reageert behoorlijk geprikkeld: “Wat ben je ook een zielige frust.”

Eerder beledigde Sander in zijn podcast onder meer Yolanthe Cabauprinses Alexia en vrouwen die in de Amsterdamse wijk De Pijp wonen.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen