Arie Boomsma vindt uitspraken Fidan Ekiz ongepast

Arie Boomsma vond het ‘moeilijk om te zien’ dat Fidan Ekiz zondagavond in Op1 haar eigen mening gaf over zijn twijfelachtige rol in de Veronica Inside-rel. Dat zegt de sportschoolhouder in een nieuwsvideo op NU.nl. Arie ligt onder vuur vanwege zijn actie om VI geboycot te krijgen. Fidan verweet hem onomwonden ‘NSB-gedrag‘ en dat heeft haar niet alleen vol complimenten opgeleverd, maar ook veel kritiek. Niet geheel onverwacht sluit Arie zich aan bij het kamp dat kritisch is over Fidan.

Arie: “Het is wel heel erg jammer natuurlijk dat iemand als journalist in een officieel programma dingen overneemt van opiniemakers zonder de feiten. Dat vind ik moeilijk om te zien.”

NU.nl-journaliste Lara Zevenberg: “Ja, dat kan ik me voorstellen.

Arie: “Wat vervelend is soms is dat het dan lijkt alsof ik adverteerders zou gaan bellen. Dat heb ik natuurlijk allemaal niet gedaan.”

Lara: “Ja, want zo werd het wel een beetje gepresenteerd op een gegeven moment alsof jij dat gedaan had. Wat jij hebt gedaan is iets op Instagram zetten.”

Arie B

Arie: “Ja, het enige dat ik gedaan heb is vragen: ‘Moet je je als adverteerder of als kijker of als zender niet afvragen of je een podium voor discriminatie van minderheden wil zijn?’ Dat is een hele relevante vraag, maar het is een vraag. Daar gaat het over. Die heb ik nu gesteld en dan is het ook klaar. Elke keer dat iemand er dan iets over roept, dan zou je daar weer op kunnen reageren en dan blijf je maar doorgaan. Weet je wat het is met polemiek? Op het moment dat er gezichten aan gehangen worden, wordt het een persoonlijke strijd. Dat zag je ook in dat item in Op1.”

Lara: “Ja, jij werd Arie B.”

Arie: “Ja, ook, maar even los van mij: het ging heel erg over: hoe is het gegaan in het programma en hoe is het tot stand gekomen? Het gaat niet meer over de vraag waar het om zou moeten gaan, namelijk: je mag alles zeggen wat je wil in dit land, maar waarom zou je dat willen? En hoe moeten we omgaan met discriminatie en racisme?

Lara: “Ja, en willen we daar een podium aan bieden...”

Arie: “Ja, wil je daar een podium bieden. Waar ligt de verantwoordelijkheid? Dat zijn de relevante vragen.”

Lara: “Ja.”

Arie blijft zich uitspreken

Arie: “En: hoe zit het met discriminatie en racisme in ons land? Ik voel me dan verantwoordelijk om op te staan, want als mensen niet opstaan tegen racisme, dan gebeurt er nooit iets en verandert er ook niets. Iedereen die dat voelt móet ook gewoon opstaan en moet er iets van zeggen en moet vooral vragen blijven stellen. Dat is héél belangrijk.”

Lara: “Ja, dus niet per se wijzen, maar meer gewoon…”

Arie: “Ja, de dingen die dan ontstaan… Van mij mag dat programma altijd op tv blijven en van mij mag je alles zeggen wat je wil, maar je moet je afvragen waaróm je dingen zegt en wat het ontketent en waar je eigen verantwoordelijkheid ligt. Daar achter zit wel een relevant gesprek, van: wie maakt zo’n podium mogelijk? Dat is natuurlijk wel allemaal heel belangrijk om je daarmee bezig te houden, maar ja: het is nu wat het is en ik hoop dat het weer iets teweeg brengt.”

Lees ook:
Arie Boomsma tipt: ‘Stop met adverteren rondom VI’ (18 juni)
VI voor eerst zonder reclames na actie Arie Boomsma (22 juni)
Arie krijgt veel haatreacties na bashen VI: ‘NSB’er!’ (23 juni)
Arie trekt keutel in: ‘Stop niet met VI, Johan geen racist’ (24 juni)
Uitgekotst na VI-rel: ‘Arie Boomsma ziekte van deze tijd’ (24 juni)
Youp van ’t Hek: ‘Jezus Christus wat deugt onze Arie’ (vrijdag)
Halina Reijn: ‘Youp is een fossiel, een verwarde opa’ (zondag)
Patty Brard lacht om afslachting Arie Boomsma (zondag)
Arie Boomsma vindt zichzelf geen NSB’er (zondag)
‘Karma: Arie Boomsma krijgt boemerang keihard terug’ (zondag)
Fidan Ekiz gaat helemaal los in Op1: ‘Arie is NSB’er’ (maandag)

Foto: NPO, RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen