‘Megabod NOS op Oranjeduels: 900.000 per wedstrijd’

Geplaatst op vr 05 jan 2018 om 8:35

De NOS heeft een megabod gedaan op de uitzendrechten van de voetbalduels van het kwakkelende Nederlandse herenelftal voor de komende vier jaar. Dat meldt De Telegraaf vandaag groot op zijn voorpagina. Afhankelijk van de prestaties van Oranje en het aantal oefenduels zitten er in de komende vier jaar zo’n dertig tot ruim veertig Oranjeduels aan te komen en daar wil de NOS 900.000 euro per wedstrijd voor betalen, meldt de krant. In totaal gaat het dan om tientallen miljoenen euro’s.

Kenners wijzen er in de krant op dat zo’n bod zwaar verliesgevend is, aangezien Oranjeduels aan reclame-inkomsten niet meer zouden opleveren dan zo’n 300.000 à 400.000 euro per wedstrijd. Ook RTL en SBS zijn bereid om meer te betalen dan ze kunnen terugverdienen – Oranje is een mooie etalage voor de overige programmering – maar tonnen verlies per wedstrijd gaat hen te ver, schrijft de krant.

Wat meespeelt is dat Oranje de laatste jaren voetbalt als een amateurelftal met navenante resultaten. Het damesvoetbal is inmiddels aantrekkelijker om naar te kijken. Toch zou de NOS dus een megadeal willen sluiten.

Jaap Hofman, zenderbaas van RTL 5 toen die zender Oranje-rechten had, is verbijsterd. “Dit zijn bedragen uit een ver verleden, toen er miljoenen mensen naar Oranje keken en de adverteerders nog in de rij stonden voor televisie. En zelfs toen was het moeilijk om direct geld te verdienen aan voetbal.

De Telegraaf vindt dure sportrechten geen NPO-taak. De krant wijst erop dat er vanaf volgend jaar een gat van 60 miljoen euro per jaar dreigt bij de NPO en dat NPO-baas Shula Rijxman daarvoor haar hand ophoudt bij Den Haag. “Desondanks blijken er dus toch tientallen miljoenen beschikbaar om de rechten van het kwakkelende Nederlands elftal aan te schaffen“, aldus het dagblad.

De NPO laat aan De Telegraaf weten dat het nooit het doel is om het geboden geld ‘eruit te halen’ en de NOS laat weten dat het genoemde bedrag niet klopt.

Vorig jaar liep de veiling van de UEFA spaak vanwege tegenvallende biedingen.

Het Telegraaf-artikel ’Megabod op Oranjeduels’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS
30 Reacties op “‘Megabod NOS op Oranjeduels: 900.000 per wedstrijd’”


 1. PremH

  Mocht dit door gaan dan heeft het kwakkelende SBS een nog groter probleem.

 2. G. Heuckeroth

  Jemig, daar kun je flink wat coke van aanschaffen. Zelfs in Blaricum.

 3. Peter

  Zonde van het geld

 4. Wendy Galjaard

  Kom op, Heuck. Je gaat toch niet beknibbelen op het Colombiaanse goud?

 5. npo sbs rtl 24 kitchen fan

  eigenlijk hoeft de p.o. geen winst te maken als ze ieder jaar kiet speelt is het toch ook oke , alle omroep inkomsten gaan immers op aan explotatie t. g .v. de p.o.
  dus aandeelhouders die winst krijgen hebben ze niet
  de p.o. is toch een dienstverlenend bedrijf diie aan alle regels moet voldoen

  en dat gat van 60 miljoen is best op te vangen

  de telegraaf schrijft wel dat geld voor sportrechten geen taak van de P.O. is
  nou zeg dat ook maar eens tegen de BBC DUITSE P.O. BRT en alle aangesloten EBU omroepen , ze lachen je uit !

  Maar dat de telegraaf anti NPO is dat wisten we natuurlijk wel
  terwijl ze zelf ook een deel krijgen uit de STER / en reclame inkomsten
  van alle Nederlandse radio en tv zenders die bestaan zoals lokaal internet
  com. en . niet landelijk zenders en dergelijke !
  moeten ze

 6. Meeswel

  De NOS kan beter geld toe krijgen voor dat armetierige voetbal.

 7. Rogier

  De NOS geeft aan dat t niet klopt… de Telegraaf is weer lekker bezig dus… betrouwbaar hoor!!

 8. Egbert

  Ga lekker zelf kijken bij een voetbalwedstrijd. Daar heeft de club veel meer aan. En laat de NOS even normaal doen.

 9. Andreas

  [kuch] Het gaat hier om oefenduels. Die rechten liggen nu nog bij SBS. In de ons omringende landen liggen zulke rechten bij commerciële zenders.

 10. Ronald de Vries

  Zoveel belastinggeld van de hardwerkende Nederlander besteden aan een zooitje over het paard getilde miljonairs die niet willen lopen knokken om te winnen en geen bal goed kunnen raken? Nee zeg ik niet doen Nederlands mannenvoetbal komt voorlopig niet meer uit het dal met heel die afschuwelijke verwende kliek droeftoeters. Geldt ook voor alles wat er om die sukkels heen hangt, niveau van hoofdklassers amateurs uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en daar geldt voor betalen, No Way.

 11. Laurens

  Als SBS de oefenduels ook kwijtraakt, bieden ze waarschijnlijk vol op de Europa League. De CL is minder interessant dan de EL.

 12. Otto Groeneveld

  Las ik dat de Telegraaf zich er mee bemoeid. Aan die gifmengers heeft het Nederlands volk te danken dat we niet geplaatst zijn. Even geheugen opfrissen. Van Oostveen de smeerlap en hardcore Ajax-aanhanger. Een bejaarde met een rollator aanstellen i.p.v. Ronald omdat die toevallig Feijenoord trainer was en Van Oostveen en heel die Ajax kliek bij de Telegraaf en KNVB bang was dat er dan teveel Feijenoorders in het Nederlands elftal zou komen. Nee Koeman werd even professioneel door Van Oostveen en die KNVB bende een mes in zijn rug geduwd terwijl iedereen buiten Amsterdam al wist dat je met deze groep jongens geen bejaarde moest aanstellen.
  Daarna de grootste ellende die er was in het voetbal, Blind. Deed zijn naam eer aan maar ja het was een Ajax man en Telegraaf aanhanger.
  De Telegraaf maar schrijven over ‘onze jongens’. Die stomzinnige kreet gebruikte zij ook bij die Dutchbatt helden ‘onze jongens’. Fuck lekker op met die rotzooi hou het lekker in Amsterdam bij het Telegraaf zaalvoetbaltfeest en val de rest van Nederland er niet meer mee lastig.
  Ga het lekker uitzenden op je goed bekeken Telegraaf kanaal met presentatie van Judas van Oostveen. Dat was toch echt de realiteit.

 13. Peter

  Europa League is ook niet interessant

 14. Laurens

  @Peter; de kijkcijfers zijn voor SBS/Veronica zeker wel belangrijk om een goed bod te doen!

 15. Clio

  Laat dit soort dingen lekker over aan zenders als Fox Sports, Ziggo Sport en EuroSport…

  Dit soort onzinnig gedoe bewijst maar dat de NPO teveel geld verbrast en er nog meer bezuinigt kan worden.

 16. Peter

  @ Laurens Bij CL en EL is het voor de zenders het meest interessant wanneer er Nederlandse clubs meedoen. En die kans is met de nieuwe regels bij CL nu wel erg klein geworden. Zelfs bij de EL is nog maar afwachten of bijvoorbeld een Ajax, PSV of Feyenoord zich er voor kwalificeren.

  Dus in dat opzicht is het de vraag of een SBS of RTL zo’n investering willen gok ken.

 17. Jantje

  Werkelijk onbestaanbaar dit om zo veel belastinggeld te besteden aan iets wat elke Nederlander gewoon GRATIS zou kunnen zien bij RTL of SBS

 18. b

  Is weer een uit de lucht gegrepen bericht van de Televaag in zijn strijd tegen de NPO . Lees eens goed wat er staat . Enkele bronnen ?? Welke bronnen zijn dat en is dit opgeklopte verhaal waar. De Telegraaf staat voor rel journalisme en gezien de reacties hier lukt het ze weer om de NPO in een kwaad daglicht te stellen . Want of het nu waar is of niet er blijft altijd iets van hangen . Zie hier de taktiek van de Telegraaf.

 19. F.Edens

  Alle omroepen moeten bezuinigen. behalve als het om voetbal gaat dan kun je bakken met geld over de toonbank gooien. SCHANDALIG.

 20. Loop

  Telegraaf moest dit opschrijven van Ome John; scheelt hem weer een paar ton in de biedingsstrijd.

 21. Me

  Als ze zeker weten dat men dit met de reclame weer terug verdiend vind ik het
  prima. Maar eigenlijk moet dat voetbal achter de decoder .
  Zonde van al die zendtijd

 22. ikke

  Mocht NOS toch de rechten gaan kopen, betekent dit dat er nog meer bezuinigd kan worden op de NPO.

 23. Weg Ermee

  “De NOS laat weten dat het bedrag niet klopt” voor dit commerciële spelletje.
  Nee inderdaad, het zal nog vele malen hoger liggen.
  En wij burgertjes draaien wel voor het verlies op.

  Dit zooitje arrogante Staats tv nitwits heeft geen bord op schoot, maar een bord, zo groot als een voetbalveld, voor hun kop.
  Tuig!

 24. NPO is ook sport op niveau

  Fantastisch dat de NPO de rechten koopt. Prima dat de rechten mogelijk weer in handen komen van de “staats omroep”. Veel Nederlandse kijkers hebben er behoefte aan om voetbal te bekijken gekoppeld aan kwaliteit en journalistiek niveau. Dus wat is er erg aan om dit in het pakket op te nemen. De kosten zullen het niet zijn. Bij een gemiddelde van 3 mio kijkers kost dan € 0,30 cent per kijker per uitzending dus dat is geen probleem lijkt me.

  Weer de foute Telegraaf die dit aanhangig maakt om de NPO te bashen en om deze rechtse regering te bewegen om nog verder op de NPO te bezuinigen. De Telegraaf heeft sedert 1940-1945 niet geleerd om reële kritiek te uiten maar doet dit vooral om regeringen (goed of slecht) en de CO eigenaren De Moll, Bertelsmann naar de mond te praten en te steunen in hun doel de zakken met geld te vullen voor baggerproducties.

  Prima om de kijker voetbal op een kwaliteitszender als de NPO is aan te bieden. De prutsers op RTL en SBS hebben de afgelopen periode laten zien dat ze inhoudelijk niet in staat zijn om het
  nederlands elftal , de Champions League en de EL aantrekkelijk te kunnen uitzenden. Nu kijkt er niemand meer naar en wordt het weer bij het oud vuil gezet omdat de inkomsten uit reclame tegen vallen.

  Kortom de Telegraaf en de Bertelsmannen en de Mollen proberen met onzinnige onderbouwingen de NPO waar iedereen naar wil kijken die een beetje verstand heeft, te bashen om de Nederlandse kwaliteitskijker voor te sorteren om naar de bagger op SBS en RTL te kijken.

 25. Rogier

  Telegraaf is weer aan het lullen, maar al was het zo… beter dan weer 20 euro in de maand betalen voor een zender als Fox sports… uiteindelijk is dit voor een gewone man goedkoper!

 26. Mediaprak

  Met het verdwij en van CL en Oranje duels bij SBS/Talpa groep kunnen deze zenders uit het basispakket van Ziggo en KPN. Immers waarom oa Uma gelden betalen voor marginale zendertjes van JdM?

 27. Michiel

  @ Otto Groeneveld

  Rot toch op met je Ronald Koeman. Die heeft als trainer nog nooit iets gepresteerd.

 28. aammehoela

  Vind het best als de NOS meedingt om de rechter maar alsjeblieft niet op die oefenpotjes. Alleen de Duitsers doen dit, maar die mogen dan weer niet de kwalificatiewedstrijden uitzenden. Oefenwedstrijden is weggegooid geld. En voor de rest lijken de meesten hier de Telegraaf wel door te hebben.

 29. imade

  @Rogier – dus die gat van 60 miljoen maar vergeten?

 30. npo sbs rtl 24 kitchen fan

  voetbal is onze nationale sport nr 1 de taak van de NPO is ook dat ze deze tak van sport uit zenden , de mensen die het meeste roepen dat alles maar bij de com tv of achter een decoder moeten weten gewoon niet waarover ze het hebben , en ik snap niet wat voor eigenbelang ze daar mee hebben???

  Gewoon iets om te klagen te hebben! En het zijn meestal figuren die altijd anti NPO zijn , maar stonden te juichen toen wat jaartjes geleden NOS sport om zondag 19.00 weer op de buis was , de blijde reacties waren geweldig, en iedereen was weer blij ,en zat met zijn bord op zijn schoort

  Wees trots dat we de NOS hebben, die niet alleen voetbal kan, en mag uitzenden, maar heel veel andere takken van sport !

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.