Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is

Andries Knevel weet wie de man is die door Nieuwe Revu de Nederlandse Harvey Weinstein wordt genoemd. Dat heeft de EO-presentator gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. Mediaforum-presentatrice Ghislaine Plag belde met Nieuwe Revu-baas Jonathan Ursem over zijn veelbesproken artikel. Niemand durft de naam van de bewuste castingdirector te noemen, en ook Knevel niet: “Dan gaan we nu voor de microfoon zeggen wie het is! Nee, dat doen we niet hoor.

Niemand durft te zeggen wie de viezerik van de Nederlandse showbizz is. Knevel: “We weten allemaal om wie het gaat, want dit wereldje is een heel klein wereldje.

Plag gaf aan dat ze níet weet om wie het gaat, maar volgens Knevel is haar redactie wél op de hoogte: “Ik hoorde die naam hier buiten op de redactie overigens ook rondzingen natuurlijk. Er zijn niet zo veel namen die voldoen aan het profiel dat de Nieuwe Revu heeft gecreëerd.

De luisteraar moet zich behoorlijk buitengesloten hebben gevoeld. Dat werd ook door Plag zelf opgemerkt: “Ik vind dit een lastig verhaal, want als je nu zit te luisteren, denk je: er zitten hier vier mensen uit de media die allemaal zeggen te weten wie het is.

Volgens Revu-baas Ursem is het een publiek geheim om wie het gaat. “We weten wie het is. Iedereen weet wel om wie het gaat in het Hilversumse. Eerst dachten we ook van: het is eigenlijk geen nieuws, want het is zo bekend, maar toen kregen we toch een tip van iemand die zei dat we er echt even in moesten duiken omdat het een groot probleem is. Het is niet eenmalig of tweemalig, maar structureel op grote schaal en jarenlang.

We hebben overwogen om zijn naam wél te noemen, maar we waren het er op de redactie unaniem over eens dat dat niet de beste manier is om hem zo aan de schandpaal te slaan.”

Het is afwachten wanneer de naam onthuld wordt. “Alle mensen die wij gesproken hebben kijken naar elkaar en zeggen: ‘Wie gaat het als eerste zeggen? Want dan doe ik mijn verhaal ook.’ Ze wachten op een heel bekend iemand die ermee komt.”

Kemna

De eerste grote castingdirector van ons land, Hans Kemna, is in het verleden al wel eens publiekelijk beschuldigd van seksuele intimidatie, namelijk door Maarten Spanjer. De acteur, die er lang geleden nog wél appetijtelijk uitzag, schreef in zijn boek over zijn eerste ontmoeting met Kemna, memoreert een boekhandelmedewerker op zijn weblog.

Spanjer, die Kemna de bijnaam ‘Klemnaad’ gaf, schreef: “Hij wist zich omringd door een schare filmgespuis en probeerde mij prompt vol op de mond te zoenen. Toen ik schielijk mijn hoofd terugtrok, keek hij mij gekwetst aan. ‘O popje, ik wist niet dat je zo eenkennig bent, dat kan je later als acteur nog lelijk opbreken.‘”

De Volkskrant legde Kemna afgelopen januari nog de volgende stelling voor: ‘Meest kwetsende opmerking: geparfumeerde Feldwebel of Klemnaad?’. Daarop antwoordde Kemna (via Blendle): “Klemnaad is een naam die Maarten Spanjer me ooit gaf. Je mag het dilemma gebruiken, hoor, maar ik zou het niet doen als ik jou was. Het is zo’n flauwe insinuatie: dat je als acteur alleen een kans maakte om door me gecast te worden als je met me naar bed ging.”

Ik heb me er altijd over verbaasd dat Maarten zo lelijk over me sprak, zeker omdat ik hem een grote rol heb laten spelen in de film Spetters. Of zijn opmerking me kwetst? Toen wel. Omdat het niet waar is. Geloof me: ik ben in de verleiding gekomen, maar ik heb er nooit misbruik van gemaakt.”

Kemna was in 1970 de oprichter van het castingbureau Kemna Casting. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door Job Gosschalk.

Speculatie

Al met al is voor het grote publiek nog steeds niet duidelijk wie Nieuwe Revu nou de Nederlandse Harvey Weinstein noemt. Ursum zegt dat zíjn bronnen in elk geval niet van plan zijn met die naam naar buiten treden: “Het is best wel een precaire kwestie en er is wel wat voor nodig om over dit onderwerp uit de school te klappen.

Ook NRC-columnist Marcel van Roosmalen heeft naar het Mediaforum geluisterd. Hij hoorde Knevel worstelen. “De neiging om de naam van ‘de man die iedereen in Hilversum kent’ in de microfoon te roepen was groot, maar die onderdrukte hij heel professioneel omdat hij vond dat er eerst wederhoor moest worden toegepast.

Van al die anonieme bronnen in Nieuwe Revu wordt Van Roosmalen ook al niet wijzer: “Misschien dat de ‘A-naam uit de acteerwereld’, ‘een tweede bron’, ‘een bekende musicalster’, ‘een acteur die we voor dit artikel spraken’ en ‘een kandidaat van een van de vele talentenjachten’ eens met elkaar moeten afspreken om gezamenlijk met een beschuldiging naar buiten te komen.

Tot dan is het misschien beter om Hilversum te mijden, en als je er vanwege je ambities toch moet zijn: kijk uit voor een castingdirecteur van wie iedereen weet wie het is.”

Het Mediaforum met Andries Knevel en Jonathan Ursem kunt u hier bekijken.

Lees ook: ‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (woensdag)

Naast deze zaak is momenteel ook de verkrachtingszaak van Jelle Brandt Corstius in het nieuws. Hij onthulde deze week zo’n vijftien jaar geleden oraal te zijn verkracht bij Barend & Van Dorp.

Lees over de Corstius-zaak:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)
Verkrachter dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (donderdag)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (donderdag)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (donderdag)

Foto: EO/Willem-Jan de Bruijn

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen