Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is

Geplaatst op vr 27 okt 2017 om 9:15

Andries Knevel weet wie de man is die door Nieuwe Revu de Nederlandse Harvey Weinstein wordt genoemd. Dat heeft de EO-presentator gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. Mediaforum-presentatrice Ghislaine Plag belde met Nieuwe Revu-baas Jonathan Ursem over zijn veelbesproken artikel. Niemand durft de naam van de bewuste castingdirector te noemen, en ook Knevel niet: “Dan gaan we nu voor de microfoon zeggen wie het is! Nee, dat doen we niet hoor.

Niemand durft te zeggen wie de viezerik van de Nederlandse showbizz is. Knevel: “We weten allemaal om wie het gaat, want dit wereldje is een heel klein wereldje.

Plag gaf aan dat ze níet weet om wie het gaat, maar volgens Knevel is haar redactie wél op de hoogte: “Ik hoorde die naam hier buiten op de redactie overigens ook rondzingen natuurlijk. Er zijn niet zo veel namen die voldoen aan het profiel dat de Nieuwe Revu heeft gecreëerd.

De luisteraar moet zich behoorlijk buitengesloten hebben gevoeld. Dat werd ook door Plag zelf opgemerkt: “Ik vind dit een lastig verhaal, want als je nu zit te luisteren, denk je: er zitten hier vier mensen uit de media die allemaal zeggen te weten wie het is.

Volgens Revu-baas Ursem is het een publiek geheim om wie het gaat. “We weten wie het is. Iedereen weet wel om wie het gaat in het Hilversumse. Eerst dachten we ook van: het is eigenlijk geen nieuws, want het is zo bekend, maar toen kregen we toch een tip van iemand die zei dat we er echt even in moesten duiken omdat het een groot probleem is. Het is niet eenmalig of tweemalig, maar structureel op grote schaal en jarenlang.

We hebben overwogen om zijn naam wél te noemen, maar we waren het er op de redactie unaniem over eens dat dat niet de beste manier is om hem zo aan de schandpaal te slaan.”

Het is afwachten wanneer de naam onthuld wordt. “Alle mensen die wij gesproken hebben kijken naar elkaar en zeggen: ‘Wie gaat het als eerste zeggen? Want dan doe ik mijn verhaal ook.’ Ze wachten op een heel bekend iemand die ermee komt.”

Kemna

De eerste grote castingdirector van ons land, Hans Kemna, is in het verleden al wel eens publiekelijk beschuldigd van seksuele intimidatie, namelijk door Maarten Spanjer. De acteur, die er lang geleden nog wél appetijtelijk uitzag, schreef in zijn boek over zijn eerste ontmoeting met Kemna, memoreert een boekhandelmedewerker op zijn weblog.

Spanjer, die Kemna de bijnaam ‘Klemnaad’ gaf, schreef: “Hij wist zich omringd door een schare filmgespuis en probeerde mij prompt vol op de mond te zoenen. Toen ik schielijk mijn hoofd terugtrok, keek hij mij gekwetst aan. ‘O popje, ik wist niet dat je zo eenkennig bent, dat kan je later als acteur nog lelijk opbreken.‘”

De Volkskrant legde Kemna afgelopen januari nog de volgende stelling voor: ‘Meest kwetsende opmerking: geparfumeerde Feldwebel of Klemnaad?’. Daarop antwoordde Kemna (via Blendle): “Klemnaad is een naam die Maarten Spanjer me ooit gaf. Je mag het dilemma gebruiken, hoor, maar ik zou het niet doen als ik jou was. Het is zo’n flauwe insinuatie: dat je als acteur alleen een kans maakte om door me gecast te worden als je met me naar bed ging.”

Ik heb me er altijd over verbaasd dat Maarten zo lelijk over me sprak, zeker omdat ik hem een grote rol heb laten spelen in de film Spetters. Of zijn opmerking me kwetst? Toen wel. Omdat het niet waar is. Geloof me: ik ben in de verleiding gekomen, maar ik heb er nooit misbruik van gemaakt.”

Kemna was in 1970 de oprichter van het castingbureau Kemna Casting. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door Job Gosschalk.

Speculatie

Al met al is voor het grote publiek nog steeds niet duidelijk wie Nieuwe Revu nou de Nederlandse Harvey Weinstein noemt. Ursum zegt dat zíjn bronnen in elk geval niet van plan zijn met die naam naar buiten treden: “Het is best wel een precaire kwestie en er is wel wat voor nodig om over dit onderwerp uit de school te klappen.

Ook NRC-columnist Marcel van Roosmalen heeft naar het Mediaforum geluisterd. Hij hoorde Knevel worstelen. “De neiging om de naam van ‘de man die iedereen in Hilversum kent’ in de microfoon te roepen was groot, maar die onderdrukte hij heel professioneel omdat hij vond dat er eerst wederhoor moest worden toegepast.

Van al die anonieme bronnen in Nieuwe Revu wordt Van Roosmalen ook al niet wijzer: “Misschien dat de ‘A-naam uit de acteerwereld’, ‘een tweede bron’, ‘een bekende musicalster’, ‘een acteur die we voor dit artikel spraken’ en ‘een kandidaat van een van de vele talentenjachten’ eens met elkaar moeten afspreken om gezamenlijk met een beschuldiging naar buiten te komen.

Tot dan is het misschien beter om Hilversum te mijden, en als je er vanwege je ambities toch moet zijn: kijk uit voor een castingdirecteur van wie iedereen weet wie het is.”

Het Mediaforum met Andries Knevel en Jonathan Ursem kunt u hier bekijken.

Lees ook: ‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (woensdag)

Naast deze zaak is momenteel ook de verkrachtingszaak van Jelle Brandt Corstius in het nieuws. Hij onthulde deze week zo’n vijftien jaar geleden oraal te zijn verkracht bij Barend & Van Dorp.

Lees over de Corstius-zaak:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)
Verkrachter dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (donderdag)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (donderdag)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (donderdag)

Foto: EO/Willem-Jan de Bruijn
38 Reacties op “Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is”


 1. Rukker

  Zal wel via Voetbal Inside naar buiten komen. Daar zijn ze niet zo politiek correct en bang voor de consequenties……

 2. stefan

  Johan de mol.

 3. Bert

  Job.. iedereen weet dit.

 4. Kereltje48

  De grootste casting director Job Gosschalk

 5. Anouk Smullers

  Het is een klein mannetje met een grote sex boerderij in Friesland, ra ra wie is dat..

 6. Haus

  Harvey Weinstein is niet eens veroordeeld Andries Knevel. Antisemitisch gereformeerd blaaskaak!

 7. Maoam

  Stelletje hypocriete gespuis. Zogenaamd verontwaardigd en #metoo maar te schijterig om er voor uit te komen en iets tegen te doen. Blijkbaar is de tv carriere belangrijker dan de eigenwaarde en morele plicht.

 8. anonymousin

  Als je het weet doe je mond open, of hou je mond helemaal. Aan die ballonnetjes oplaten hebben we niets.

 9. Richard Groenenheuvel

  Hoe pijnlijk ook, Kemna is een incestieuse bende bij elkaar, er is 1 smaak en dat is de smaak van Kemna, zij bepalen wie er in een film of tv serie komt, maar vooral wie er op de castingtape mag komen! De acteur die de moed heeft om zijn bek open te trekken en die kleine rat van zijn troon te stoten, zal nooit meer een uitnodiging meer ontvangen via Kemna, maar goed de jongens die dit is overkomen, zijn gouden bergen beloofd maar zijn daarna toch nooit meer gevraagd voor iets.

 10. Uit het Vak

  heer Groenenheuvel ,
  u doet zich voor als u ervaring heeft met casting en er over mee kan praten , maar je bent gewoon een sukkel met een kantoorbaan. !!

 11. danny

  Ik vertrouw Andries voor geen meter. Erg naar ventje.
  Schijnheilig ,geniepig . Zal me niks verbazen dat ie zelf…ach nee onze Andries toch niet?…

 12. Wollter

  Groenenheuvel heeft geen kantoorbaan, maar zit met een uitkering thuis.

 13. Daphne

  Maarten Spanjer. De acteur, die er lang geleden nog wél appetijtelijk uitzag.

  Tjonge jonge wat een sneue zin. Wat doet dit er toe?!

 14. op naar vrijdagavond ,20.30 ...RTL7

  die hele NPO opdoeken,
  een te gesloten gemeenschap,[kans op incest]
  en die andries ?
  gewoon een gereformeerde gluipert,, van t zelfde soort als youp van t hek,en freek de jonge,

 15. joost

  Wat een valse correctheid van al die mensen die het weten maar niks zeggen.
  Hou dan je kop erover.

  Typisch schijnheilig Nederlands, zou ik zeggen.

 16. snuifje

  Ik denk Bassie, of anders die verdraaide acrobaat!

 17. Ettekoven

  Waarom is heel Hilversum bang voor Job Gosschalk. Hij is de Nederlandse Harvey. Maar ja als dit uitkomt wil niemand meer naar zijn All You Need is Love film. Liever veel geld mee verdienen. En rolletjes bemachtigen in nieuwe films van Job.

 18. Ettekoven

  Wat voor macht heeft Bert van der Veer dat niemand zijn naam noemt inzake Jelle BC

 19. Uit het Vak

  hey, ( bart ) ettekoven.
  Doe nou niet of je het allemaal zo goed weet.
  Soap acteurtje , die nu bij een RODDELblad werkt.
  Roddel….dus gokken, raden, denken. en dat voor waarheid aannemen.

 20. rp

  Dag lieve god die in de hemel woont. alleen andries knevel kent u persoonlijk. u hebt het aan andries verteld. uw boodschap moet andries verkondigen. heeft u god in de hemel aan andries gezegd of gevraagd om dit niet ver verkondigen.
  o god u weet niet hoe ik nieuwsgierig ben en ik dacht altijd gelukkig is andries uw verkondiger en waarom nu niet. God bel 06 502 85 297 ik ga het niemand vertellen. zalm 1 verssen 99. gij mag zwijgen.

 21. David

  Hilversum nagelt te pas en te onpas allerlei mensen aan de schandpaal. Bij talkshows, showprogramma’s etc.

  Nu is het één van hun en gaan de luiken dicht. Wat een enge incest-bende….

 22. Kappert

  “De acteur, die er lang geleden nog wél appetijtelijk uitzag”

  Zucht… moest het weer zo nodig, MC?

 23. Santegoeds

  Door wie is Andries zelf misbruikt? In de kerk schijnen ook hele rare dingen te gebeuren.

 24. Uit het Vak

  pfffff ettekoven/santegoeds ( zelfde persoon )
  de man met een mening…..
  onee werkeloos – of toch kantoorbaan…
  in iedergeval een NONO

 25. Vrede

  En als de naam straks valt komen al die reacties van we wisten het en hadden we maar wat gezegd enz enz.
  Op deze manier bescherm je iemand,zo simpel is het. Die man wordt niet bestraft en kan zelfs doorgaan.

 26. Vinnie

  Nee, Vrede, je snapt er weer niks van.

 27. anonymous

  @Ettekoven; je moet eens ophouden om overal de naam
  vd Veer te noemen.
  Je bent in Nederland onschuldig tot tegendeel is bewezen.
  In geval van Jelle kan het ook ienand anders zijn geweest.

 28. Anouk

  Zijn jullie nu zo debiel dat je denkt dat iemand ooit onder zijn eigen (bekend of onbekend) naam hier een bericht gaat schrijven! Laat mensen lekker beschuldigen, daar is deze site voor gemaakt.

 29. shrink

  Mijn god, waar gaat dit eindigen? Het wemelt van de hitsige alfamannetjes (m/v) en sekshongerige teefjes (v/m) in de artistieke wereld, worden die nu allemaal genadeloos geslachtofferd? Wat overblijft, is dan een politiek correcte, genderneutrale, zouteloze eenheidsworst waarin het opgestoken morele vingertje regeert.

 30. Dennis

  mee eens Ano 13.59

  het zou gaan om een castingdiirector, nou doet Van der Veer veel, maar tot op heden is hij geen castingdirecteur geweest…

 31. Kaaskijker

  Ik kijk met verbazing naar krampachtige houding te aanschouwen die nu gaande is in de media jegens Job Gosschalk. En wég is de progressieve houding die ze wel hadden toen het om incest in de kerk ging! Wir haben es nicht gewusst? Iedereen in het filmwereldje bleek het te weten en deden niets!

  De heren van Voetbal Inside zullen ze wel de oren wassen. De rest durft het niet.

 32. zo maar

  @Ettekoven; het is van der Veer niet, dus hou eens op met die onzin.

 33. critikast

  Johan, René en Wilfred: vanavond kunnen jullie nu eens echt laten zien dat je volkomen onafhankelijk bent en echt schijt hebt aan het enge en benauwde omroepwereldje. Toen Kluivert iemand dood reed en Joke Bruijs het bed in dook met Johan Boskamp, waren jullie er ook als de kippen bij. Je kunt vanavond niet doen alsof jullie neuzen bloeden. Doe je dat wel, dan zijn jullie net zo’n grote huichelaars als al die andere “vooraanstaande” journalisten !

 34. Rik

  @Uit het vak Ik denk dat jij helemaal niet in dit vak zit.

 35. JAMES.

  JOB GOSSCHALK!!!!!!!!! HIJ TERRORISEERT AL JARENLANG JONGE ACTEURS EN HET WORDT TIJD DAT DIE SMEERPIJP PUBLIEKELIJK WORDT AANGEPAKT. ENDEMOL: VERKOOP JE AANDELEN KEMNA & ZONEN WANT WIE WIL NU AANDEELHOUDER ZIJN VAN EEN BEDRIJF DAT GERUND WORDT DOOR ZO’N ENGNEK?!

 36. Klaas Vaak

  Slaap lekker Job en morgen gezond weer op..

 37. Oude revu

  Een anekdote(geen gelul) over een casting director. De man ging met een beginnend/wannabe acteur naar een musical. Hij betaalde het eten en zei vleiende woorden als ‘Jij hebt star potential’. Een invitatie voor een entre nous onder de lakens werd afgewezen, daarmee eindigde meteen ook de interesse voor zijn acteerwerk. De acteur is nooit verder gekomen dan dagtelevisie en instructiefilmpjes.

 38. Joop

  In de EO kerk en daarbuiten gebeuren ook gekke dingen. Gaat het niet eens tijd worden dan het Hilversumse pluche daar eens aandacht aan schenkt?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.