Peter R. de Vries: ‘Joran wilde me al uitschelden’ (video)

Joran van der Sloot wilde misdaadjour- nalist Peter R. de Vries (foto) tijdens de uitzending van Pauw & Witteman vrijdag al uitschelden, maar kon zich maar net inhouden. Dat zegt De Vries tegen Nova. Na afloop van de aflevering gooide de voormalig hoofdverdachte in de zaak Natalee Holloway uit frustratie een glas wijn in Peters gezicht. “Joran zei dat hij mij tijdens de uitzending al had willen uitschelden, maar dat hij zich toen had kunnen inhouden“, vertelt De Vries over het incident (zie video).

Het kwam vrij onverwacht dat Joran van der Sloot op deze wijze uitviel naar Peter R. de Vries. “Iedereen gaf elkaar een hand, althans Jeroen en ik gaven alle gasten een hand“, legt presentator Paul Witteman de situatie vrijdagavond uit. “Joran stond op en ik kreeg de indruk dat hij Peter R. de Vries een hand ging geven.

Dat was niet het geval, vertelt Peter. “Na afloop van de uitzending werd mijn geluid afgedaan. Op dat moment schikte ik. Ik dacht een beetje aan mijn kleren en keek naar beneden. Op dat moment was Joran opgestaan. Ikzelf had dat niet gezien. Even later kreeg ik een plens wijn in mijn gezicht, wat door hem gegooid was. Er stond een vol glas wijn op tafel. Dat had hij gepakt en gooide hij in mijn gezicht. Omdat ik dat niet aan zag komen, kreeg ik die wijn in mijn ogen. Er zit alcohol in, dus dat bijt.

Het incident, op onderstaande video te bekijken, is merkwaardig. Peter R. de Vries grijpt naar zijn ogen en het duurt enige tijd voordat hulp komt toegesneld. De vrouw van Peter R. de Vries schiet hem te hulp, nadat ze de inhoud van een ander glas naar Joran werpt. “Nou, dat heb je goed opgevoed!“, roept ze naar Jorans moeder. Ondertussen roept Jorans moeder herhaaldelijk: “Joran, waarom doe je dat nou?“.

Paul Witteman heeft na afloop nog met Joran gepraat. “Na afloop verklaarde hij dat hij daarover had nagedacht en van plan was, omdat hij gaandeweg de uitzending zich zo zat te ergeren dat hij steeds moest verklaren waarom hij die leugens had gedebiteerd“, verklaart de talkshowpresentator. “Hij dacht: ik grijp nu mijn kans.

Joran van der Sloot deed dit uit een vorm van frustratie en ergernis, denkt Peter R. de Vries. “Ik heb later met hem gesproken. Hij heeft toen zijn excuses aangeboden. Hij zei dat hij mij tijdens de uitzending al had willen uitschelden, maar dat hij zich toen had kunnen inhouden. Aan het eind kwam het er toch uit.

De Vries tilt er niet te zwaar aan. “Als dit het ergste is wat je in je carrière als misdaadverslaggever moet incasseren, dan zullen we niet mopperen.

Strafrechtadvocaat Peter Plasman noemde het optreden van Joran van der Sloot en zijn ouders, die ook te gast waren, in de eigenlijke uitzending “dramatisch“. “Dit kon niet goed gaan. De vragen die zouden komen van Peter R. de Vries waren op voorhand te voorspellen. Het zijn ook hele terechte vragen geweest. Vragen als: waarom zwijgen als je niets te verbergen hebt? Dat kun je gewoon niet zelf uitleggen. Als je dat wil, moet je dat door een deskundige laten doen. Ik vond de rol van de vader al helemaal bedroevend. Dit hadden ze nooit moeten doen.

Jorans moeder Anita deed deze opmerkelijke uitspraak gedurende de uitzending: “Ik heb wel even aan hem getwijfeld. Ik heb gedacht: potverdorie, zou er een ongeluk gebeurd zijn? Zou er iets gebeurd zijn? Wil hij het niet vertellen?

Peter Plasman: “Als je naar een televisieuitzending gaat en je weet van tevoren dat de moeder gaat zeggen dat ze aan haar zoon heeft getwijfeld, dan is dat al een zelfstan- dige reden om niet te gaan. Met name de vader had moeten weten dat dit soort vragen komen. Die had ook moeten weten wat de antwoorden zijn. Wat de moeder zegt op de vraag ‘Heb je ook getwijfeld?’. Als hij hoort dat zij daar ‘ja’ op gaat zeggen, dan moet hij de hele exercitie afblazen. Dat kan alleen maar schade opleveren.

Het ‘wijnincident’ tussen Joran van der Sloot en Peter R. de Vries:

Bekijk hier het tien minuten durende item in Nova: koppeling.
Bekijk hier de uitzending van Pauw & Witteman met Van der Sloot: koppeling.

Lees ook: ‘Joran van der Sloot gooit wijn in gezicht Peter R. de Vries

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen