Jelle Brandt Corstius krabbelt terug, stopt procedure

VPRO-gezicht Jelle Brandt Corstius krabbelt terug. Hij laat de zaak tegen Gijs van Dam vallen, omdat hij ‘zijn doel heeft bereikt’. Dat heeft zijn advocaat Nico Meijering laten weten aan RTL Boulevard. Brandt Corstius deed in november 2017 aangifte tegen Van Dam, omdat hij hem in 2002 oraal zou hebben verkracht achter de schermen van Barend & Van Dorp. Ongeloofwaardig, denken veel critici, en ook de rechter besloot om de zaak te seponeren vanwege een gebrek aan bewijs.

Het is dan mogelijk om een zogenoemde Artikel 12-procedure te beginnen, een formeel beklag over het niet vervolgen van strafbare feiten. Daar ziet Brandt Corstius nu toch van af.

Meijering: “Er was zowel juridisch als zaaksinhoudelijk alle reden om zulks wel te doen, maar cliënt heeft in het kader van #MeToo met zijn publicatie in Trouw zijn doel bereikt en wenst verder een punt te zetten achter deze kwestie.

Peter Plasman, de advocaat van Gijs van Dam, denkt dat Brandt Corstius zich simpelweg realiseert dat hij kansloos is. “De zaak was eigenlijk van meet af aan kansloos voor Brandt Corstius. Hij heeft namelijk aangifte gedaan van drogering en verkrachting, maar in een politieverhoor heeft hij daarover verklaard dat hij wel gedrogeerd móest zijn omdat hij zich anders niet comfortabel had gevoeld op die hotelkamer, waar hij dan verkracht zou zijn.

Hij vervolgt: “Op de vraag of hij iets gemerkt heeft van drogering heeft hij gezegd: ‘Nee, niks.’ Zo’n drogering moet nog worden uitgevonden waar je niks van merkt. Een betere manier om te vertellen dat het verhaal eigenlijk flauwekul was is er niet. Volkomen kansloos en uiteindelijk heeft men zelf ook die conclusie getrokken en stopt men ermee.”

Boemerang

Plasman begrijpt niet wat Brandt Corstius er precies mee bedoelt dat hij zijn doel bereikt heeft. “Als zijn doel is geweest dat hij de heer Gijs van Dam ernstige schade heeft willen toebrengen en kapot heeft willen maken, dan is dat deels gelukt. Wat ons betreft zal hij daar de consequenties van moeten ondervinden, want wij zijn nog lang niet klaar.”

Mogelijk komt deze zaak als een boemerang terug in het gezicht van de VPRO-ster. “Er loopt van onze kant een Artikel 12-procedure en we wachten op de behandeling bij het Hof. Er is ook een tweede aangifte gedaan, omdat hij in het persbericht op 19 juli Van Dam wederom een verkrachter heeft genoemd en dan ook nog eens geplaatst in het rijtje Weinstein en Bill Cosby. Hij is dus nog niet van ons af.”

Peter R. de Vries: “Ik ondersteun het verhaal van Peter Plasman. Ik heb me ook in deze zaak verdiept en ik vind het verhaal van Gijs van Dam aanmerkelijk veel waarschijnlijker dan het verhaal van Jelle Brandt Corstius.”

Thijs Zeeman op Twitter: “Tsja, welk doel eigenlijk? Iedereen is in vertwijfeling achtergelaten, alleen maar verliezers. Een verdrietig verhaal, en dat is het.

Opiniemaker Jan Roos: “Dus je gooit iemand voor de leeuwen na een avondje dronken pijpfitten en nu wil meneertje een punt achter ‘de kwestie’ zetten.

Foto: VPRO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen