Nieuwsuur confronteert Metro en RTL met twittertrol

De NPO 2-nieuwsrubriek Nieuwsuur heeft collega-media Metro, RTL Late Night en GeenStijl erop gewezen dat zij een nep-nabestaande van vliegramp MH17 hebben geciteerd. Dat heeft de redactie laten weten. Nieuwsuur heeft ontdekt dat twitteraar Gordon Nelson (27) uit Nieuwegein helemaal geen nabestaande is van MH17, zoals hij in tweets beweerde. Zo schreef hij begin 2016: ‘Jammer dat jullie over de rug van mijn overleden broer propaganda maken voor een ‘handelsverdrag”.

Die tweet is door verschillende media overgenomen, waardoor Gordon Nelson met leugens de publieke opinie heeft beïnvloed. Als Nieuwsuur hem daarmee confronteert, noemt hij zijn Twitter-verzinsels een tegenreactie op – volgens hem onjuiste – berichtgeving van de media. “Het is vuur met vuur bestrijden.

Volgens hem is er op internet een oorlog gaande over wat je wel en niet mag zeggen. “Daar gebruik ik alles voor, ook leugens. Ik vind dat dat mag.

Maar moeten serieuze nieuwsmedia als Metro en RTL Nieuws niet checken of zo’n tweet echt klopt? Nieuwsuur zocht contact met de collega’s. “Metro stelt in een reactie dat bij ongeverifieerde social accounts in deze tijden van nepnieuws een kritische houding past. Omdat in dit geval de tweet ter illustratie was, is in dit geval niet getracht de plaatser te screenen. Bij nader inzien was dat wel beter geweest, erkent de hoofdredactie. Ook RTL Late Night screende niet en betreurt de plaatsing. GeenStijl reageert niet op vragen van Nieuwsuur.”

Lees ook: De ontmaskering van een twittertrol: ‘Natuurlijk lieg ik over MH17’ op de NOS-site.

Foto: NTR, Stefan Heijdendael

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen