Helft van NOS’ één miljoen Twitter-volgers is nep

De NOS is maandag door de grens van één miljoen Twitter-volgers heen gekomen. Een indrukwekkend aantal, maar van het totaal aantal volgers is maar liefst 51 procent nep. Dat blijkt volgens de omroep uit cijfers van Twitteraudit.com. Als het gaat om nieuwe Twitter-volgers is de situatie nóg erger. “Een analyse van het NOS-Twitteraccount via de website Twopcharts.com leert dat van de 75.000 meest recente volgers van @NOS er slechts 5,6 procent echt actief is“, aldus de omroep.

Volgens de NOS is een belangrijk deel van zijn groei op Twitter te verklaren met het zogenoemde ‘bot-probleem’, nepprofielen die geautomatiseerd worden aangemaakt, bijvoorbeeld om porno te promoten.

Als de NOS zelf naar zijn volgerslijst kijkt, ziet ze een hoop zogeheten ‘eitjes’: accounts die een ei als profielfoto hebben omdat ze nog geen eigen profielfoto hebben toegevoegd. De kans is groot dat het hier om bots gaat, zegt Arco Wagemakers van Twopcharts.com.

Wagemakers wijst erop dat dit niet alleen een probleem bij de NOS is. “Het bot-probleem van Twitter is groot. Je ziet dat bots automatisch heel veel grote accounts volgen.”

Volgens Wagemakers komt dat doordat de geautomatiseerde accounts na het aanmaken van hun profiel een aantal standaard populaire profielen voorgeschoteld krijgen, waaronder die van de NOS maar ook bijvoorbeeld van @MinPres, @AFCAjax of @AlexanderNL, aldus de omroep.

Het uitgebreide artikel ‘@NOS groeit naar 1 miljoen Twittervolgers (met best veel bots)’ kunt u lezen op de NOS-site.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen