Volkskrant trekt ‘de beerput’ van PowNed open

Geplaatst op Sat 19 Aug 2017 om 12:12

Gemor over de zakkenvullers in de top van omroep PowNed terwijl er nauwelijks tv wordt gemaakt is er al langer, maar sinds het verbijsterend meedogenloze artikel op de omroepsite over een verdronken Syriër klinkt steeds vaker het geluid wat de roze plopkap nog in het publieke bestel doet. Vandaag schopt de Volkskrant behoorlijk tegen de schenen van de omroep van Dominique Weesie en Rutger Castricum in het artikel ‘De geleidelijke implosie van omroep PowNed’.

Na het artikel over de in Venlo verdronken Syriër – hij had de andere bezoekers ‘een vervelende dag bezorgd’ – hebben velen zich tegen de omroep gekeerd. Oud-redacteuren twitterden dat ze PowNed van hun cv gingen schrappen en anderen maakten hun vertrek bij de omroep bekend.

De Volkskrant vroeg zich af wat er aan de hand is bij PowNed en ging op onderzoek uit. “De rebellenclub onder leiding van Dominique Weesie wilde ‘Hilversum opblazen’, maar lijkt nu zichzelf te laten imploderen.”

Het lijkt erop dat PowNed langzaam richting zijn einde toewerkt. In 2009 wierf de omroep 59.000 leden om het bestel binnen te kunnen komen, maar er zijn er nu nog geen 28.000 over. En dat terwijl PowNed in 2020 meer dan 150.000 leden moet hebben om het bestel te kunnen blijven.

3,8 miljoen euro voor 22 uur tv

Het PowNews was in de beginperiode een succes, maar bestaat nu niet meer. Nu is alleen nog PowNews Flits te zien op NPO 3, een dagelijks programma van zes minuten met de PowNews-webfilmpjes van die dag.

En dat is wel heel weinig, vindt de Volkskrant. “PowNed maakte vorig jaar voor een subsidie van 3,8 miljoen euro 22 uur aan tv en 10 uur webonly-filmpjes. Ter vergelijking: WNL, een andere aspirant-omroep, produceerde voor 7,2 miljoen euro in een gemiddelde week in 2016 al ruim 6 uur televisie“, aldus de krant. “Dat betekent dat WNL voor minder dan het dubbele van het budget van PowNed tien keer zoveel zendtijd op zich neemt.”

Tonnenregen

Dat staat niet in verhouding tot de topsalarissen bij PowNed, vindt de krant. Weesie verdient 212.756 euro, nog meer dan BNN-VARA-baas Gerard Timmer. Hij verdient boven de norm van 179.000 euro, maar valt nog onder een overgangsregeling. Zakelijk directeur Roeland Mackloet krijgt 164.289 euro. En Castricum krijgt 196.585 euro.

Het geld wordt over de balk gesmeten“, zegt oud-verslaggever Tom Staal. “Ik werd ingehuurd als zzp’er, voor 600 euro per dag. Het gebeurde regelmatig dat ik een hele dag wachtte tot ik gebeld zou worden om een item te maken. Dan stuurde ik gewoon een factuur.

Beerput

Een oud-medewerker zegt in de krant dat hem verbaast dat ‘de beerput’ van PowNed nog niet eerder is opengegaan. “De koek is op. Mensen zijn hun tijd aan het uitzitten tot 2021, als de huidige concessieperiode is afgelopen. Bijna iedereen met talent is bezig met de vraag: hoe ga ik het schip verlaten? En dat wordt met de nieuwe koers die PowNed is ingeslagen alleen maar moeilijker.”

Het Volkskrant-artikel ‘De geleidelijke implosie van omroep PowNed’ kunt u lezen op de website van het dagblad of via Blendle.

Foto: PowNed
44 Reacties op “Volkskrant trekt ‘de beerput’ van PowNed open”


 1. Maoam

  Volgens mij was het hele idee van Powned om aan te tonen hoe makkelijk je via het publieke bestel je zakken kan vullen met kut tv programma’s zoals de gevestigde omroepen dit jaren aan het doen zijn. En nu pas gaan mensen opeens verontwaardig zitten doen over de kwaliteit van tv programma’s puur omdat het rechtse Powned voor hun te extreem is. Beetje hypocriet. Zeker als 9/10 van de NPO programma’s gewoonweg kut zijn.

 2. robb

  WNL heeft dezelfde status kijk wat die met hetzelfde geld doen ,Den haag moet ingrijpen .

 3. HarryB

  Zakkenvullers ? Volkskrant, bedoel je wellicht: Pauw ? De Leeuw ? Van Nieuwkerk ?
  De hele Vara clan. En de B-acteurs die vanuit de Vara overstappen naar RTL voor dat zelfde salaris: Spijkerman, Die hazenlip, Derks ?

 4. School

  De eerste zin van dit artikel is een anakoloet.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Anakoloet

 5. KIP

  Gewoon een grote omroep, dan kan je, ondanks dat we de goedkoopste van Europa zijn, een hoop besparen. Investeer dat dan weer in programma’s.

 6. ???

  @HarryB

  Ook daar is al veel over geschreven in de Volkskrant. In dit artikel gaat het echter over PowNed.

 7. Sven L.

  Is toch om pislink van te worden. En zij lachen het hardst hoor; Weesie voorop.

  PowNed was fris en nieuw met PowNews. In dat format zat meer, maar is er nooit uit gehaald. Dood- en doodzonde.

  Ach, het is weer een extra reden om het hele systeem met leden af te schaffen en een gecentraliseerde NPO op te bouwen met scherpe profielen. Ben overigens geen voorstander van het schrappen van NPO3. Zou ik inrichten als jeugdzender en vanaf 18:00 uur ruimte voor meer sport bijvoorbeeld.

 8. Daan

  PowNed maakt ook al ruim 1* maand geen nieuwe content meer dit is te zien op YouTube Kanaal waar alle video’s staan van PowNed!

  PowNed wil niet meer op TV – NPO
  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/19/powned-wil-niet-meer-op-tv-maar-de-mediawet-zegt-1589837-a1136805

 9. Imade

  Kan die licentie van PowNed niet eerder worden ingetrokken?

 10. David

  Het is puur zakkenvullen geworden. Weesie & Castricum komen er vooralsnog mee weg.

  Eigenlijk laten ze zien dat het systeem niet deugt. Bij andere omroepen zitten er ook allerlei koekenbakkers al jarenlang tonnen binnen te harken.

  De hele handel moet zo snel mogelijk worden opgedoekt. En dan bedoel ik alle omroepen..

 11. Bart

  @Sven L Eens!

 12. E. Hartsma

  Ik wil graag de roze plopkap in het publieke bestel blijven zien.

 13. graaier

  Tuurlijk hebben ze een punt, maar in diezelfde krant zie ik nou nooit eens een kritisch stuk over het vluchtelingenbeleid in Europa.

 14. Willem

  Volkskrant moet de ko ende 100 jaar hun achterlijke Ubermenschbek houden voor het verzwijgen en in de doofpot stopen van duizenden aanrandingen en honderden verkrachtingen door de moslim parels van Mark.

 15. graaier

  Willempie, pannenkoek. Dan zijn het juist untermenschen daar bij De Volkskrant.

 16. Qu

  https://www.youtube.com/watch?v=_xlUvJLQMrk

  Dit liedje pas er goed bij.

 17. Momo

  Eerst was het Geenstijl, nu Powned. Nee hoor, absoluut geen hetze tegen rechtse media.

 18. Panda

  Hoezo is er een hetze als ze aantoonbare misstanden en zakkenvullerij laten zien? Kun je wel weer over de vara dingen gaan roepen maar daar worden tenminste nog programma’s gemaakt. Weesie en Castricum laten maandelijks hun rekening volstorten en doen daar weinig voor. En dan heb ik het nog niet eens over de declaraties.

 19. NH-V

  Ik verwacht wel weer een hoop gegil van dikbil Zwagerman de komende dagen.

  Pownet, Telegraaf. Alles wat die muts aanraakt veranderd in pulp

 20. Oja ? JA !

  WEG met die graaiers en zakkenvullers !
  OPROTTEN

 21. frans

  Ik gun het Weesie en Castricum , net zogoed als de Leeuw, Antoinette of Mathijs die harken het drievoudige binnen.

 22. Graaf Volkert

  Weesie en Castricum zijn en blijven rebelse paljassen die proberen een eigen omroepje in stand te houden.
  Weesie is naast Paul de Leeuw, Jan Slagter en Matthijs van Nieuwkerk een van grootverdieners van omroepland. Dat wist je toch wel, frans?

 23. Graaf Volkert

  Die roze plofkap trouwens. Als zo’n figuur dat bij je doet, dat ding onder je neus duwen, mag je hem een gebroken kaak slaan…al even opdringerig als iemand die je bedrijf komt binnenvallen met een confettikanon…

 24. Arie

  Ach zo voorspelbaar het komt weer uit onze “kwaliteitskrant” wat zullen alle gutmensch lezertjes weer instemmend knikken.
  Nog 5 jaar dan is dat krantje samen met alle andere zogenaamde vara kwaliteitskranten ook ter ziele.

 25. aammehoela

  Het gaat over Powned en hier wordt weer gezeurd over de VARA. Doodmoe wordt je van zulk dom volk. Powned moet zo snel mogelijk het bestel uit, daar hoef je niet links of rechts voor te zijn om dat te begrijpen. De VARA heeft meerdere programma’s die door miljoenen worden bekeken en gewaardeerd, enkel niet door domme rechtse jochies op deze site.

 26. jan

  wnl is ook geen toevoeging, Dat domme ochtendprogramma met die kleppende meiden….

 27. X

  @Jan: Helemaal eens! En dat gewauwel van Nieman op zondag vind ik ook niks. Hoe vaak zit die zelfingenomen mastodont Hans Wiegel daar wel niet. Brrrr.

 28. Graaf Volkert

  Kijkt er überhaupt iemand naar dat WNL ‘s ochtends dan?

 29. Cor

  Ja daar kijk ik naar en met mij wel meer als ik de kijkcijfers zo bekijk. Verder kijk ik ook graag naar Rick Nieman, Allemaal familie en Doden liegen niet vind ik ook de moeite waard. Powned heeft zichzelf een beetje in de vingers gesneden met dat vluchteling verhaal en ze maken weinig tv voor het geld dat ze krijgen.

 30. Cor

  Ja daar kijk ik naar en met mij wel meer als ik de kijkcijfers zo bekijk. Ben blij dat het straks weer begint. Verder kijk ik ook graag naar Rick Nieman, Allemaal familie en Doden liegen niet vind ik ook de moeite waard. Powned heeft zichzelf een beetje in de vingers gesneden met dat vluchteling verhaal en ze maken weinig tv voor het geld dat ze krijgen.
  En de Volkskrant vind ik persoonlijk een beetje een zure krant.

 31. Graaf Volkert

  Een beetje normaal mens geniet op zondag van zijn rust. Na een avond goed leven. Dan kijk je geen TV…
  Zondagochtend TV is zinloos. Dat kan je beter afschaffen.

 32. Balou

  Heel de publieke omroep opheffen.
  Zijn we van alle graaiers af.

 33. mark

  Ze doen het omdat het wettelijk kan dankzij het beleid van PvdA=Plasterk.

 34. Walter

  Tom Staal, mijn goede Duitse vriend!

 35. Gitarr

  “De buurput” hoeft echt niet tussen aanhalingstekens, hoor. Het is één grote, smerige, stinkende BEERPUT!

 36. Gitarr

  We hebben een B. We hebben een E. We hebben een E. We hebben een R. We hebben een P. We hebben een U. We hebben een T. We hebben een BEERPUT!

 37. a-okay

  wauw wat verschrikkelijk slecht dat de volkskrant de ‘subsidie gedeeld door zendtijd’ berekening maakt. dat slaat toch werkelijk nergens op.

  ik ben eigenlijk vergeten waarom ze niet meer dagelijks uitzenden. eigen keus? wat mij betreft is dat de valkuil geweest.

 38. Joost

  Lekker harken.

 39. Momo

  @Panda

  Nee, het is gewoon toeval dat dit zo snel volgt na het verhaal over die Syriër. Maar jij denkt dus dat dat soort dingen niet bij andere omroepem gebeurt? Het artikel maakt al duidelijk dat ze gewoon op zoek gingen naar iets om Powned zwart te maken. En dan nog die sensationele kop ook.

 40. Lobo

  Het verhaal rammelt. Het punt dat freelancers(inhuurkrachten) vier jaar vooruitkijken is ongeloofwaardig. De veroordeling van PowNed inzake de Syriër was een politiek showproces om de omerta over de nadelen van immigratie van de NPO en CO in stand te houden. Ik heb het ruwe materiaal gezien en concludeer dat de rechter de rechtstaat blijvend geschaad heeft.
  Het ongepaste verhaal over de verdronken Syriër miste een belangrijk punt: de rol van het COA. Het COA dat geen toezicht houdt of asielzoekers die niet kunnen zwemmen, naar het zwembad gaan. Ze geven wel voorlichting, maar gaan voorbij aan de extra aandacht die ongeoefende zwemmers behoeven. Als een school verantwoordelijk is, dan het COA ook. Zeker als ze asielzoekers financiële middelen beschikbaar stelt, geen zwemles geeft en ze geen armband omdoet dat ze niet kunnen zwemmen. Ze creëren een gevaarlijke situatie en rennen weg als een verantwoordelijke moet worden aangewezen.
  Het COA waar medewerkers tot over hun oren in het Wilders-proces zitten.

 41. Menno

  Die Vadskop Castricum kan toch nergens meer werken, niemand wil die volgevreten zelfvoldane zakkenvuller hebben? Het plaatselijke krantje van de buurtsuper wil hem niet eens meer. Voor je het weet zijn we die endbek vergeten, nog even geduld.

 42. Joris Agema

  Lieve allemaal,

  Hou no op hier een links vs rechts verhaal van te maken. WNL komt in Volkskrant stuk bijvooorbeeld prima uit. Gaat niet over oordeel inhoud, gaat over organisatie en wat ze anno 2017 aantoonbaar niet doen: content maken!

  Powned was, voor mij ook, aanvankelijk leuk/ fris/ anders. Dus toen ze begonnen van toegevoegde waarde. Eindelijk een alternatief/ rechts/ prikkelend geluid. Dit zegt het artikel trouwens ook. Probleem is dat de goede mensen zijn weg gegaan en nu er een soort “sterfhuis” constructie is. Powned en de roze plofkap onwaardig. Als Weesie en Castricum in de spiegel kijken, weten ze dat ook. Waar ze ooit tegen streden, zijn ze zelf geworden.

  Wake up Powned! Ga iets nuttigs doen of gooi de handdoek in de ring.

 43. Gea Goorstra

  School
  Sat 19 Aug 2017 om 12:45
  Anakaloet in je broekje!!

 44. anoniem

  Men is wellicht bang voor PowNed, Geenstijl en hun aanhang?
  En dat ze daarom nog bestaan?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.