PowNed is tien jaar: ‘We zijn niet langer het schoffie’

Dominique Weesie vindt dat zijn publieke omroep PowNed harder nodig is dan ooit. Hij hoopt daarom dat er aan het eind van het jaar genoeg leden zijn om door te mogen gaan. Dat laat hij weten in een persbericht ter ere van het tienjarig jubileum. PowNed bestaat deze maand precies tien jaar. “De grens van 50.000 leden nadert en we zijn vastberaden om er nog een decennium bovenop te doen. Het dwarse geluid van PowNed is, juist nu, harder nodig dan ooit”, zegt de omroepbaas.

Op dit moment heeft PowNed 42.500 leden, terwijl dat er aan het eind van het jaar 50.000 moeten zijn om in het publieke bestel te kunnen blijven. Het is volgens Dominique van groot belang dat die grens gehaald wordt.

Dominique: “We zijn begonnen vanuit de drive dat alles gezegd moet kunnen worden, maar tegenwoordig lijkt het steeds vaker te gaan over wat we niet meer mogen zeggen. En dus is het bittere noodzaak dat de omroep ook na 2020 blijft bestaan, om vragen te stellen die anderen niet durven te stellen. Voor het andere geluid.

PowNews

PowNed was tien jaar geleden nog behoorlijk rebels. “Al snel nadat de omroep het levenslicht zag werd PowNed met haar rebelse nieuwsrubriek PowNews, scherpgebekte verslaggevers en felroze microfoon een begrip in heel Nederland. Met Rutger Castricum op het Binnenhof was geen woordvoerder of politicus meer veilig. Onze missie: de status quo doorbreken en de netwerkgeneratie naar het publieke bestel lokken, met een geheel nieuwe stijl: uitdagend, soms choquerend en met de nodige satire.”

Wie herinnert zich de items niet, waarin toenmalig PowNews-verslaggever Danny Ghosen een handgemeen krijgt met diplomaten die parkeerregels aan hun laars lappen, of waarin PowNews-verslaggever Dennis Schouten de confrontatie aangaat met de tuigvloggers van Zaandam. Niet zelden werden de nieuwsitems van PowNed landelijk onderwerp van gesprek.”

Dominique: “Wij gingen verder waar anderen stopten. Opereren op het randje dus. En soms eroverheen.

1 miljoen

Van het PowNed van toen is nog maar weinig over. De omroep is naar eigen zeggen volwassen geworden. “Ondertussen heeft PowNed met ruim 1 miljoen volgers online een grote schare fans opgebouwd en is de omroep een bredere weg ingeslagen, met naast het alom bekende PowNews ook steeds vaker kwalitatief hoogstaande documentaires.”

Dominique: “We zijn ons gaan verbreden en niet langer dat schoffie in de klas dat met propjes gooit, zonder daarbij afbreuk te doen aan ons dna. Programma’s als Dat zijn geen grappen, De Hofbar en De Gevaarlijkste Wegen zijn daar goede voorbeelden van.

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen