‘Beau en Jinek te veel op hand Armeense moeder’

De actuele programma’s Jinek, RTL Summer Night en Nieuwsuur waren maandagavond te veel op de hand van Armina Hambartsjumian, de moeder die Nederland is uitgezet zónder haar in Nederland opgegroeide kinderen Howick (12) en Lili (11). Dat was vandaag de mening van het Mediaforum van NPO Radio 1. Jinek had een jurist van Defence for Children, RTL Summer Night de directeur ervan en Nieuwsuur de kinderombudsvrouw. Ook waren intimi van de vrouw te gast.

Het geluid dat Hambartsjumian jarenlang willens en wetens in Nederland is gebleven, terwijl ze wíst dat ze weg moest, klonk nergens, aldus het Mediaforum. De media hebben zich voor het karretje van Defence for Children laten spannen, vindt WNL-baas Bert Huisjes. “Ondubbelzinnig ja.

De programma’s speelden op het gevoel van de kijker, aldus Huisjes. “Uiteindelijk zijn ze voor de emotie gegaan, voor het persoonlijke verhaal. Dijkhoff is daarbij de grote boeman die een moeder scheidt van ondergedoken kinderen.

Dit verhaal gaat over ons falende asielsysteem, maar dat kwam niet aan bod, aldus Huisjes. “Daarin kun je negen jaar blijven zitten, leugens vertellen en kan rekken om uitgezet te worden. Dit is een menselijk drama, maar dat verhaal wat De Telegraaf vanochtend bracht vind ik noodzakelijk na een dag waarin je een soort Mauro-affaire had: zielige mensen die er niks aan kunnen doen dat ze bij ons in de asielketen zijn beland.

Jinek, Nieuwsuur en RTL Summer Night trokken te veel partij, vindt hij. “Het was niet afgewogen. Ik begrijp heel goed dat de redactie van Jinek kiest voor het emotionele, menselijke verhaal. Dat voel ik ook. Maar er zat niemand die het andere geluid vertegenwoordigde. Ook niet bij Nieuwsuur en ook niet bij RTL Late Night.”

Klaas Dijkhoff was ook nergens te bekennen. “Ik denk dat de redactie van Jinek wel Klaas Dijkhoff heeft uitgenodigd, maar dat hij er niet in wilde zitten. Iedereen kent nog het beeld van de ontzettend aardige Mauro waar Bleeker tegenover zat. Dat was het einde van zijn politieke carrière. Dijkhoff heeft genoeg politiek verstand dat hij weet dat hij het in die situatie niet zou redden.”

Jinek had volgens Huisjes wel iemand als Telegraaf-baas Paul Jansen kunnen uitnodigen.  “Hij heeft veel geschreven over wat er mis is met onze asielindustrie. Dat er een branche is ontstaan die belang heeft van het uitrekken van procedures.”

Keyl

Catherine Keyl is het met Huisjes eens. “Er werd gisterenavond in die programma’s gedaan alsof de Nederlandse regering een boeman is die moeders uitzet zonder kinderen. Ja, zo is het natuurlijk niet.”

Op tv waren allemaal protesterende kinderen zien. “Ik snap het allemaal, maar dat die kinderen voor een karretje worden gespannen, vind ik erg. In 2009 wist die moeder al dat ze weg moest. Als ze in 2010 was weggegaan met die kinderen, dan hadden ze nog Armeens kunnen leren en zich helemaal kunnen aanpassen in dat land. Dat heeft ze willens en wetens niet gedaan.”

Bij Nieuwsuur zat de kinderombudsvrouw. “Die was ook hartstikke partijdig en slecht geïnformeerd.”

Foto: RTL

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen