‘Turkije en EenVandaag gamechangers verkiezingen’

De Turkije-rel én het televisiedebat bij EenVandaag zijn de gamechangers van de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Dat stelt Jos Heymans, politiek journalist van RTL, in een column op de site van RTL Nieuws. Pas op het laatste moment in deze campagne zijn de peilingen gaan schuiven en heeft de VVD de rechtse concurrent PVV ingehaald. Heymans: “In de peilingen, de laatste in de campagne, gebeurt eindelijk waarop menig journalist heeft gehoopt en gewacht, een gamechanger.

Eerst leek de rel tussen Nederland en Turkije niets te doen met de peilingen. “Op zondag en maandag zijn er geen bewegingen te zien in de peilingen. Dat gebeurt pas op dinsdag, als het stof is neergedaald. De VVD maakt eerst de achterstand op de PVV ongedaan en passeert de partij van Wilders vervolgens met drie zetels.”

Dat is aanvankelijk te danken aan de Turkije-rel, vervolgens aan het debat Rutte-Wilders op maandagavond. Kijkers en journalisten wijzen Rutte als winnaar aan. De VVD wordt ineens de grootste, de gamechanger waarop iedereen heeft gewacht.”

Heymans zegt niet wat zijn eigen politieke voorkeur is. Zijn dochter is in elk geval anti-PVV.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen