Rutte onthult in Jinek: ‘Wilders al jaren niet gesproken’

Premier Mark Rutte deed dinsdag een opmerkelijke onthulling aan tafel bij Eva Jinek. Hij heeft Geert Wilders, de leider van de grootste politieke partij in de peilingen, al jaren niet gesproken. “We hebben geen lang gesprek meer gehad met z’n tweeën sinds 2014“, zei hij in ’s lands meest bekeken late-night-show. Er is geen contact met de politicus, aldus Rutte. “Ik heb Geert Wilders sinds 2014 niet meer gesproken, behalve dat we af en toe een hand hebben geschud in de Kamer.”

Jinek liet blijken dat ze zich daarover verbaasde. Rutte: “Het laatste gesprek dat wij hadden, was in 2014, rondom MH17. Ik heb hem niet gesproken. Wij praten niet? Het is niet zo dat we de hele dag bellen.”

Wilders twitterde dinsdag een foto van Alexander Pechtold als vrouw. “Ik vind dit beter dan wat er gisteren gebeurde, Eva. Want wat gisteren gebeurde, was echt smakeloos. Die tweet met die getructe foto van Pechtold. Mag ik er één ding over zeggen? Het is niet zo dat politici niet tegen een stootje kunnen. Maar van dit denken sommige mensen dat het echt is en het stimuleert niet zijn veiligheid.”

Het lost ook niets op wat Wilders doet op Twitter, vindt Rutte. “We zijn 24 uur met deze foto bezig geweest en er is nog geen verpleegkundige bijgekomen. Ik vind het totaal smakeloos. Dit is niet normaal.”

Het is totaal niet normaal. We moeten elkaar stevig de maat nemen en discussiëren over zijn standpunten. Dit gaat echt een grens over, dit is normaal. Ik heb Pechtold gebeld dat ik het met hem eens ben.”

Op de vraag of het niet helpt als hij eens met Wilders gaat praten, antwoordde Rutte: “Denk je dat het gaat helpen? Ik denk het totaal niet.”

Foto: VARA

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen