Sylvana Simons nog niet uitgenodigd voor tv-debat

Sylvana Simons is nog niet uitgenodigd voor de grote tv-debatten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt de voormalig tv-diva in NRC Handelsblad. Simons doet mee aan de verkiezingen met haar nieuwe partij Artikel 1. Op de vraag of ze al grote tv-debatten in de agenda heeft staan, zegt ze: “Nee, ik ben nog niet gebeld voor dat ene grote debat, op de avond vóór de verkiezingen. Het betekent niks voor me. Als het wel zo was, zou het me niet het gevoel geven dat we er zijn.”

Normaal gesproken zijn kleine partijen razend enthousiast als ze mee mogen debatteren, merkt het NRC op. Simons: “Dat is het grote verschil tussen mij en iedereen die nu al in de Tweede Kamer zit. Zij hebben iets te verliezen. Zij hebben een stoel die ze kunnen kwijtraken. Wij kunnen alleen nog maar winnen.

Minister-president Mark Rutte heeft Artikel 1 een afsplitsing van een afsplitsing genoemd. “Elke politieke partij is als nieuw geluid begonnen, als splinter. Omdat ze vonden dat er iets anders moest. Er is een leegte op links, er is behoefte aan ons geluid. Ik zeg: lieve mensen, hier ben ik, met al mijn kwetsbaarheid, met alle tegenwerking van timing en weinig middelen. Het gaat niet om die zetel of het pluche, het gaat erom dat we onze krachten bundelen en de samenleving veranderen.”

Op de vraag of het haar soms niet zo veel uitmaakt of ze wel of niet in de Tweede Kamer komt, antwoordt ze: “Natuurlijk wel. Wat ik bedoel: het kan gebeuren dat we ons gewenste resultaat, zoveel mogelijk zetels, niet halen. Wat níet kan, is dat we falen. We zijn de eerste Nederlandse politieke partij opgericht door een zwarte vrouw. We mobiliseren mensen. We hebben ons bestaansrecht al bewezen.”

Een groot NRC-interview met Sylvana Simons kunt u lezen via Blendle.

Foto: Sublime

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen