Hoogleraar UvA uit kritiek op organisatie RTL 4-debat

Tom van der Meer, hoogleraar Politicologie aan de UvA, uit net als opiniepeiler Maurice de Hond kritiek op het verkiezingsdebat dat eind februari wordt gehouden op RTL 4. Dat laat hij weten op Twitter. Aan het RTL 4-debat mogen vier lijsttrekkers meedoen. RTL heeft aangekondigd dat de volgorde van Peilingwijzer bepalend zal zijn voor wie er uitgenodigd worden. “Het legt de redactionele verantwoordelijkheid in handen van een peiling die daar niet voor bedoeld is.

Een onhandige keuze, vindt Van der Meer. “Peilingwijzer kan geen onderscheid maken tussen nummers vier tot en met zes. Schattingen peilers lopen ver uiteen. Mogelijk zelfs vertekening bij alle peilers.

RTL moet gewoon een inhoudelijke keuze maken, vindt Van der Meer. “De huidige opzet is onzin. De inflexibiliteit van het format botst met onzekerheid van de peiling.

Peilingwijzer geeft expliciet foutmarges aan en kan dus niets worden verweten, vindt hij. “Het probleem ligt absoluut niet bij Peilingwijzer. Wel bij RTL.”

Volgens De Hond is deelname van Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) zeker. De peilingen laten echter zien dat D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA wel érg dicht bij elkaar liggen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen