Irene Moors-show Vreemde Eend roemloos ten onder

De eerste SBS 6-show van Irene Moors, De Vreemde Eend, is geflopt. De achtste en laatste aflevering kwam zaterdag (21.00 uur) niet verder dan 345.000 kijkers en 6,3 procent marktaandeel, een ondermaatse score. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Gemiddeld trokken de acht afleveringen van De Vreemde Eend 440.000 kijkers, goed voor zo’n 7 procent marktaandeel. Alleen de eerste aflevering scoorde met 660.000 kijkers en 10,6 procent marktaandeel acceptabel.

Nadat die eerste kijkcijfers bekend werden, liet Moors zich enthousiast uit in de media. “Ik dacht alleen maar: gelukkig, de mensen hebben de zender kunnen vinden! Het is om half negen op SBS 6 en ik dacht: ik hoop dat iedereen het weet, maar genoeg mensen wisten het. Er is goed op gereageerd.

Het enthousiasme van Moors was helaas van korte duur. De Vreemde Eend kreeg een strontkar met kritiek over zich heen. Moors is in het programma ‘ongemakkelijk, onnatuurlijk en te geforceerd’, vond het AD, terwijl De Telegraaf sprak van ‘flinterdun amusement’.

Een week later rekende ook de kijker af met De Vreemde Eend: de show stortte in naar 389.000 kijkers (6,4 procent), bijna een halvering van de kijkcijfers. Vervolgens kreeg de show nóg meer kritiek over zich heen: van Gordon, van Privé-sterreporter Jan Uriot en zelfs van de eigen teamcaptain Gerard Joling.

Moors wijt de lage kijkcijfers aan de onvindbaarheid van SBS 6. “Mensen weten het niet en vinden het lastig te vinden. Er is altijd wat op 1 geweest op zaterdagavond en altijd veel op 4, maar er is nu ook wat op 6.

Op het dieptepunt – de avond van het Eurovisie Songfestival met Douwe Bob – keken er 290.000 mensen (4 procent) naar De Vreemde Eend.

De Vreemde Eend vormde een uitzendavond met de Kees Tol-show Met De Deur In Huis. Dat programma was geen hit, maar ook geen flop. De laatste aflevering trok zaterdag 565.000 kijkers (11 procent).

De komende twee zaterdagen zit SBS 6 geramd met de Champions League-finale en de oefeninterland Oostenrijk – Nederland. Daarna begint de zender met het herhalen van Bijdehandjes en Lekker Nederlands op deze uitzendavond.

RTL 4 gaat in de zomer Professor Nicolai & Dr Beckand en Ik Hou Van Holland herhalen op zaterdagavond. NPO 1 heeft het EK Voetbal op het menu staan.

Alle artikelen over De Vreemde Eend kunt u hier vinden.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen