‘DWDD is niets zonder Aretha Franklin’

Matthijs van Nieuwkerk denkt dat De Wereld Draait Door niet zonder de muziek van Aretha Franklin kan. Dat vertelt de presentator in het AD. Van Nieuwkerk noemt Franklin de ‘muze van DWDD’. “We bestaan dit jaar 10 jaar en al die jaren draaien we muziek van Aretha Franklin voor en na de uitzending. Dag in dag uit dezelfde 10 nummers. Ons bijgeloof. Alleen uptemponummers. Kinderachtig hè? Zonder haar wordt het niks, dat is de overtuiging die we hebben“, zegt hij.

Twee weken geleden nam Van Nieuwkerk de DWDD-kerstspecial Guilty Pleasures op in theater Carré. “Steek ik een tikkie nerveus mijn hoofd om de hoek om te kijken of de zaal al volloopt, hoor ik Aretha keihard Satisfaction zingen. Had onze geluidsman voor de zekerheid toch maar even de Aretha-tapes meegenomen. Kijk, dan ben je een echte familie. Met de Queen of Soul als moeder-overste.”

Van Nieuwkerk heeft nog een muzikale tic, onthult hij. Zo draait hij elke ochtend tijdens het douchen hetzelfde liedje van Charles Aznavour. “Elk jaar kies ik een nummer van Aznavour dat ik elke dag draai. Klinkt waarschijnlijk kinderachtig en ik sluit zeker niet uit dat het dat is, maar ik maak daar echt werk van. Welk liedje wil ik meer dan driehonderd keer meezingen?

Vanaf vanavond is Van Nieuwkerk elke dag te zien met de Top 2000 a gogo. Zelf pleit hij voor een hogere notering van Dotans liedje Home. “Een schitterende hymne. Volgend jaar de nieuwe nummer 1 in de Top 2000, let op mijn woorden.

De Top 2000 a gogo is om 19.30 uur te zien op NPO 3.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen