SBS-gast shamet slachtoffers Thijs Römer: ‘Je hebt toch ’n grens?!’

Martin van Waardenberg, acteur en cabaretier, vindt dat de slachtoffers van Thijs Römer een grens hadden moeten trekken. “Als je 14 bent, ben je toch niet helemaal achterlijk?!”

Martin van Waardenberg en Thijs Römer © SBS 6, Instagram

Een manipulator, of, zoals hij het zelf noemt, een ‘hulpverlener’: Thijs Römer. De 45-jarige acteur vertelde gisteren op zitting onbeschaamd hoe hij minderjarige meisjes vingertips gaf in een Douchen-groepsapp, een plek waar hij met die minderjarige meisjes kon praten over dingen die je allemaal onder de douche kunt doen. Ranzigheid ten top.

Kwetsbare meisjes

Waarom die meisjes daarin meegingen? Onzekerheid, een moeilijke thuissituatie, kwetsbaar, ouders met een alcoholprobleem. “Ik was verblind door jouw aandacht. De aandacht die ik kreeg greep ik, in mijn ogen was het liefde. Die ik zo nodig had”, aldus een van de slachtoffers volgens het rechtbankverslag van Saskia Belleman.

En Nena Kruizenga, het enige slachtoffer van Thijs dat naar buiten is getreden en daarmee de weg heeft geplaveid voor de andere meiden, wijst erop hoe erg ze in paniek raakte toen de acteur haar blokkeerde na het weigeren van een schunnige foto. “Ik dacht dat ik je kwijt was.”

Thijs Groomer

Een manipulator met minderjarige meisjes als prooi, niets meer en niets minder. Thijs Groomer. Maar acteur en cabaretier Martin van Waardenberg? Die kijkt er heel anders tegenaan.

De 67-jarige Martin mopperde gisterenavond als tafelgast in de Hélène Hendriks-talkshow De Oranjezomer dat 14-jarige meisjes zelf ook wel wat weerbaarder mogen zijn. Dat doet denken aan het Voice-schandaal, waarbij slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag te horen kregen dat ze zich maar wat eerder bij een loketje hadden moeten melden.

‘Niet achterlijk’

Martin begrijpt die kwetsbare meisjes niet. “Ik denk ook van: hij stuurt een foto van zijn garnaaltje naar meisjes, hij vraagt die meisjes om wijdbeens voor de camera handelingen te verrichten… Ik denk ook dat als je 14, 15 bent je niet helemaal achterlijk bent. Dat je ook wel een beetje weet van: wat ik nu lig te doen… Hang op, druk weg, bel je bank.”

Hélène daarop: “Maar het is een idool, je bent helemaal idolaat van iemand.”

Martin gaat door met het shamen van de slachtoffers: “Maar je bent niet helemaal achterlijk. Ik denk ook dat die ouders mij niet snel kunnen beginnen met seksuele voorlichting geven aan meisjes van 14, 15.”

Natuurlijke grens

Hélène vindt dit te makkelijk. “Maar het ene meisje is toch niet het andere meisje van 14? Er zijn heel veel mensen bleu.”

Martin vindt het gek en suggereert dat die meisjes kennelijk geen grens hebben. “Dat is ook zo en wat Youri zegt: er zit een fan-aspect bij. Dan ben je idolaat van iemand, maar je hebt wel een soort van natuurlijke grens…”

Dit soort dingen gebeuren volgens hem wel vaker. “Je hebt meer idolen, hè. In de popcultuur en de hardrockcultuur zitten natuurlijk ook sterren en daar lopen meiden achteraan. Dan is het voor zo’n man, want die heeft natuurlijk testosteron-hormonen… Dan is het makkelijk scoren, zeg maar.”

Als we het toch over makkelijk scoren hebben: kan deze man volgende keer gewoon thuisblijven?

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen