Talitha Muusse wekt woede op bij tv-baas: ‘Niet alles draait om jou!’

Talitha Muusse wekt behoorlijk wat woede op bij Henk van der Aa, die plotseling vertrekt als journalistiek hoofdredacteur van KRO-NCRV. Hij ergert zich aan haar. “Niet alles draait om jou!”

Henk van der Aa en Talitha Muusse © Stijn Ghijsen, Wessel de Groot

Een paar maanden lang heeft Talitha Muusse voor KRO-NCRV, samen met Sven Kockelmann, één keer per week de late talkshow Op1 gepresenteerd. Ze beweert nu dat er bij het programma sprake is van politieke inmenging. Politieke partijen zouden zich bemoeien met het presentatorenbeleid. Her en der wordt flink getwijfeld over haar beweringen.

‘Puur toeval’

Opvallend is dat nu ineens de journalistiek hoofdredacteur van de omroep opstapt: Henk van der Aa. Hij beweert in De Telegraaf dat zijn vertrek niets met Talitha te maken heeft. “Ik heb anderhalve week geleden aan de directie laten weten dat ik het tijd vind voor iets nieuws. Dat Talitha in de tussentijd met deze beschuldigingen is gekomen, berust op toeval.”

Er klopt volgens hem helemaal niets van het verhaal van Talitha. “Zij heeft het een en ander beweerd, en dat is aan haar. Maar er is niemand in de buurt van Kro-Ncrv of van Op1 die zich daarin herkent.”

Boos op Talitha

Talitha doet op Twitter echter alsof het een soort overwinning is. “Eervol als betrokkenen consequenties aanvaarden. Nog belangrijker dat de komende tijd onderzoek wordt gedaan en vragen gesteld worden over het functioneren van onze publieke omroep en de relatie met politiek.”

Daarop reageert Henk boos: “Hi Talitha. Niet alles in de wereld draait om jou. Een maand geleden al heb ik dit besluit genomen en anderhalve week geleden heb ik mijn directie daarover geïnformeerd. Dit staat volledig los van jou.”

Onvoorstelbaar laag

Hans Laroes, de voorganger van Henk, schrijft: “Talitha denkt dat alles om haar draait, kennelijk.”

KRO-NCRV-journalist Klaas den Tek: “Klopt. Ik vind dit onvoorstelbaar laag bij de grond. En ik heb nieuws voor haar. Ik ben nog nooit in mijn onderwerp- en gastenkeuze door KRO-NCRV beperkt. Nog nóóit.”

Hans: “Talitha verwart gedrein, zeuren en pushen door spindoctors met directe invloed. De keuze voor haar was te simpel, te ‘populair’ (‘leuk zo’n vlotte nieuwkomer’ – da’s schuld omroep & NPO); haar kwaliteiten er ervaring ontbraken, omgekeerd evenredig aan haar zelfbeeld.”

Niks geleerd

Klaas denkt dat Talitha in haar tijd bij Op1 in elk geval heel weinig geleerd heeft. “Misschien heeft ze toch te weinig opgestoken van Sven Kockelmann. Diegene waar ze zo graag van wilde leren.”

“Of Sven zich ook maar door iemand de journalistieke wet voor laat schrijven. Laat staan dat hij zich ‘gedeisd’ houdt. Hilarisch.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen