Talitha Muusse: ‘Politiek bemoeit zich met presentatorenbeleid Op1’

Talitha Muusse laat een flinke bom ontploffen. Ze heeft gisteren in het programma Media Inside onthuld dat politieke partijen zich bemoeien met het presentatorenbeleid van de late talkshow Op1.

Talitha Muusse © Op1

Er is volgens Talitha Muusse sprake van vergaande politieke bemoeienis bij Op1, de late talkshow van de publieke tv-zender NPO 1. Ze heeft dat ervaren tijdens de paar maanden dat ze zelf aan tafel zat. “Vanaf het begin dat ik daar zat kreeg ik af en toe al signalen door van: sommige politieke partijen zijn niet zo blij met jouw benoeming als presentator.”

‘Hou je gedeisd!’

Talitha is naar eigen zeggen gevraagd om zich gedeisd te houden, omdat bepaalde politieke partijen niet blij waren met haar benoeming. “Zo wordt het dan gebracht, van: ‘We hebben van die en die politieke partij gehoord dat ze niet taart zijn gaan eten omdat jij bent benoemd als presentator, dus hou je een beetje in, hou je een beetje gedeisd.'”

Wie zegt dat tegen haar? “Dat is vanuit de omroep waarvoor ik werk in appjes, belletjes en mailtjes van: ‘Hou je even gedeisd bij die en die politieke partij.’ Ik werkte voor KRO-NCRV. Dat is een druk die ik vanaf mijn eerste uitzending heb ervaren.”

‘Hoe kan dit?!’

Media Inside-presentator Gijs Groenteman vindt het hoogst merkwaardig. “Maar wat hebben politieke partijen ermee te maken welke presentatoren er worden uitgesteld? Ze vinden dat ze dat moeten laten horen en de omroepen vinden dat ze dat aan jou door moeten geven?”

Volgens Talitha proberen politieke partijen altijd druk uit te oefenen op redacties. “Maar het is aan redacties en omroepen om daar een dikke middelvinger aan te geven en te zeggen: ‘Leuk, maar wij gaan over de inhoud van het programma en de presentatoren. Wij gaan voor jullie staan.'”

Geïntimideerd

Talitha is echter niet beschermd door haar omroep. “Er is niemand tussen gaan staan. Die druk is direct op mijn bordje gegooid, van: ‘Je staat onder een vergrootglas bij die en die, hou je even gedeisd.’ Dat was al vanaf week één dat ik daar zat. Ik kon het dus ook eigenlijk niet goed doen.”

Ze is zich ‘rotgeschrokken’ van de politieke inmenging en voelde zich ‘zeer geïntimideerd’. “Ik vroeg me oprecht af of ik daar alleen was neergezet voor het kleurtje, het vrouw zijn. Ik voelde me niet goed en zat ermee in mijn maag. Daar heb ik melding van gemaakt bij een vertrouwenspersoon binnen de omroep, maar daar is helemaal niets mee gedaan.”

Twitter doorgelicht

Het klinkt alsof het bij Op1 wemelt van de Noord-Koreaanse praktijken. “Het werd alleen maar erger. Ik kreeg op een gegeven moment belletjes van: ‘We zijn heel je Twitter aan het doorlichten.’ Zelfs oude Twitter-berichten moest ik verwijderen omdat ze politiek gevoelig zouden liggen.”

“Het ging best wel ver. Wat ik mezelf kwalijk neem is dat ik daar aanvankelijk geen conclusies aan heb verbonden”, aldus de presentatrice.

Ontslag

Uiteindelijk nam Talitha ontslag als presentatrice van Op1, nadat haar was gevraagd om te zwijgen tijdens een gesprek met VVD-politici. Ze had die week kritiek geuit op VVD-premier Mark Rutte.

Op1-presentator Jort Kelder, die bevriend is met de demissionair premier, mag ondanks recente controverse wel gewoon aanblijven bij het praatprogramma.

Kamervragen

Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, gaat Kamervragen stellen over deze onthullingen van Talitha. “Ben geschrokken van het verhaal van Talitha Muusse. Kennelijk wordt vanuit de politiek invloed uitgeoefend op wat een presentator wel en niet mag zeggen en volgt zelfs ontslag.”

“Ik ga hierover Kamervragen stellen. Politiek mag NOOIT bepalen wat de media MOETEN doen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen