John de Mol schond gentleman’s agreement met RTL

Geplaatst op Fri 22 Jun 2018 om 14:00

SBS-baas John de Mol en RTL-baas Sven Sauvé zijn vorig jaar in een gentleman’s agreement overeengekomen om geen sterren en programma’s van elkaar te stelen tijdens de gesprekken over een strategische samenwerking. Dat is te lezen in de bestseller Inside van Michel van Egmond. De overstap van het Voetbal Inside-trio naar John de Mols mannenzender Veronica heeft RTL daardoor absoluut niet zien aankomen. RTL ziet hun overstap als een schending van de afspraken.

Het is geen geheim dat John de Mol met zijn Talpa TV (SBS) een intensieve samenwerking, en op termijn zelfs een fusie, met RTL wil realiseren. Hij had het er onlangs nog over in de laatste RTL Late Night. Daar dreigde hij Talpa-producties weg te halen bij RTL als die zender een samenwerking niet ziet zitten. Linda de Mol stipte die gesprekken vorige week nog aan in RTL Boulevard.

Ondanks die gesprekken besloot De Mol in december 2017 toch om VI-ster Wilfred Genee te benaderen, maar hij sloeg dat aanbod eerst af. “Hij zei: ‘Dat respecteer ik, dat snap ik ook, prima.’ Toen hebben we die gesprekken gevoerd met RTL, maar dat kwam opeens helemaal stil te liggen“, vertelde Genee in december.

Uitgesloten

Vlak nadat De Mol hem polste had Genee een lunch met Sven Sauvé, is te lezen in Inside. Daar liet Genee doorschemeren dat De Mol interesse had, maar Sauvé was heel zeker van zijn zaak. “Hij bezweert zijn presentator dat die er vanuit moet gaan dat dit niet gaat gebeuren“, is te lezen in Inside.

Sauvé vertelde daar over de gentleman’s agreement met De Mol. “We gaan ervan uit dat hij dat niet gaat doen“, zei de RTL-baas. “Uitgesloten. Gaat niet gebeuren.” Genee: “Oké, als jij het zegt.

Derksen

Johan Derksen zegde afgelopen 12 februari onderhandelingen met RTL af, omdat de zender hun salariseis niet serieus nam. De heren wilden van 350.000 naar 450.000 euro per jaar, maar RTL bood slechts 390.000 euro.

Ondanks die afzegging maakte RTL zich nog geen zorgen, is te lezen in Inside. “Dat komt doordat ze er nog steeds van overtuigd zijn dat John de Mol nooit serieuze opgingen zal doen om de mannen van VI binnen te halen.”

RTL ging ervan uit dat De Mols deur hermetisch gesloten was, is te lezen in Inside. “Dat de presentator zelf denkt dat het anders is, tekent volgens hen zijn naïviteit en zijn schromelijke zelfoverschatting.”

Oorlog

Moederbedrijf RTL Group torpedeerde ondertussen het plan van De Mol voor een intensieve samenwerking met RTL Nederland en daardoor voelde hij zich ‘niet meer moreel verplicht om het anti-aanvalsverdrag nog langer re respecteren’, aldus Inside. “Het is weer ouderwetse oorlog.”

Kennelijk zijn de gesprekken tussen De Mol en RTL weer hervat. Er staat dan ook veel op het spel voor RTL. Zijn zus Linda de Mol dreigt volgend jaar te verhuizen van RTL naar SBS en RTL’s grootste hit The Voice is een productie van De Mol.

Het boek Inside kunt u kopen bij alle boekhandels; de papieren versie kost 17,50 euro, het e-book een tientje. Een must-read voor de tv-liefhebber.

Foto: Nieuwsuur
19 Reacties op “John de Mol schond gentleman’s agreement met RTL”


 1. Appelsap

  Mooie reclame voor het boek

 2. Deadly Viper

  John de Mol zal gewoon worden opgeslokt door RTL Group.

 3. Bram Biester

  Pure reclame voor het boek, lees ik in Inside, de bestsellerw aaruit rijkelijk geciteerd wordt met talrijke vermeldingen van de titel Inside… jammer…

 4. Deadly Viper

  Hahaha, wat zei ik daar nu weer. Heb een borreltje teveel op hips.

 5. KingAlert

  Zo zeg das ff een reclamefolder voor t boek. Nou ik heb t gelezen net zoals de vorige boeken van van Egmond. Als je trouwe kijker ben van VI staat er niks bijzonders in

 6. ;)

  Er zijn al enige tijd heel veel deals gaande. Dit artikel is daarom niet actueel.

  Erger me weer enorm aan de slechte journalistiek hier. MC, wel eens gehoord van hoor en wederhoor, of de feiten even checken bij de betrokkenen. Dan zouden jullie misschien niet zo voor paal staan binnen de media.

  Aan de andere kant is soms wel erg amusant als je weet dat er geen bal van klopt ;)

 7. Bert

  John de mol is geen mediatycoon, maar een zakenman.

  Hij gaat eerst het beste bij RTL4 weghalen, dat op SBS zetten. Om daarna SBS aan RTL te verkopen. Money Money Money.

 8. BRAAK

  Het blijft een onbetrouwbaar sujet.

 9. Michael

  Ach die Sven Sauve toch. Wat zielig. Hij geloofde echt dat ie John de Mol kon vertrouwen, ha ha. Nou Sven, welcome to the real tv world anno 2018. Er is maar 1 man die bepaalt wat er gebeurt en die man heet John de Mol.

 10. Enzo Voort

  Afspraken maken met mensen die alleen op geld uit zijn moet je per definitie niet willen, ze zouden hun familie nog verkopen als ze er maar aan kunnen verdienen.

 11. Kaaskijker

  De heren Genee, Van der Gijp en Derksen hebben het natuurlijk zelf in de hand of het een succes wordt op Veronica maar een of andere manier voel ik geen goed gesternte. Van der Gijp heeft zijn anekdotes allemaal wel eens verteld. Derksen is vaak bezig met Sylvanaatje/DENK of hij oogt verveeld. Hoe lang kunnen ze het nog oprekken? Er moet vers bloed blij voor nieuwe interactie als je het mij vraagt. De laatste afleveringen van de reguliere VI liep het echt op zijn einde. Was gewoon saai!

  Alleen Wilfred Genee gaat echt voor een finale-carrieremove als anchorman in diverse Talpa-programma’s. Die wilt er wat van maken.

 12. Kaaskijker

  Maar goed, die drie belachelijke salarissen en het al dan of niet succes van Voetbal International op Veronica zal John de Mol worst wezen: RTL7 is leeggekocht. Geamputeerd. De darts rechten er nog effe bij kopen en John heeft definitief een concurrent minder. Alle mannen-tv op één kanaal. En het is ook allemaal live tv trouwens: voetbal wedstrijden, darts, folmule 1, napraat talkshows.

 13. Peter

  Talpa, waar de kijker als debiel wordt behandeld.

 14. Remi

  Het boek Inside heb ik drie weken geleden gekocht,
  en in één adem uitgelezen. Lekker aktueel, het loopt tot en met mei ’18.

  Aad de Mos komt ook nog even voorbij, ik heb kéihard moeten lachen.
  Van Egmond heeft alles weer geweldig opgeschreven.
  Die van Egmond, die kan schrijven hoor ;)

  Kieft ‘deel 2’ is in de maak begrijp ik. Kijk ik erg naar uit.
  Jammer dat de blik ‘achter de schermen’ van DWDD niet doorgaat.
  Had ik ook alles over willen lezen, over dat overbetaalde linkse ambtenarenbolwerk.

 15. Simone

  Gentleman’s agreement!? Wat vindt de NMA hiervan? Sven en John allebei onbetrouwbare en leugenachtige figuren. Sven in februari 2018 naar peroneel ” Nee er staat geen reorganisatie op de agenda”

 16. Uit het Vak

  John is gewoon slim
  prima vent

 17. Carola

  J de M is een grote proleet en denkt met geld alles te kunnen kopen.

 18. Inca Pabel

  Hahaha, die Sven is van het type heel erg meebuigen met de andere kant van de tafel en schoppen naar zijn eigen mensen die wel kritisch zijn. Nee John, we pikken geen mensen bij mekaar weg… En welk belang heeft John daarbij dan? Is hij bang dat Victor Brand wordt weggekaapt? Laat me niet lachen!
  Nee Sven wordt alleen maar boos op mensen die zijn geslijm in de weg zitten.. Mensen die ballen hebben en het beste voor de tent willen. Nulkommanul zakelijk gevoel.. En dat weet John!

 19. BRAAK

  LOL Carola.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.