John de Mol schond gentleman’s agreement met RTL

SBS-baas John de Mol en RTL-baas Sven Sauvé zijn vorig jaar in een gentleman’s agreement overeengekomen om geen sterren en programma’s van elkaar te stelen tijdens de gesprekken over een strategische samenwerking. Dat is te lezen in de bestseller Inside van Michel van Egmond. De overstap van het Voetbal Inside-trio naar John de Mols mannenzender Veronica heeft RTL daardoor absoluut niet zien aankomen. RTL ziet hun overstap als een schending van de afspraken.

Het is geen geheim dat John de Mol met zijn Talpa TV (SBS) een intensieve samenwerking, en op termijn zelfs een fusie, met RTL wil realiseren. Hij had het er onlangs nog over in de laatste RTL Late Night. Daar dreigde hij Talpa-producties weg te halen bij RTL als die zender een samenwerking niet ziet zitten. Linda de Mol stipte die gesprekken vorige week nog aan in RTL Boulevard.

Ondanks die gesprekken besloot De Mol in december 2017 toch om VI-ster Wilfred Genee te benaderen, maar hij sloeg dat aanbod eerst af. “Hij zei: ‘Dat respecteer ik, dat snap ik ook, prima.’ Toen hebben we die gesprekken gevoerd met RTL, maar dat kwam opeens helemaal stil te liggen“, vertelde Genee in december.

Uitgesloten

Vlak nadat De Mol hem polste had Genee een lunch met Sven Sauvé, is te lezen in Inside. Daar liet Genee doorschemeren dat De Mol interesse had, maar Sauvé was heel zeker van zijn zaak. “Hij bezweert zijn presentator dat die er vanuit moet gaan dat dit niet gaat gebeuren“, is te lezen in Inside.

Sauvé vertelde daar over de gentleman’s agreement met De Mol. “We gaan ervan uit dat hij dat niet gaat doen“, zei de RTL-baas. “Uitgesloten. Gaat niet gebeuren.” Genee: “Oké, als jij het zegt.

Derksen

Johan Derksen zegde afgelopen 12 februari onderhandelingen met RTL af, omdat de zender hun salariseis niet serieus nam. De heren wilden van 350.000 naar 450.000 euro per jaar, maar RTL bood slechts 390.000 euro.

Ondanks die afzegging maakte RTL zich nog geen zorgen, is te lezen in Inside. “Dat komt doordat ze er nog steeds van overtuigd zijn dat John de Mol nooit serieuze pogingen zal doen om de mannen van VI binnen te halen.”

RTL ging ervan uit dat De Mols deur hermetisch gesloten was, is te lezen in Inside. “Dat de presentator zelf denkt dat het anders is, tekent volgens hen zijn naïviteit en zijn schromelijke zelfoverschatting.”

Oorlog

Moederbedrijf RTL Group torpedeerde ondertussen het plan van De Mol voor een intensieve samenwerking met RTL Nederland en daardoor voelde hij zich ‘niet meer moreel verplicht om het anti-aanvalsverdrag nog langer re respecteren’, aldus Inside. “Het is weer ouderwetse oorlog.”

Kennelijk zijn de gesprekken tussen De Mol en RTL weer hervat. Er staat dan ook veel op het spel voor RTL. Zijn zus Linda de Mol dreigt volgend jaar te verhuizen van RTL naar SBS en RTL’s grootste hit The Voice is een productie van De Mol.

Het boek Inside kunt u kopen bij alle boekhandels; de papieren versie kost 17,50 euro, het e-book een tientje. Een must-read voor de tv-liefhebber.

Foto: Nieuwsuur

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen