NPO zet homo-intolerante Ajouad op moslimtalkshow

De multiculturele NPO 2-talkshow De Nieuwe Maan krijgt een presentator die iets beter bij de doelgroep past. De islamkritische Fidan Ekiz wordt ingeruild voor de homo-intolerante moslim Ajouad El Miloudi. Dat heeft omroep NTR laten weten. El Miloudi heeft in het verleden niet alleen gezegd dat hij niet met de Gay Pride geassocieerd te willen worden (‘Ik wil niet dat mijn oude Marokkaanse slager me plotseling op tv ziet’), maar ook dat hij er niet blij mee zou zijn als zijn kind homo zou blijken te zijn.

Het is duidelijk dat de publieke omroep na de progressieve Fidan Ekiz kiest voor een aanzienlijk conservatievere presentator. “Ik ben veel minder opiniërend dan een Fidan Ekiz“, zegt de presentator zelf op BNR Nieuwsradio. “Ik zie mezelf veel meer als een instrument en mijn gasten en onderwerpen moeten de muziek maken. Het zal veel minder draaien om mijn mening.” Gelukkig maar.

Hij vervolgt: “Natuurlijk zijn er dingen waar ik ook ervaring en gevoel bij heb en dat zal ik absoluut laten zien. Ik word gecoacht door Jeroen Pauw, dat is ook heel mooi. Hij is een groot voorbeeld voor mij.

El Miloudi hoopt met deze klus naam te maken als talkshowhost. “De allereerste reden om dit programma te doen is omdat ik me wil ontwikkelen en ook de talkshowkant op wil. Het is live, het is opinie, het is nieuws. Het is voor mij echt een volgende stap.

Voor het programma maakt hij de overstap van KRO-NCRV naar NTR. “Ik heb er heel lang over nagedacht. Ik heb tien jaar lang bij KRO-NCRV programma’s gepresenteerd, waaronder Keuringsdienst van Waarde, Puberruil en De Reünie. Dat zijn de zogenaamde zelfdragende formats, formats waarbij het om het format gaat en niet zozeer om de presentator.”

Daar koos hij lange tijd ook bewust voor, aldus El Miloudi. “Tijdens die tien jaar wilde ik eigenlijk nooit praten over mijn Marokkaanse of islamitische achtergrond. Dat weigerde ik echt structureel. Ik ben tientallen keren uitgenodigd door DWDD en Pauw, van: ‘Er zijn weer probleemjongeren in West’, maar ik wilde geen framing. Ik wilde niet gezien worden als de Marokkaan of de moslim. Ik wilde bovenal presentator zijn die een Marokkaanse achtergrond heeft.”

Ik heb het tien jaar lang geweigerd tot het programma Kaaskop of Mocro, waarin ik sprak over mijn dubbele identiteit. Dat bracht me heel veel, want ik zag dat ik jongeren inspireerde. Toen dacht ik: hé, ik ben misschien wel een toevoeging op dit gebied.

De eerste aflevering van De Nieuwe Maan met Ajouad El Miloudi is te zien op vrijdag 24 januari om 17.15 uur op NPO 2. Vanaf 7 februari schuift het programma naar 18.00 uur.

Naast De Nieuwe Maan zal Ajouad vanaf 2020 ook andere programma’s gaan maken voor de NTR.

Lees ook:
Ajouad El Miloudi: ‘Op mijn twaalfde was ik al rijk’ (19 januari 2015)
Ajouad El Miloudi: ‘Ik kan dikke Audi kopen’ (25 maart 2015)
Ranking the Stars-sterren klaar met Ajouad El Miloudi (15 augustus 2016)
Ajouad in Volkskrant: ‘Patty Brard is een racist’ (26 augustus 2016)
Ajouad wil niet geassocieerd worden met homoparade (29 augustus 2016)
Ajouad El Miloudi vindt homoseksueel kind ‘lastig’ (1 september 2016)
Ajouad El Miloudi blijkt verkeershufter: megaboete (19 mei 2017)
Ajouad El Miloudi reageert agressief op Filemon (26 mei 2017)
Ajouad El Miloudi ontkent bedreiging met vuurwapen (6 november 2017)
Ajouad El Miloudi ziet dronken vrouwen niet als sletten (24 januari 2018)
Ajouad El Miloudi: ‘Sandra Schuurhof lijkt op een pony’ (26 januari 2018)
Ajouad El Miloudi gedraagt zich hufterig op vliegveld (30 juli 2018)
Vliegveldkarma treft Ajouad: geweigerd op vlucht (2 augustus 2018)

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen