Vliegveldkarma treft Ajouad: geweigerd op vlucht

Nog geen week nadat Ajouad El Miloudi op televisie opschepte over hoe hij met een zwangerschapsleugen al meer dan twintig keer heeft voorgedrongen op vliegvelden, wordt hij getroffen door vliegveldkarma. De KRO-NCRV-presentator is woensdagavond geweigerd op een vlucht van Air Arabia naar Marokko. En nu is hij zíedend. Hij plaatste direct woeste Twitter-berichten en nam contact op met de redactie van zijn collega’s op NPO Radio 1. Daar hield hij vanochtend een tirade.

El Miloudi twitterde gisterenavond boos: “Air Arabia Group, I’m on Schiphol Airport and my seat is gone. Take care of this please asap. Criminals! Lying to people and selling fake tickets! Tickets that don’t excist! Overselling the flights with 10%, thiefs!

Direct daarna belde hij met de redactie van het KRO-NCRV-radioprogramma De Ochtend, waar hij vanochtend zijn verhaal deed. “Mijn ouders zitten op dit moment in Marokko. Zij zijn vakantie aan het vieren. Ik had besloten om er een weekje naar toe te gaan en de familie op te zoeken.”

Dat is niet gelukt. “Ik vertrek gisterenavond netjes op tijd naar Schiphol en ik krijg een dame van Aviapartner, een grondstewardessenbedrijf, aan de balie en die zegt: ‘Sorry meneer, het vliegtuig is vol. Er wordt door Air Arabia structureel tien procent overboekt.‘”

Overboekt

Luchtvaartmaatschappijen overboeken vluchten altijd om zo efficiënt mogelijk te vliegen. “Air Arabia is een van de twee vliegtuigmaatschappijen die van de Marokkaanse overheid mag vliegen op Tanger en die boekt structureel tien procent te veel tickets. Ze doen het elke dag. Uiteindelijk ben ik wat langer in gesprek gegaan met het meisje en ze zegt: ‘Ik moet je vertellen: ik stuur elke dag minstens 8 mensen naar huis vanwege die overboekingen.‘”

Overboeken is iets van alle tijden, maar naar Marokko gebeurt het wel heel erg veel. Ik heb heel veel gevlogen, maar dit is wel heel extreem. Ik had gisteren een vrouw naast me van 80 jaar, die werd uitgezwaaid door kinderen en kleinkinderen. Die werd verteld dat er geen plek voor haar was. Die vrouw verstond het ook niet en wist niet wat er aan de hand was. Dat gebeurt dus elke dag.

‘Slechte mensen’

El Miloudi vindt de medewerkers van Air Arabia ‘slechte mensen’. De overheid van Marokko vindt hij nog erger. “Die vind ik misschien wel het kwalijkst van allen. Er is een grote behoefte aan vliegtickets naar Marokko, er is schaarste. Dat komt door de monopoliepositie die Marokko heeft gecreëerd. Er zijn maar twee vliegmaatschappijen die mogen vliegen op Tanger: Royal Air Maroc en AirArabia. Mensen betalen daardoor 700 euro voor een enkeltje voor een vlucht van tweeënhalf uur.”

Klagen heeft volgens hem geen zin. “Dat is het meest frustrerende aan alles. Het is een soort Marokkaanse stijl: je wordt monddood gemaakt. Niemand is bereikbaar: telefoons van tussenpersonen worden uitgegooid, zowel Royal Air Maroc als Air Arabia hebben geen Nederlandssprekende klantenservice. Hoe erg is dat?

Twee jaar gespaard

We hebben het hier over mensen die een heel jaar lang en soms wel twee jaar hebben gespaard om een enkeltje van 700 euro te betalen om op vakantie te gaan naar Marokko.”

Naar verluidt kan El Miloudi inmiddels rekenen op politieke steun. Het schijnt dat de PVV enkeltjes naar Marokko zelfs wil subsidiëren.

Lees ook: Ajouad El Miloudi gedraagt zich hufterig op vliegveld (30 juli)

Foto: NPO Radio 1

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen