Jan Roos: ‘Dominique Weesie is een bipolaire dictator’

Jan Roos vindt Dominique Weesie niet alleen een zakkenvuller, maar ook een bipolaire dictator. Dat zegt hij in zijn column op opiniesite La Vie Jan Roos. Omroep PowNed is in opspraak, omdat meer dan een kwart van het hele omroepbudget naar de driekoppige top gaat, terwijl er nauwelijks televisie wordt gemaakt. “De omroep is niets meer dan een open inrichting gevuld met halftalenten, masochisten en drie zakkenvullers geworden“, zegt oud-PowNews-reporter Roos.

Het is een zooitje op de redactie, aldus Roos. “Als er camera’s hingen op de redactie, was er eindelijk weer een reallifesoap waar heel Nederland voor thuisbleef.”

Bipolaire dictator

Roos heeft vijf jaar bij PowNed gewerkt. “We zouden vijf jaar lol maken volgens voorzitter Dominique Weesie, maar het werden precies vijf minuten. Toen begon hij zich al te manifesteren als een bipolaire dictator. Ik heb letterlijk honderden mensen daar zien komen en gaan.”

Er was geen harmonie op de redactievloer, stelt hij. “Op een gegeven moment leerde ik niet eens meer de namen van nieuwe redacteuren, eindredacteuren en mensen op proef kennen. Ze waren namelijk toch binnen een paar weken weer weg: ontslagen, ontslag genomen of ontspannen in de ziektewet.”

Befehl ist Befehl

Het is volgens hem het feestje van Weesie. “Door een fantastisch uitgewerkt deel-en-heersmechanisme wist Weesie elke vorm van democratische besluitvorming te voorkomen en heerste er een Befehl-ist-Befehl-cultuur. ‘Maar het moet van Dominique!’, schreeuwde dan een eindredacteur door de telefoon. Iedereen was de vijand, behalve zijn twee schoothondjes Rutger Castricum en Roeland Mackloet.

Castricum is voor de kijkers hét gezicht van de omroep. “Hij was die jongen die zes jaar geleden spraakmakende televisie maakte en waar je nu nooit meer iets van hoort.”

Mackloet is de grote onbekende. “Het is de commercieel directeur van een aspirant-omroepje met nauwelijks zendtijd dat drijft op belastinggeld? Je moet maar durven.”

Ze vormen samen het bestuur. Ze bepalen alles zonder inspraak of overleg. Ook dat het PowNews, het enige succes van de omroep, na 2,5 jaar van de ene op de andere dag moest stoppen. Dit omdat Weesie er geen zin meer in had. Daarna is er nooit meer iets behoorlijks uit de koker van de roze omroep gekomen.”

Misselijkmakend hypocriet

Het zijn grote zakkenvullers, vindt Roos. “Rutger Castricum schept er al jaren over op dat hij meer dan een ton per jaar in zijn zak schuift zonder er écht iets voor hoeven te doen. Maar ook Weesie en Mackloet stoppen hun zakken vol belastingpoet zonder er echt iets voor te hoeven doen. En dan laten ze wel een slecht betaalde verslaggever achter iemand met 10.000 euro subsidie aan sturen, om die eens stevig aan de tand te voelen. Zo misselijkmakend hypocriet.”

Waarom ik er bleef? Om mijn radioshow Echte Jannen. Meer niet.”

Reactie Weesie

Weesie reageerde vanochtend in het AD: “Bipolair dictator? Ik ben wel van het richting geven, maar er is geen club waar mensen zo vrij worden gelaten als bij ons. En we moeten altijd vis verkopen. Er zit dagelijks een enorme druk op. Bij een krant pleeg je drie belletjes en dan heb je een verhaal wel rond. Wij moeten mensen ook nog voor de camera zien te krijgen. Bij een hoge druk vallen soms harde woorden, maar dat hoort erbij.

Foto: YouTube

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen