FOX wil ‘bord op schoot’ in stand houden

Foto: NOSFOX, vanaf het seizoen 2013-2014 de nieuwe eigenaar van de uitzendrechten van het Eredivisievoetbal, heeft de intentie om de samenvattingen elke zondag om zeven uur op het open net te houden. Dat meldt het bedrijf donderdag in De Telegraaf. De NOS, die nu de samenvattingen brengt, vreest dat Rupert Murdochs FOX de beelden op het open net tot een minimum wil beperken. “Wij willen de beleving van het ’bord op schoot’ overeind houden“, stelt het bedrijf echter.

Frank Rutten van de eredivisie en Raymond van der Vliet van Fox TV willen het traditionele kijkmoment niet vergallen. “De voetballiefhebbers kunnen komende jaren gewoon met het bord op schoot om zeven uur zondagavond naar de samenvattingen in de eredivisie kijken. Als het aan ons ligt“, zeggen ze.

Maar niet tegen elke prijs. Rutten: “Toch spreken we die intentie van ’zeven uur’ en ’het bord op schoot’ uit. Het verleden heeft bewezen dat de voetbalkijker dit graag wil. Bovendien hebben wij als livevoetbalkanaal ondanks de ’concurrentie’ van de samenvattingen in de vroege avond een sterke groei doorgemaakt.”

De mediawet staat toe om de samenvattingen op te schuiven naar een programma dat uiterlijk zondagavond om 21.00 uur aanvangt. “Misschien kan je met zo’n beslissing vijf euro meer verdienen voor de clubs, maar als het publiek het niet pikt en je verliest bij de achterdeur 50 euro, dan boek je per saldo 45 euro verlies. Lijkt me zakelijk niet zo slim.

Murdoch kocht de samenvattingen voor een miljard euro en het lijkt erop dat de prijs van de samenvattingen omhoog gaat. “Het pakket samenvattingen komt gewoon op de markt en dan kunnen partijen als NOS, SBS en RTL als zenders op het open net daarop bieden. Maar dat was ook voor onze megadeal het geval. Er moeten wel heel goede argumenten komen om ’zeven uur met het bord op schoot’ los te laten.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen