NOS legt uit waarom Jos Brech nu weer Jos B. heet

De NOS kiest er bewust voor om Jos Brech, die wordt verdacht van de moord op het jongetje Nicky Verstappen, nu weer Jos B. te noemen in zijn berichtgeving. Dat laat hoofdredacteur Marcel Gelauff weten in een blogpost. De politie maakte de naam én foto van Brech openbaar, omdat hij zich verstopte. Zijn arrestatie in Spanje is aanleiding voor De NOS om de volledige naam en beeltenis van de verdachte niet langer te gebruiken in zijn uitzendingen en berichtgeving.

De NOS noemt de verdachte nu Jos B. en hij wordt onherkenbaar in beeld gebracht. “Daarmee volgen we ons gebruikelijke uitgangspunt: we beschermen de privacy van verdachten van een strafbaar feit en van mensen die zijn veroordeeld. Tenzij er redenen zijn om dat niet te doen.”

Vorige week besloot de NOS de volledige naam en beeltenis van Jos B. te gaan gebruiken. “Nadat de politie daar tijdens een persconferentie die we live uitzonden openlijk over sprak en zijn foto groot in beeld kwam. In de uren en dagen daarna viel er niet zoveel privacy van Jos B. meer te beschermen, was onze afweging.”

Nu Jos B. is aangehouden, hebben we besloten dat zijn privacy weer zwaarder moet wegen dan de nieuwswaarde die tijdens de persconferentie van de politie ontstond. Daar komt bij dat de zaak-Nicky Verstappen de komende maanden en misschien wel jaren in het nieuws zal komen. Hem onherkenbaar maken vanaf zijn arrestatie is dan het meest logische moment.”

Zeker, het voelt als niet consequent om hem nu Jos B. te gaan noemen; dat zijn we ons bewust. Maar we zien geen redenen meer om hem nu anders te behandelen dan andere verdachten van een strafbaar feit. De afgelopen dagen kozen we in deze zaak de uitzondering, vanaf nu geldt weer de gebruikelijke aanpak.”

Foto: Politie

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen