Jeroen Pauw vreesde voor afbellende Diederik Samsom

Diederik Samsom zit vanavond in de seizoensopener van 5 Jaar Later, de talkshow van Jeroen Pauw die elk jaar rond de jaarwisseling wordt uitgezonden. Dat hij dit seizoen toevallig zo’n uiterst actuele gast in de show heeft, is een cadeautje, vindt Pauw. “Eigenlijk wel, hoe naar dat ook klinkt. Hij heeft van iedereen dit seizoen misschien wel de grootste ontwikkeling doorgemaakt. De opkomst en ondergang van een politiek leider“, zegt de talkshowhost in een interview met het AD.

Pauw blikt vanavond terug met Samsom op een gesprek wat ze vijf jaar geleden voerden. “In 2011 was hij zevende op de lijst achter Job Cohen, nu is hij partijleider en politicus af. We spraken hem vlak na zijn nederlaag tegen Lodewijk Asscher. Ik had het niet vreemd gevonden als hij had afgebeld, maar Diederik bleek een man van zijn woord. Hij kwam gewoon en dat waardeer ik.

Het is altijd maar afwachten of een gast in vijf jaar tijd iets meemaakt waardoor het interessant is om hem of haar opnieuw te interviewen. “Jaarlijks nemen we twaalf voorgesprekken op. De NPO bepaalt hoeveel afleveringen we daadwerkelijk mogen maken. Dit jaar zijn dat er zes. Zodra we dat weten, kiezen we de meest relevante mensen.

Of het programma ook volgend jaar weer op de buis komt? “Er liggen opnames in de kluis tot en met 2021.

5 Jaar Later met Diederik Samsom is om 23.00 uur te zien op NPO 1. In de overige vijf afleveringen zijn Johan Derksen, Antoine Bodar, Ireen Wüst, Heleen van Royen en Jeroen van Koningsbrugge te gast.

Het AD-interview met Jeroen Pauw kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen