Twan Huys komt lastig aan vrouwen: ‘Ze zijn gespannen’

Twan Huys merkt dat het erg lastig is om vrouwelijke gasten te strikken voor zijn tv-programma College Tour. Dat vertelt hij in een interview met NU.nl. Huys interviewt vooral mannen in zijn talkshow op NPO 2. “De vraag is en blijft terecht: waarom is de verhouding niet ‘fifty fifty’? We hebben met de redactie de ambitie om een keer zes vrouwen uit te nodigen, maar het feit is dat minder vrouwen zich manifesteren op het podium waar wij gasten voor zoeken. Ze hebben minder vaak de neiging om mee te doen.

Vrouwen hebben niet de drang om zichzelf te laten zien op tv, aldus Huys. “Ze vinden het toch te spannend, te riskant. Of je nou spreekt met redacteuren van Pauw of de De Wereld Draait Door; het is een algemeen probleem.

Regelmatig wordt Huys geconfronteerd met zijn mannelijke gastenlijst. “Tegen een vrouwelijke journaliste van de Volkskrant heb ik een keer gezegd: stel die vraag eens aan jezelf. En toen viel het stil aan de andere kant van de telefoon.”

Ik bedoel: jij bent de vrouw, misschien kan jij uitleggen waarom vrouwen aarzelen, twijfelen of nee zeggen? Je kunt de verantwoordelijkheid leggen bij de redactie, maar dat is de wereld eigenlijk op z’n kop.

Huys maakte maandag drie van de zes gasten van het nieuwe seizoen van College Tour bekend: Jochem Myjer, kunstenaar en activist Ai Weiwei en Netflix-baas Reed Hastings. “Er worden nog meer gasten aangekondigd. We hebben niet alleen maar mannen te gast dit seizoen“, zegt hij.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen