Loiza Lamers gesloopt door VI: ‘Ze is gewoon aandachtsziek!’

Loiza Lamers is gesloopt door de mannen van VI Vandaag omdat ze in een podcast heeft teruggeblikt op de omstreden transgendergrap van René van der Gijp. “Ze is gewoon aandachtsziek!”

Johan Derksen, Loiza Lamers en René van der Gijp © SBS, RTL

De Vlaamse verslaggeefster Bo van Spilbeeck toonde vier jaar geleden enorm veel moed: voor het oog van de ganse natie transformeerde ze tot vrouw. Er was veel bewondering, maar er waren ook veel mensen die hier ongemakkelijk van werden en dit belachelijk maakten. Bij dat laatste kamp hoorde René van der Gijp.

Pruik en lippenstift

René ging aan de VI-tafel zitten met een blonde pruik en lippenstift op, als parodie op Bo. Op het eerste gezicht best geestig, maar het is natuurlijk begrijpelijk dat dit hard aan kan komen bij transgenders. Zij zitten vaak jarenlang met zichzelf in de knoop, alvorens ze de stap nemen om een uitvoerig en zwaar transitieproces in te gaan.

Holland’s Next Top Model-winnares Loiza Lamers, zelf transgender, blikt daar nu op terug in een podcast. Zij geeft aan dat ze sinds de transgendergrap niet meer normaal kan kijken naar de mannen van VI. Niet zozeer vanwege de grap – iedereen kan een uitglijder maken, vindt ze – maar vooral vanwege de manier waarop René zich daarna verdedigde.

Loiza afgeslacht

Desgevraagd geeft Loiza aan dat ze het best fijn zou vinden als René vier jaar na dato alsnog zijn excuses zou aanbieden. Nou, die kan ze op haar buik schrijven. Sterker nog: ze werd gisteren afgeslacht aan de talkshowtafel van VI Vandaag.

René zat behoorlijk gefrustreerd aan tafel. “Nou ja, gefrustreerd? Ik werd de hele dag maar door die redactie gebeld of ik commentaar wilde geven op die Loiza Lamers, maar weet je: met alle respect, maar als ik me tegen iedereen die iets over mij zegt of schrijft of wat in een podcast roept of wat dan ook, moet gaan verdedigen of het erover hebben…”

Probleem

Daar heeft René geen zin in. ” Je kunt toch ook dingen die je leest gewoon voor kennisgeving aannemen? Dat is toch helemaal niet erg? Het probleem is… Ik heb een probleem met het reageren op mensen die nooit naar ons programma kijken, daar heb ik een probleem mee.”

Wilfred Genee: “Die Loiza Lamers kijkt nooit naar ons programma?”

René: “Nee, die kijkt nooit naar ons programma, want die haalt alles door elkaar. Ik heb dat pruikje opgezet en daarna heb ik gezegd: ‘Als we dit maar niet normaal gaan vinden die transgenders.’ Maar weet je wie dat zei? Dat het niet normaal werd? Ik weet niet in welke context. Dat was Johan!”

Aandachtsziek

Vreselijk, aldus René. “Dat is niet erg, dat is niet erg, maar die Arie Boomsma-achtigen gooien alles door elkaar! Omdat die nooit kijken! Die horen hier wat, daar wat en daar wat, Gijp zei dit, Johan zei dat! Ze halen alles door elkaar! Daar heb ik geen zin in.”

Johan Derksen: “Maar ze reageren op wat ze lezen op internet. Ze hebben het programma niet gezien en die reacties worden steeds gekker. Maar die Loiza…”

Wilfred: “Dat is een transgender-iemand.”

Johan: “Ja precies, als je haar niet kent, ze is elke dag op tv, ze is namelijk aandachtsziek! Ik weet nog wel wat die juffrouw daarvan vindt. Daar ben ik totaal niet in geïnteresseerd.”

Jachtseizoen

Özcan Akyol trekt partij voor VI. “Het gaat volgens mij om iets anders. Er is nu een momentum hè? Het is een soort jachtseizoen dat geopend is, want iedereen die iets verkeerd heeft gedaan, daar wordt nu op gejaagd. Iedereen moet nu met de billen bloot. Er is een nieuw bewustzijn, een nieuw moreel kompas en hij heeft iets gezegd, wanneer was dat?”

“Vier of vijf jaar geleden? En dan hebben we nu een nieuwe realiteit en dan moet hij reflecteren op vijf of zes jaar geleden? En dan moet je sorry zeggen, begrijp ik hè? Dat moet van haar?”

Bemoeial

René: “Ja, maar we hebben het er drie uitzendingen over gehad en ik heb toen gezegd van: ‘Joh, als dit zo als een bom was ingeslagen als het nu gedaan heeft, dan had ik het niet gedaan.’ Nee, natuurlijk niet!”

Özcan: “Maar moet ik… Kijk, wij zijn allemaal overstag gegaan dat Zwarte Piet niet meer kan, maar moeten wij nu ook allemaal excuus gaan maken?”

Johan: “Lamers bemoeit zich overal mee. Ik zit hier gewoon omdat ik hier moet zitten, maar die Lamers grijpt zoiets aan in de hoop om ermee op tv te komen.”

Fragment

René over Loiza:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen