‘René van der Gijp moet alsnog excuses aanbieden voor wangedrag’

René van der Gijp moet alsnog zijn excuses aanbieden voor zijn controversiële transgendergrap uit 2018, vindt presentatrice Loiza Lamers, zelf ook transgender. “Ik zou dat oprecht heel erg fijn vinden.”

René van der Gijp en Loiza Lamers © RTL

Loiza Lamers, oud-winnares van Holland’s Next Top Model en momenteel presentatrice van Singletown, vindt dat René van der Gijp in 2018 alle fatsoensnormen heeft overschreden. In dat jaar was de Vlaamse verslaggeefster Bo Van Spilbeeck groot in het nieuws met haar transformatie van man naar vrouw en dat vond René maar een freakshow.

Transgenderrel

René besloot om zijn kijkers van Veronica Inside te verrassen met zijn ’transformatie’ tot Renate van der Gijp. Met een blonde pruik en lippenstift op had hij de lachers op zijn hand, maar veel transgenders voelden zich enorm belachelijk gemaakt. Vooral vanwege de vernietigende woorden over transgenders: “We moeten niet net doen alsof dit normaal is.”

Het meest pijnlijke is nog wel dat RTL, waar VI destijds nog werd uitgezonden, vooraf wist van deze transgendergrap. De zender vond het achteraf dan ook geen reden om het programma van de buis te halen. De mannen van VI reageerden uiteindelijk behoorlijk gepikeerd op alle kritiek. “De mensen die ons willen naaien, halen onze glimlach weg!”

Loize reageert

Vier jaar later geeft Loiza Lamers aan nog steeds niet naar de mannen te kunnen kijken. “Ik kan het gewoon echt niet meer zien. Dat is met het hele transgenderverhaal gebeurd”, vertelt ze in de podcast Content Wars.

Ze kan zich de bewuste vrijdaguitzending van VI nog goed herinneren. “Wat ik heel schokkend vond in die situatie toen: het hele weekend zijn er zoveel mensen gekwetst en verbolgen geweest. Het was heel verdrietig. Er kwamen ook allemaal verhalen online en op maandag verscheen er een artikel in de krant.”

Belachelijk maken

Wat stond er in dit artikel? Loiza: “Daarin ging hij er weer zó onwijs hard in en ging hij nóg verder met verwijten maken en mensen belachelijk maken. Toen dacht ik echt bij mezelf: je bent nu echt verkeerd bezig. Als je een grap maakt die niet aan is gekomen en niet landde, prima. Dan zeg je: ‘Dit was niet de bedoeling.’”

“Maar vervolgens ging hij het verdedigen en de tegengeluiden onwijs ontkrachten, wat nergens op sloeg. Toen dacht ik: jij hebt niet door hoeveel mensen jij kwetst. Toen kwam bij mij echt het verdriet en het gevoel. Ik was echt verdrietig en dacht: wat jij nu allemaal schrijft in de krant, alsof het allemaal niks is en dat we ons niet moeten aanstellen…”

Alsnog excuses

René heeft geen idee hoe zwaar het voor mensen is die in het verkeerde lijf zijn geboren, aldus Loiza. “Ik dacht: je weet niet wat je zegt, jij bent niet degene geweest die in een transitie zit en moet vechten tegen een maatschappij.”

Moet René alsnog excuses maken? “Ik ben wel iemand die op een gegeven moment wil vergeven. Ik zou het wel lekker vinden. Ik zou het niet lekker vinden in de zin van: hahaha, maar ik zou het oprecht heel fijn vinden. Maar dan denk ik ook: waarom maak je excuses? Omdat mensen er last van hebben of omdat je oprecht zelf excuses wil maken?”

Fragment

De transgendergrap van VI:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ging René van der Gijp achteraf gezien niet wat ver met zijn Renate-grap?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen