Voorspelbaar: M met Sylvana op barricade voor Halsema

De kloof tussen de media enerzijds en de gewone man anderzijds had al een prominente plek in het meubilair van De Wereld Draait Door, maar zit bij M als een soort schreeuwende Prem Radhakishun aan tafel, elke dag weer. De talkshow van Margriet van der Linden heeft zich ontpopt tot hét podium van de linkse ‘highbrow’ uit de ‘hoofdstedelijke bubbel’, zoals Angela de Jong het noemt. Met Sylvana Simons ging M dinsdag als enige talkshow op de barricades voor Femke Halsema.

Sylvana kreeg ruim baan om haar steun uit te spreken voor Halsema, die in de politiek wél van links tot rechts is aangevallen vanwege haar wanbeleid in Amsterdam. Ze greep niet in toen er maandag, ondanks de coronacrisis, duizenden mensen bij elkaar kwamen op de Dam om te protesteren.

De politieke diva, die in de Amsterdamse gemeenteraad zit, zei: “Ja, de burgemeester heeft wat mij betreft de enige juiste beslissing genomen, omdat elke andere beslissing naar zeer grote waarschijnlijkheid tot calamiteit had geleid. In acht nemende de reden dat mensen daar stonden en in acht nemende dat iedereen die daar was – ik was er zelf ook – een mondkapje op had, denk ik dat elke andere beslissing totaal verkeerd had uit kunnen pakken.”

Halsema wordt flink aangepakt. “De kritiek vind ik opportunistisch, zeker richting de burgemeester. Ze stond voor een duivels dilemma, had daar een afweging in gemaakt en had het eigenlijk nooit goed kunnen doen. Ik denk dat op deze manier een hoop ellende is gekomen.”

‘Politie is schuldig’

Net als Halsema wijst Sylvana met de boze vinger naar de politie. “Ik denk dat de inschatting die de politie heeft gemaakt, op basis van de informatie die zij zeggen dat ze voor handen hadden, dat daar iets mis is gegaan. Het is in mijn ogen naïef dat daar maar een paar honderd mensen zouden komen. Tegelijkertijd denk ik dat niemand dit grote aantal heeft kunnen voorzien. Helemaal niemand. Ik stond ertussen en heb me pas gerealiseerd hoe druk het was toen ik achteraf de beelden zag.”

Het is een misser van de politie, vindt Sylvana. “Als je over zo veel mensen praat, dan vind ik het wat naïef dat je daar als politie aan de voorkant niet de juiste inschatting in maakt.”

Tranen in ogen

Margriet van der Linden gooide het vooral op de emotie. “Maak je je ook wel eens zorgen dat je toch denkt van: over vier jaar kijk ik naar een foto van mezelf op de Dam en dan schieten de tranen me in de ogen, want: o ja, dat is alweer vier jaar geleden en nu staan we er weer.”

Sylvana: “Dat hoop ik niet. Ik hoop dat we over vier jaar kunnen zeggen dat we mede dankzij mijn partij er Kamerleden van kleur zijn en dat de representatie in de breedte is toegenomen.”

Quarantaine

Eén ding is zeker: Sylvana houdt zich niet aan de oproep van de initiatiefnemers van het Dam-protest om in quarantaine te gaan nu het tijdens het protest niet is gelukt om 1,5 meter afstand te bewaren.

In een verklaring roept de organisatie ‘alle aanwezigen op om de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven’. Gezien Sylvana’s optreden bij M, denkt de politica daar anders over.

Lees ook:
Volle Dam heeft schijt aan 1,5 meter, Jandino: ’Tief op!’ (maandag)
Femke Halsema zakt compleet door het ijs in Op1 (dinsdag)
Albert Verlinde: ‘Femke Halsema bij Op1 grote blamage’ (dinsdag)
‘Halina, Tan en andere Dam-BN’ers, ga in quarantaine!’ (dinsdag)
Story kondigt mediaoorlog tegen Femke Halsema aan (dinsdag)
Johan Derksen na ‘Dam’: ‘Ook voetballen met publiek!’ (dinsdag)
Erik Mouthaan: ‘NL praat overal liever over dan racisme’ (dinsdag)
Linkse BN’ers springen in de bres voor Femke Halsema (dinsdag)
Angela de Jong verbijsterd over Femke Halsema in Op1 (dinsdag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen