Volle Dam heeft schijt aan 1,5 meter, Jandino: ’Tief op!’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vandaag eigenhandig een bom gelegd onder het draagvlak voor de anderhalvemetersamenleving. Horeca-ondernemers en sportschoolhouders moeten op hun tenen lopen om aan alle coronaregels te voldoen, maar Halsema heeft vandaag de hele Dam vol laten lopen met 5.000 mensen die protesteerden tegen racisme. Er is enorm veel kritiek op deze coronamiddelvinger van de burgemeester, maar niet van Jandino Asporaat.

Jandino Asporaat is boos over de kritiek op de demonstratie. “Beste jij, ja jij… Waar was je verontwaardiging? Wekenlang zaten mensen massaal gezellig met z’n allen in parken. Bouwmarkten zaten vol! Er waren rijen voor Ikea! Volle stranden! Illegale feestjes waren overal! Je was f*cking stil. Maar nu mensen op het Dam samen komen tegen Racisme, komen jullie met: corona, corona. Tief op met je hypocriete gedrag.

Veel BN’ers protesteerden op de Dam, waaronder Anna Nooshin, Humberto Tan, Halina Reijn, Tim Hofman, Thijs Boontjes en Eric Corton. Ondanks dat duizenden mensen dicht op elkaar stonden, vond Halsema de demonstratie te belangrijk om te beëindigen.

Ongelooflijk, vinden velen. Advocaat Alexander Knoops: “Hoe valt dit nog uit te leggen aan burgers die wel voor schending van de 1,5 meter worden beboet? Juridisch kunnen zij boete aanvechten ogv willekeurig handhaven van de corona-regels.”

KINK-dj Michiel Veenstra: “Wat is zo’n polonaise in een Brabants café dan ineens onschuldig hè Persoon die hand voor zijn gezicht houdt.

NOS-ster Ron Fresen: “Sprak minister-president Rutte twee weken terug aan op willekeur bij handhaving corona regels. Dat zal deze week opnieuw gebeuren lijkt me zo als ik alle (politieke) reacties zo zie. Iets met draagvlak…

Talkshowhost Robert Jensen: “Had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen: HALSEMA BEDANKT! Dit toont aan dat die 1,5 m bullshit niet werkbaar is en ik voorspel nu al dat we door dit GEEN piek gaan zien in de Cojona ‘besmettingen’. Einde lockdown, geen 1,5 m nonsens. Back to normality! NU!

Boulevard-host Luuk Ikink: “Zit wel echt met open mond te kijken naar die enorme mensenmassa. Zoveel mensen op elkaar, in deze tijd. Tuurlijk, voor een goed doel, maar je vraagt je af of het wel goed gaat, ‘corona-technisch’. En of dit dan wel zo slim was om door te laten gaan.”

Boulevard-bekendheid Diederik Jekel: “Idd loopt dit uit de hand. In ieder geval moet de komende dagen dit anders aangepakt worden. Als de demonstratie naar Rotterdam en Den Haag gaat moet hier een slimme oplossing voor komen. Je zou bijna op een publiek net een demonstratie-uur willen hebben. Met ieders eigen zaak.”

Cabaretier Freek de Jonge: “ik zie voor Carré geen beperkingen meer als ik mijn voorstelling een #demonstratie noem.

Zanger Henk Westbroek: “Wat een bestuurlijk incompetentie om dit goed te vinden( los van het doel want daar heb ik alle sympathie voor). En morgen weer de BOAs op pad sturen om de anderhalve meter regel te handhaven omdat het nou eenmaal voorgeschreven is.”

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff: “De een ziet het voortbestaan van zijn bedrijf bedreigd. Een ander kan haar demente moeder niet bezoeken. Onze kinderen kunnen opa en oma niet knuffelen. En soms moet je een demonstratie stoppen omdat het te druk wordt. We zouden dit allemaal samen doen.”

Schrijfster Heleen van Royen: “Wat Klaas zegt.”

Revu-baas Jonathan Ursem: “Als je als burgemeester de volksgezondheid zó in gevaar brengt, rest er maar één ding: aftreden.”

EO-ster Andries Knevel: “Arme politieagenten op de Dam. Ze zien dat #coronaregels met voeten worden getreden. Maar mogen van hun bazen niet ingrijpen. Wat een frustratie.”

NPO-presentator Özcan Akyol: “Jammer dat een sympathieke en broodnodige betoging wordt overschaduwd door de geldingsdrang van een burgemeester. En jammer dat het nu alleen over haar gaat en niet over de zaak waarvoor die mensen staan.”

PowNed-baas Dominique Weesie: “Na bijna 3 maanden lockdown spuugt burgemeester Halsema even heel Nederland in de bek...”

Ziggo Sport-gezicht Jack van Gelder: “Ajax mag vanaf het begin van het seizoen met publiek spelen. Lees maar. Onze burgemeester vindt de demonstratie terecht heel belangrijk maar de afstand van 1.5 meter is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Kortom een volle Arena over een paar maanden. Toch?

Musicalbobo Maurice Wijnen: “Hoe belangrijk de #blacklivesmatter protesten in Nederland ook zijn, deze menigte toestaan terwijl bedrijven kapot gaan aan de beperkingen is volslagen idioot.”

Vanavond is Femke Halsema te gast in Op1.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen