Exit Erland Galjaard uitgebreid besproken bij Eva Jinek

Eva Jinek besteedde vrijdagavond in haar talkshow uitgebreid aandacht aan de roemloze aftocht van RTL’s tv-directeur Erland Galjaard, die ze ‘een van de machtigste mannen uit de Nederlandse tv-wereld’ noemde. Ze had daarvoor Angela de Jong (anti-Erland) en Jan Slagter (pro-Erland) uitgenodigd. Zelf leek Jinek RTL-kritisch, want ze startte het item met het hypocriete fragment uit RTL Boulevard waarin Beau van Erven Dorens een puntje van kritiek op Erland Galjaard overstemt.

Als de Galjaard-kritische Willie Wartaal wordt onderbroken door Beau van Erven Dorens, vraagt de rapper hem direct of hij soms ook een vriend is van Galjaard. “Ja“, geeft de presentator toe. Het fragment leidde tot gelach in de studio van Jinek.

Toen kwam Angela de Jong aan het woord, de beruchte tv-criticus van het AD. “Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat hij weg móest, maar gezien de timing van het vertrek geloof ik niet dat het geheel vrijwillig was. Dit was ook onvermijdelijk na alle incidenten van de afgelopen tijd, de teruglopende kijkcijfers en de financiële malaise bij het bedrijf. Dit kon zo niet langer.”

Ze benoemde onder meer Jineks concurrent Humberto Tan. “RTL Late Night is gewoon geen schim meer van wat het was in het begin.”

Jan Slagter, wiens MAX-programma’s overigens altijd verrassend goed uit de bus komen in de columns van Angela de Jong, ergert zich aan Angela de Jong. “Angela was keer op keer RTL en Erland aan het bashen. Op een gegeven moment had ik zoiets van: nu weet ik het wel.”

Angela de Jong creëert een eigen waarheid, vindt Jan Slagter. “Op een gegeven moment als je zoiets vaak genoeg zegt, dan ga je als kijker misschien ook nog wel geloven dat die zender helemaal niks meer is. Dat ben ik niet met haar eens. Als we kijken naar hoe zij scoren in 20-49, dan zijn ze nog steeds marktleider. Natuurlijk zitten ze in slecht weer, maar ze hebben natuurlijk nog steeds succesvolle programma’s, zoals The Voice of Holland, de programma’s van Linda de Mol, Ik Weet Het Beter (het is niet duidelijk welk programma Slagter hier bedoelt, red.).”

Wel is Slagter het eens met De Jong als het gaat om de kritiek op RTL Boulevard. “RTL Boulevard doet het wel iets minder vergeleken met toen Albert er nog zat. Ik vind dat daar inderdaad wel een enorme misser is gemaakt. Albert was natuurlijk wel de alwetende als het ging om showbizznieuws en nu zitten daar toch wel een paar mensen die een beetje, ja…”

Slagter denkt niet dat Galjaard is weggewerkt bij RTL. “Hij heeft RTL tot grote hoogte gebracht en nu gaat het wat minder. Hij is vrijwillig opgestapt. Er is geen bewijs dat hij weg móest. Ik vind het jammer dat hij weg is. Als we kijken naar wat voor grote programma’s hij naar RTL heeft gebracht, dan heb ik zoiets van: dit verdient de man ook weer niet.”

Het lijkt nu wel alsof álles wat hij bij RTL heeft gedaan slecht is. Angela had het over RTL, dan kwam De Telegraaf er nog eens overheen als het ging over Humberto en ik vind dat niet helemaal fair. Ik vind het niet eerlijk: als je het één keer of twee keer zegt, maar daarna hebben die mensen bijna geen kans meer om het goed te doen. En dan ging Youp er ook nog eens overheen in het NRC.”

De Jong voelt zich niet aangesproken: “Jij zei net bashen, maar dat ben ik niet met je eens. Ik heb ze wel heel kritisch gevolgd en ik vind ook dat je dat moet doen als tv-columniste.”

Lees ook:
Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL (donderdag)
Angela de Jong juicht vertrek Erland Galjaard toe (donderdag)
Telegraaf vraagt zich af of Galjaard-exit vrijwillig is (donderdag)
Gordon: ‘Erland steunde me de afgelopen dagen nog’ (donderdag)
Voetbal Inside reageert mild op vertrek Erland Galjaard (vrijdag)
Wartaal confronteert BLVD met waarheid over Erland (vrijdag)
Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard (vrijdag)
‘Massa-ontslag bij RTL: 20 procent personeel weg’ (vrijdag)
Humberto verliest met Erland de hand boven zijn hoofd (vrijdag)
‘Wendy van Dijk heel blij met vertrek Erland Galjaard’ (vrijdag)
‘Erland Galjaard mag niet overstappen naar SBS’ (vrijdag)
Angela de Jong: ‘Schattig dat Wendy mij wil slaan’ (vrijdag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen