Humberto verliest met Erland de hand boven zijn hoofd

De dagen lijken geteld voor Humberto Tan nu zijn beschermheer Erland Galjaard opstapt als tv-baas van RTL. Tot overmaat van ramp is zijn vervanger – maar mogelijk ook definitieve opvolger – Marco Louwerens, de baas van RTL 7. En laat die nou net goed bevriend zijn met Tans aartsvijanden Johan Derksen en Wilfred Genee, die er volgens Tan voor hebben gezorgd dat hij in 2010 weg moest bij RTL 7. In juli loopt het contract van Tan af en Louwerens beslist dan over zijn toekomst.

Wilfred Genee zegt vandaag in het AD dat hij denkt dat Louwerens een prima optie is. “Een uitstekende televisiedirecteur. Marco heeft inhoud, televisie-inzicht, kan met talenten omgaan, is kritisch en heeft een neus voor wat wel en niet werkt.”

Het is bizar dat Humberto Tan onder leiding van Galjaard nu al dertien maanden mag aanmodderen met slechte kijkcijfers op de late avond van RTL 4. Jasper van Doesselaar van mediabureau MAGNA, dat zendtijd inkoopt voor adverteerders, legde vorige maand uit dat het voor Galjaard gaat om een eerkwestie. RTL Late Night is immers zijn kindje.

Bovendien is Humberto Tan goed bevriend met Erland Galjaard en zijn vrouw Wendy van Dijk. Na de commotie over zijn vermeende affaire met Dionne Stax besloot hij vorig jaar een exclusief interview geven aan de Wendy. Merkwaardig genoeg stond hij op de helft van alle foto’s in het blad met een ontbloot bovenlijf.

De kritiek op RTL Late Night maakte Erland Galjaard alleen maar strijdbaarder, denkt tv-kenner Angela de Jong. “Dat is een prestigeproject van Erland, dus dat komt hard aan“, zei ze gisteren op NPO Radio 2.

Jaap Hofman, voormalig directeur van RTL 5, zegt in De Telegraaf dat Galjaard objectief gezien veel eerder had moeten ingrijpen bij Late Night. “De opvolging van Galjaard is zeker geen walk in the park. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of de programmadirecteur eerder had moeten ingrijpen bij RTL late night. Maar die vraag heeft wellicht ook met zijn vertrek te maken.

Toen Erland Galjaard gisteren zijn vertrek bekendmaakte, twitterde Tan: “Dank je wel Erland Galjaard. Na 21 jaar vertrek je bij RTL. Zonder jouw energie, inspiratie en vertrouwen zou RTL Latenight (Tan bedoelt RTL Late Night, red.) er niet zijn geweest en daar zal ik je altijd dankbaar voor blijven.

En gisteren bij Shownieuws zei Tan: “Ik zei tegen hem: ‘Luister, Erland, we kunnen heel lang of kort praten, maar zonder jou was heel RTL Late Night er nooit geweest. Onder jou zijn er heel veel goede dingen gebeurd bij RTL.’ Nou, het laatste anderhalf jaar en nu gaat het wat slechter met ons allemaal, dus ook met mij, dus ook met hem. Hij zegt: ‘Ik ga wat anders doen. Niet omdat ik geen energie meer heb, maar ik heb genoeg energie voor andere dingen en ik voel dat ik het nu moet doen.’

Story-baas Guido den Aantrekker vreest dat niet alleen Tan, maar ook andere vrienden van Galjaard zoals Boulevard-deskundige Ronald Molendijk, moeten vrezen voor hun baantje. “Gaat een hoop Erland-vriendjes hun lucratieve tv-klusjes kosten“, meent hij.

Ook De Telegraaf denkt dat Molendijk straks extra veel tijd heeft om met Galjaard te dj’en. “Dankzij zijn intense vriendschap met Galjaard dook hij steeds vaker op in programma’s als RTL Boulevard (RTL), Ik hou van Holland (RTL) en Idols (RTL). De veelvuldige tv-schnabbels van Molendijk leidden tot kritiek van kenners, kijkers en collega’s op het hoge ons-kent-onsgehalte van Galjaards televisiestal.

De grote vraag is nu vooral wie Humberto Tan gaat opvolgen op de late avond. Wilfred Genee zou een verrassende keuze zijn, Beau van Erven Dorens is een vaak genoemde optie, maar velen spreken ook de wens uit voor een vrouwelijke presentatrice als Mariëlle Tweebeeke.

Lees ook:
Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL (donderdag)
Angela de Jong juicht vertrek Erland Galjaard toe (donderdag)
Telegraaf vraagt zich af of Galjaard-exit vrijwillig is (donderdag)
Gordon: ‘Erland steunde me de afgelopen dagen nog’ (donderdag)
Voetbal Inside reageert mild op vertrek Erland Galjaard (vandaag)
Wartaal confronteert BLVD met waarheid over Erland (vandaag)
Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard (vandaag)
‘Massa-ontslag bij RTL: 20 procent personeel weg’ (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen