Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard

Erland Galjaard heeft RTL geleid in glorietijden, maar kiest er nu voor om op zijn dieptepunt te vertrekken als tv-baas. Reden voor louter lovende berichtgeving is er dan ook niet; de man van Wendy van Dijk wordt vandaag vrij kritisch benaderd in de kranten. “Dat de magie inderdaad was uitgewerkt, blijkt wel uit de staat waarin juist Galjaards successen momenteel verkeren“, schrijft De Telegraaf bijvoorbeeld. “Daarnaast is Galjaard mikpunt van hoon geworden vanwege pulp-tv.

Galjaard laat volgens De Telegraaf een puinhoop achter. “Voor de opvolger van Erland Galjaard ligt er dan ook een zware klus te wachten. Wat niet helpt: er staan even geen nieuwe knallers in de coulissen klaar, huidige sterren hebben hun glans verloren, de contracten van de nog wél succesvolle VI-heren lopen af en er moet een knoop worden doorgehakt over Tans toekomst op de late avond.

Volkskrant

De Volkskrant herinnert zijn lezers eraan hoe slecht Galjaard tegen kritiek kan, bijvoorbeeld toen oud-tv-recensent Jean-Pierre Geelen een keer kritisch schreef over het feit dat RTL verdient aan het leed van hulp-tv-kandidaten. “Galjaard slaat terug. Volgens hem maakt ‘de gemiddelde, vrij beperkte journalist’ die niet snapt dat zijn zender problemen wil oplossen een denkfout.

De kritiek bleef RTL echter achtervolgen, aldus de Volkskrant. Ook voor die krant is RTL Late Night een belangrijk voorbeeld. “Galjaard doet te weinig om de schade te beperken. Hij gedraagt zich als een voetbaltrainer die te lang vertrouwt op de spits die onder zijn leiding een succes is geworden.

Tv-kenner Bert van der Veer wijst in de krant op het ongelooflijk slechte imago van Erland Galjaard en zijn Wendy van Dijk, die om de haverklap ruzie maken met de pers. “De familie Galjaard-Van Dijk heeft heel lange tenen. Dat doet RTL geen goed.

AD

En dan is er nog het AD met de onverbiddelijke top ‘Vertrek was enige optie’. “Te lang leunde de 50-jarige programmabaas tevreden achterover, klonk het de laatste jaren steeds nadrukkelijker in en rondom RTL.

Het AD wijst op de dramatische kijkcijfers van RTL Late Night en het feit dat RTL Boulevard een RTL-propagandashow is geworden.

Oud-RTL-baas Fons van Westerloo zegt in die krant: “Na de hoogtijdagen komt de klad erin. Op den duur is de magie gewoon weg. Financieel heeft hij deze baan toch niet meer nodig. Dan zeg je na zo veel jaar: geef mijn portie maar aan fikkie.

Ruud de Langen van mediabureau Mindshare had Galjaard liever eerder zien vertrekken, laat hij blijken in de krant. “Waar we met andere zenders, zoals met SBS, geregeld overleg voeren, gebeurt dat zelden met RTL. Terwijl het zeker nu goed zou zijn voor wat reflectie.

Het klinkt inmiddels overal in de media: Galjaard was de laatste tijd vooral druk om samen met Ronald Molendijk zijn midlifecrisis weg te draaien achter de dj-tafel. “Te druk met zijn nevenactiviteiten als dj in zonnige oorden, werd gesuggereerd“, aldus het AD.

Na al die jaren is het nu over en uit voor Galjaard bij RTL. Hopelijk keert daarmee het tij voor de zendergroep.

Adformatie

Mediavakblad Adformatie is eveneens kritisch. “RTL 4 was lange tijd marktleider. Maar sinds 2015 is het gestaag achteruit gegaan met de zender en kwam er ook meer kritiek op Galjaard.

Galjaard is lui geweest, denkt Adformatie. “De afgelopen jaren is Galjaard misschien wat op zijn lauweren gaan rusten, is de kritiek. Er was en is te weinig vernieuwing.

En NRC Handelsblad: “De vertrekkende RTL-directeur leidde de omroep door gouden jaren, maar werd later het gezicht van de neergang.

Lees ook:
Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL (donderdag)
Angela de Jong juicht vertrek Erland Galjaard toe (donderdag)
Telegraaf vraagt zich af of Galjaard-exit vrijwillig is (donderdag)
Gordon: ‘Erland steunde me de afgelopen dagen nog’ (donderdag)
Voetbal Inside reageert mild op vertrek Erland Galjaard (vandaag)
Wartaal confronteert BLVD met waarheid over Erland (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen