Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard

Geplaatst op Fri 16 Feb 2018 om 10:00

Erland Galjaard heeft RTL geleid in glorietijden, maar kiest er nu voor om op zijn dieptepunt te vertrekken als tv-baas. Reden voor louter lovende berichtgeving is er dan ook niet; de man van Wendy van Dijk wordt vandaag vrij kritisch benaderd in de kranten. “Dat de magie inderdaad was uitgewerkt, blijkt wel uit de staat waarin juist Galjaards successen momenteel verkeren“, schrijft De Telegraaf bijvoorbeeld. “Daarnaast is Galjaard mikpunt van hoon geworden vanwege pulp-tv.

Galjaard laat volgens De Telegraaf een puinhoop achter. “Voor de opvolger van Erland Galjaard ligt er dan ook een zware klus te wachten. Wat niet helpt: er staan even geen nieuwe knallers in de coulissen klaar, huidige sterren hebben hun glans verloren, de contracten van de nog wél succesvolle VI-heren lopen af en er moet een knoop worden doorgehakt over Tans toekomst op de late avond.

Volkskrant

De Volkskrant herinnert zijn lezers eraan hoe slecht Galjaard tegen kritiek kan, bijvoorbeeld toen oud-tv-recensent Jean-Pierre Geelen een keer kritisch schreef over het feit dat RTL verdient aan het leed van hulp-tv-kandidaten. “Galjaard slaat terug. Volgens hem maakt ‘de gemiddelde, vrij beperkte journalist’ die niet snapt dat zijn zender problemen wil oplossen een denkfout.

De kritiek bleef RTL echter achtervolgen, aldus de Volkskrant. Ook voor die krant is RTL Late Night een belangrijk voorbeeld. “Galjaard doet te weinig om de schade te beperken. Hij gedraagt zich als een voetbaltrainer die te lang vertrouwt op de spits die onder zijn leiding een succes is geworden.

Tv-kenner Bert van der Veer wijst in de krant op het ongelooflijk slechte imago van Erland Galjaard en zijn Wendy van Dijk, die om de haverklap ruzie maken met de pers. “De familie Galjaard-Van Dijk heeft heel lange tenen. Dat doet RTL geen goed.

AD

En dan is er nog het AD met de onverbiddelijke top ‘Vertrek was enige optie’. “Te lang leunde de 50-jarige programmabaas tevreden achterover, klonk het de laatste jaren steeds nadrukkelijker in en rondom RTL.

Het AD wijst op de dramatische kijkcijfers van RTL Late Night en het feit dat RTL Boulevard een RTL-propagandashow is geworden.

Oud-RTL-baas Fons van Westerloo zegt in die krant: “Na de hoogtijdagen komt de klad erin. Op den duur is de magie gewoon weg. Financieel heeft hij deze baan toch niet meer nodig. Dan zeg je na zo veel jaar: geef mijn portie maar aan fikkie.

Ruud de Langen van mediabureau Mindshare had Galjaard liever eerder zien vertrekken, laat hij blijken in de krant. “Waar we met andere zenders, zoals met SBS, geregeld overleg voeren, gebeurt dat zelden met RTL. Terwijl het zeker nu goed zou zijn voor wat reflectie.

Het klinkt inmiddels overal in de media: Galjaard was de laatste tijd vooral druk om samen met Ronald Molendijk zijn midlifecrisis weg te draaien achter de dj-tafel. “Te druk met zijn nevenactiviteiten als dj in zonnige oorden, werd gesuggereerd“, aldus het AD.

Na al die jaren is het nu over en uit voor Galjaard bij RTL. Hopelijk keert daarmee het tij voor de zendergroep.

Adformatie

Mediavakblad Adformatie is eveneens kritisch. “RTL 4 was lange tijd marktleider. Maar sinds 2015 is het gestaag achteruit gegaan met de zender en kwam er ook meer kritiek op Galjaard.

Galjaard is lui geweest, denkt Adformatie. “De afgelopen jaren is Galjaard misschien wat op zijn lauweren gaan rusten, is de kritiek. Er was en is te weinig vernieuwing.

En NRC Handelsblad: “De vertrekkende RTL-directeur leidde de omroep door gouden jaren, maar werd later het gezicht van de neergang.

Lees ook:
Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL (donderdag)
Angela de Jong juicht vertrek Erland Galjaard toe (donderdag)
Telegraaf vraagt zich af of Galjaard-exit vrijwillig is (donderdag)
Gordon: ‘Erland steunde me de afgelopen dagen nog’ (donderdag)
Voetbal Inside reageert mild op vertrek Erland Galjaard (vandaag)
Wartaal confronteert BLVD met waarheid over Erland (vandaag)

Foto: RTL
42 Reacties op “Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard”


 1. Michael

  Nu Wendy nog van de tv af en dan komt het vast wel goed bij RTL.

 2. Annoniemus

  We zullen zien wie van de huidige kleffe kliek nog op TV is over een jaar als de opvolger van Galjaard aangesteld is .
  Ik denk dat het sektarische karakter snel verdwenen zal zijn bij RTL 4 .

 3. Michiel

  Annoniemus

  Over een jaar is RTL gefuseerd met SBS.

 4. rtv

  Altijd makkelijk en te kort door de bocht om iemand af te branden.

 5. By the way

  “Voor de opvolger van Erland Galjaard ligt er dan ook een zware klus te wachten. Wat niet helpt: er staan even geen nieuwe knallers in de coulissen klaar, huidige sterren hebben hun glans verloren, de contracten van de nog wél succesvolle VI-heren lopen af en er moet een knoop worden doorgehakt over Tans toekomst op de late avond.”

  Ja, het is net werken. Is een mooie uitdaging voor de nieuwe programma-directeur toch? Zo zijn er ook bij NPO en SBS nog talloze broodnodige veranderingen door te voeren.

 6. JanJaap

  AUB ook die walgelijke Wendy voor altijd van de buis!!!

 7. Gayguy

  Michiel zo’n megafusie mag waarschijnlijk niet van brussel. Jaren geleden werd de fussie tussen rtl Veronica en endemol ook afgewezen omdat ze dan een te grote monopoly zouden krijgen

 8. Jan

  Dag Wendy hahahahahhahaahaha

 9. Ron

  Echt Nederlands om de negatieve kanten te belichten en niet de vele successen die Galjaard de afgelopen jaren heeft geboekt.

 10. Endanditnog

  👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐

 11. Endanditnog

  Hij was al lang geen cokie jopie meer….

 12. Joris

  – RTL BLVD geen promo show meer voor RTL programma´s. meer toonaangevende deskundige, probeer desnoods Evert Santegoeds naar RTLBLVD te halen. Weg met Ronald Molendijk, Anna Noochin, Olcay Gulzen, Nikkie Plessen en Fatima. Maak meer onderscheid in je dagelijkse live shows. Je hebt er nu 4, Koffietijd, 5 uur live, RTL BLVD en RTLLN. Koffietijd als Postcode Loterij show met Quinty, Loretta of Pernille. 5 uur live vanuit een studio en publiek erbij. Dit zorgt voor meer dynamiek. Hannelore niet als side kick maar meer als presentatrice, ze heeft een bepaalde gunfactor. Skip Editie NL en trek BLVD door naar elke dag 1815-19.30 uur. Presentatie: Peter van der Vorst, Nicolette Kluijver of Bridget Maasland, sidekick: Luuk IIkink of Frank Dane.

  – Nieuwe late night show; weg met Humberto! Zet Beau er neer.. misschien dit keer niet een late night show die een uur lang aan een tafel zit, maar meet a la Laat de Leeuw van vroeger; mix van amusement en nieuws van de dag.

  – Minder BNer shows, meer afwisseling met je eigen mensen. Overkil aan Chantal Janzen, Wendy van Dijk, Ruben Nicolai en Gordon terwijl mensen als John Williams, Froukje de Both, Natasja Froger en Angela Groothuizen ook onder contract staan maar amper wat te doen hebben.

  – De liniaire zender RTLZ mee stoppen. Het RTLZ nieuws kan terug de dagprogrammering van RTL7. Realityseries en documentaires kunnen eveneens op RTL7 terrecht. Dagprogrammering met herhaling van series kan naar RTL5. RTL8 ook mee stoppen, maak van RTL5 een vrouwelijke zender. The Bold, dr Phil en MCleods daughters kan zo in de vooravond, misschien dagelijks spelshow met Ruben Nicolai ?!, Big brother terug nu Utopia gaat stoppen. Expeditie Robinson naar de donderdag van RTL4. Temptation Island kan wel blijven staan, evenals HNTM.

  RTL4 MAANDAG
  06.30 rtl ontbijtshow
  09.10 dr. Phil (H)
  10.00 koffietijd
  11.00 goede tijden slechte tijden (H)
  11.30 NL comedyserie (H)
  12.00 rtl boulevard (H)
  13.15 late night show (H)
  14.30 (H)
  15.00 (H)
  16.00 rtl nieuws
  16.10 dr. Phil
  17.00 5 uur live
  18.00 rtl nieuws
  18.15 rtl boulevard
  19.30 rtl nieuws en weer
  20.00 goede tijden slechte tijden
  20.30
  22.30 late night show
  23.45

  RTL5
  13.00 funny files (H)
  13.30 spelshow (H)
  14.00 big brother (H)
  15.00 the bold and the beautiful (H)
  15.30 ellen degeneres show
  16.30 mcleods daughters
  17.30 will & grace
  18.00 the bold and the beautiful
  18.30 big brother
  19.30 spelshows (deal or no deal, 5 tegen 5, etc)
  20.00 funny files
  20.30

 13. John Mills

  Welke successen @Ron? Noem er eens een.

 14. west

  @Ron Wat nou successen? RTL heeft altijd het voordeel gehad dat het op 4 zat
  heeft niets met programmeren te maken, de verstokte kijker kijkt toch wel
  Alleen beginnen de kijkers alles door te krijgen, en merken dat alles te gemaakt en overdreven is, en soc media TWITTER FACEBOEK en REAGEER SITES
  kunnen zeernegatief zijn voor een bedrijf
  de Nederlander laat niet met zich sollen en zegt waar het op staat, je wordt keihard afgestraft
  Daarom … als je even naar de politieken debatten had gekeken gisteravond
  is D66 bezig om ons monddood te maken
  want ze willen een verbod op twitter faceboek of zelfs het internet inperken!

 15. Hans de Vries

  Omroepsite Spreekbuis.nl meldt dat een kwart van het RTL personeel ontslagen gaat worden. Er blijkt nu paniek in de tent, maar uiteindelijk had de organisatie al veel eerder in actie moeten komen tegen het wanbeleid van de RTL-top. Het RTL-personeel heeft zich als makke schapen naar de afgrond laten leiden. Dat moeten zij zich vooral zelf kwalijk nemen.

 16. Ron

  Hij is ook te lang doorgegaan. Had 4 jaar eerder gestopt dat was veel beter geweest. Dat was nog in een periode dat het echt goed ging met RTL. Nu heeft hij het nog meer naar de afgrond gebracht met zijn stilstaande beleid.
  Ik ben benieuwd wie zijn plek gaat innemen. Hopelijk wel iemand die TV ademt, en niet een passant uit het bedrijfsleven die hier niets mee heeft naar dan later blijkt, en dus ook faalt.

 17. LD

  Joris : TLDR

 18. @Ron

  Je snapt het niet helemaal.
  Met tv ‘ademen’ alleen kom je er allang niet meer.

 19. Michiel

  Gayguy

  Er gaan er eerst een zooitje uit, daarna wordt het een compleet nieuw bedrijf met maximaal 4 tv zenders.

 20. west

  @ TELEGRAAF ENTERAIMENT ERLAND MAG NIET NAAR SBS

 21. Peet van Dam

  Successen?????????? Wtf zeg kan geen normaal hezellig OPRECHT programma in 25 jaar RTL shit opnoemen. Samenleving opgezadeld met enorme hebzucht en een pleuris mentaliteit van hebben hebben en hebbben. Heel dat gore misselijke RTL moet opzouten, gevaar voor de samenleving dat is de realiteit.

 22. SOLANGE

  Veel te laat had al eerder gemoeten

 23. ontslagen dus

  op de dag dat je ‘zelf’ opstapt…. tussen 20.30 en 23.30 de volgende aantallen kijkers weten te scoren…
  666.000
  667.000
  487.000

  pijnlijk. droevig eigenlijk

 24. anoniem

  Het enige leuke aan de commercielen vind ik dat er wat meer bloot op tv kwam! Helaas vaak wel in programma’s van het niveau van een belspelletje..

 25. Rodrigo

  wie zou een goede kans maken om Erland op te volgen, wat denken jullie, is het iemand die al bij RTL (voor of achter de schermen) zit of komt er een extern persoon?

 26. Meneer Kaktus

  Carlo Boszhard gaat het doen.

 27. Kevin Bulgac

  Ik zou dit klusje er – naast m’n medische carrière – prima bij kunnen doen.

 28. Heuckeroth, G.

  Pijn aan me poeperd.

 29. Rodrigo

  Carlo Boszhard lijkt me momenteel niet bepaald de persoon om de puin te ruimen die Erland achtergelaten heeft, ondanks dat hij al 25 jaar bij de zender werkt

 30. Japie

  De bezem door de presentatoren en de kruiwagen afschaffen!

 31. Kelly

  Ik zou dit genderneutrale varkentje prima kunnen wassen.

 32. Ingrid

  Carlo Boszhard is wel de laatste om Erland op te volgen.
  Mist de kennis. Ook al behept met vriendjes politiek.
  Straalt geen niveau uit.
  Heeft alles tegen om geloofwaardig een leidinggevende functie te vervullen.

 33. Corrector

  Halbe Zijlstra kan Erland Galjaard prima opvolgen. Hij is beschikbaar en het gebrek aan relevante ervaring hoeft geen hindering te zijn, zo leert de ervaring.
  En anders kan hij altijd nog komen met het verhaal dat hij met Erland in diens tuinhuisje heeft geluncht.

 34. Wim

  zou een stunt zijn als Angela de Jong Erland gaat opvolgen….

 35. Tvjunkie

  @Wim…ja of Humberto

 36. robb

  Beau moet ook oppassen Erland heeft hem binnen gehaald maar wat die man nu doet kan elke beginneling ,Tan moet opgevolgd worden door een iemand waar niemand aan denkt en nu niet bij RTL werkt .

 37. ali

  Beau kun jij ook opzouten, TOEDELOE………

 38. OMG

  De gouden RTL jaren waren overigens het resultaat van de overname van Talpa/Tien. Toen Erland het stokje overnam is het enkel maar achteruit gegaan, dus vraag me af welke successen op zijn conto worden geschreven…

 39. A.Zijn

  Vakgenoten die nu zo hard uithalen is pure jaloezie!

 40. Bart

  @Joris Ik zie bijna geen verschil met hoe het nu is in je overzicht. Ik denk niet dat de kijkcijfers en de marktaandelen daarvan omhoog gaan. Terugkeer Big Brother en Deal or no Deal op RTL5 is zeker een goed idee. Een van de twee zou ook op RTL4 kunnen om 19.00u als RTL Boulevard naar 18.15u gaat. De uitzending wordt dan wat kort maar misschien kan RTL nog en uitzending doen om 23.40u Liep best goed van de zomer.

 41. Bart

  @robb Beau is een van de mensen die zeker niet op hoeft te passen.

 42. Lander

  Degene die moeten oppassen voor hun baantje zijn Humberto, Wendy, Evelyn, Thijs, Ronald, Nikki, en al die andere Boulevard nitwits

  Linda, Carlo, Martijn, Lieke, Dennis, John W, Nicolette, Koffietijddames, Beau en Robert hoeven zich geen zorgen te maken

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.