RTL rondt heroriëntatie af: ‘Staat los van exit Galjaard’

Het vertrek van Erland Galjaard bij RTL is mogelijk een voorbode op iets veel groters dat gaat komen. Vakblad Adformatie onthult dat de Nederlandse RTL-top eind vorig jaar een ‘strategic review’ heeft afgerond. “Een strategische heroriëntatie die binnenkort moet leiden tot duidelijkheid over de toekomst van het mediabedrijf“, meldt ze. Volgens vaksite Spreekbuis wordt het pijnlijk: “Al langer gaan er geruchten dat RTL Nederland dit jaar ruim 20 procent van haar personeel gaat ontslaan.

Adformatie wijst erop dat RTL de laatste jaren moet dealen met veranderend mediagedrag van de consument. “Dat is ook de kern van de review: welke keuzes maakt RTL om die consument goed te volgen? De uitkomst van de review zal niet al te lang meer op zich laten wachten.”

Volgens RTL staat het vertrek van Erland Galjaard, een echte oudemedia-man, los van deze heroriëntatie. “Maar het zal voor RTL niet op een slecht moment komen.”

Daarmee doelt Adformatie op het feit dat RTL te weinig vernieuwt onder leiding van Galjaard. Ruud de Langen van mediabureau Mindshare noemt de RTL-directie bejaard: “Bijna 300 jaar. Dat is opgeteld zo’n beetje de leeftijd van de RTL-directie.”

Ook De Langen vreest voor een massa-ontslag. “RTL en ook de andere van oudsher traditionele partijen zitten met z’n allen in een bijzonder slechte film, waarbij hun kijkers massaal vertrekken naar de digitale domeinen.”

De Telegraaf verwacht eveneens een enorme reorganisatie bij RTL. “RTL heeft nog een reorganisatie voor de boeg, terwijl de voormalige SBS-zenders de pijn al genomen hebben. In John de Mol – uitgerekend de hofleverancier van RTL – hebben die bovendien een nieuwe eigenaar met diepe zakken.

Update – De kop van dit artikel is aangepast van ‘‘Massa-ontslag bij RTL: 20 procent personeel weg’’ in ‘RTL rond heroriëntatie af: ‘Staat los van exit Galjaard”. Volgens RTL is er namelijk geen sprake van een massa-ontslag.

Lees ook:
Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL (donderdag)
Angela de Jong juicht vertrek Erland Galjaard toe (donderdag)
Telegraaf vraagt zich af of Galjaard-exit vrijwillig is (donderdag)
Gordon: ‘Erland steunde me de afgelopen dagen nog’ (donderdag)
Voetbal Inside reageert mild op vertrek Erland Galjaard (vandaag)
Wartaal confronteert BLVD met waarheid over Erland (vandaag)
Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen