Jelle Brandt Corstius valt stil op NPO Radio 1

VPRO-ster Jelle Brandt Corstius raakte zondagochtend op NPO Radio 1 van zijn stuk toen journalist Alexander Münninghoff in zijn bijzijn een column over #MeToo voordroeg in het VPRO-programma OVT. Dat was te horen op de radiozender. De OVT-columnist sprak over de zijns inziens overmatige aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, al benadrukte hij Corstius’ zaak wél schokkend te vinden. “Ik wil niets bagatelliseren, maar het is doorgeslagen allemaal.

Münninghoff: “Tal van vrouwen vinden – daartoe aangemoedigd door #MeToo – in een stoffig hoekje van hun herinnering wel iets dat je met een beetje kwade wil als seksueel grensoverschrijdend gedrag kan worden aangemerkt: een kneepje hier of een op wellust geduid hebbende oogopslag. (…) Hoe ver kun je gaan met dit soort ostracisme?

Aan tafel luisterde Jelle Brandt Corstius mee. Eerder deze week onthulde hij verkracht te zien bij Barend & Van Dorp. “Hij reageerde gestoken en met ingehouden woede op de relativerende woorden van Münninghoff“, meldt Radio 1.

Na afloop van de column werd aan Corstius gevraagd of hij spijt heeft van zijn onthulling. “De enige manier om die cultuur te veranderen van alle dinosauriërs die alleen maar de nadruk leggen op dat het allemaal maar normaal is, terwijl er een jonge generatie is die dit volkomen niet normaal vindt, is om je stem te laten horen. Daar heb ik geen spijt van“, reageerde hij.

Corstius was uitgenodigd om te praten over zijn tv-programma over robots, maar toen viel hij stil omdat hij van zijn stuk was gebracht door de column van Münninghoff. “Sorry, ik probeer over mijn programma te vertellen… Sorry, ik kom niet echt uit mijn woorden.

Presentator Jos Palm reageerde begripvol. “Je bent met je gedachten ergens anders. Dat kan gebeuren.

De zaal met publiek zag de tv-maker worstelen en gaf hem een bemoedigend applaus, aldus Radio 1.

Het fragment is hier terug te luisteren.

Lees ook:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk
(dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)
Verkrachter dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (donderdag)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (donderdag)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (donderdag)
B&VD-medewerkers niet verbaasd over verkrachting (vrijdag)
Youp van ’t Hek noemt verkrachter Jelle ‘enge pisnicht’ (zaterdag)
VI lacht om verkrachting Corstius; BN’ers verbijsterd (zondag)
Wilfred Genee: ‘Lachen om verkrachting onhandig’ (zondag)

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen