Shula Rijxman wil snel koffiedrinken met Arie Slob

NPO-voorzitter Shula Rijxman hoopt dat Arie Slob, de nieuwe Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, snel langskomt in Hilversum voor een kop koffie. Dat laat ze weten in een NPO-blog. Rijxman haalt opgelucht adem nu Sander Dekker niet langer het portefeuille Media onder zich heeft. Dekker wilde de NPO slopen (geheel amusementsloos maken), maar daarin is hij niet geslaagd. Het nieuwe kabinet Rutte III laat ineens weten een ‘stevige’ NPO ‘nodig‘ te vinden anno 2017.

Slob is de nieuwe man op Media. Jarenlang was hij namens ChristenUnie mediawoordvoerder in de Tweede Kamer. Hij is op de hoogte van allerlei zaken, meent Rijxman. “Over hoe je een betrouwbare en onafhankelijke nieuwsvoorziening onder de aandacht blijft brengen terwijl ons mediagebruik razendsnel verandert (opkomst superplatforms)“, zegt ze.

Over hoe je als door iedereen betaalde organisatie ook echt iedereen iets terug kan geven (sport en ja, ook een vleugje vermaak). Over hoe gaaf het is om een podium te zijn voor en van (!) alle Nederlanders, voor hun taal cultuur en identiteit (en waar je samen juicht en samen rouwt). Over hoe je als klein Gallisch dorpje overeind blijft tegen een Romeinse overmacht (Netflix, HBO, Liberty).”

Gelukkig komt Slob terecht in een warm bad: volgens Rijxman gaat het de laatste jaren ‘heel goed’ met de NPO. “Ons bereik is hoog – we zijn marktleider -, onze programma’s worden beter gewaardeerd dan ooit, meer Nederlanders dan in jaren lieten zich bij hun stemkeuze helpen door onze pluriforme en brede programma’s. We hebben onze on demand dienst vernieuwd en leren elke dag beter om een jong publiek aan ons te binden, waar ze ook zijn.”

Ik ben er trots op dat dit is gelukt. Want de bezuinigingen van Rutte I en II hebben er hard in gehakt. Dus ik zal eerlijk zijn: ik word blij van het Regeerakkoord. Een ‘stevige publieke omroep niet vanzelfsprekend […] maar wel nodig vanwege het veranderde medialandschap’? Lijkt me van wel, ja.

De koffie staat klaar.”

Foto: Rijksoverheid.nl, CC0 1.0

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen