Geld naar omroepruzies in plaats van programma’s

De radioruzies binnen het publieke omroepbestel lijken te leiden tot kostbare juridische procedures. Zowel Avrotros als KRO-NCRV zijn nog steeds voornemens om te procederen tegen de NPO. Dat laten de omroepen weten in het AD. De Avrotros en KRO-NCRV kiezen er daarmee voor om geld in omroepruzies te steken in plaats van in programma’s en daar zal de belastingbetaler niet blij mee zijn. De omroepen willen over de rug van de kijker en luisteraar gaan strijden tegen de NPO. 

Kennelijk is het klimaat binnen de Avrotros zo onprettig dat er nu al drie radio-dj’s zijn vertrokken: Rob Stenders en het duo Peter de Bie en Mieke van der Weij. De NPO heeft besloten dat ze alledrie hun vertrouwde Avrotros-tijdslot houden, maar dan wel onder de vlag van een andere omroep: respectievelijk BNN-VARA en Omroep MAX.

De Avrotros is echter woest en wil het Nieuwsshow-tijdslot van Mieke en Peter op NPO Radio 1 koste wat kost behouden. Dat betekent dat het meest beluisterde programma van NPO Radio 1 opeens zijn vertrouwde presentatieduo zou verliezen. Mieke en Peter willen immers niet meer werken voor de Avrotros.

Avrotros-voorzitter Ed Nijpels houdt vast aan zijn voornemen om de NPO kapot te procederen om dit tijdslot over de rug van de luisteraar te behouden: “Ik heb ernstige twijfel of de raad van bestuur van de NPO goed leiding kan geven. Je kunt presentatoren blijkbaar zomaar weghalen bij andere omroepen en je wordt nog beloond ook met een tijdslot. Als er nu goede argumenten zijn om te veranderen, maar die zijn er niet. We zullen dit tot de hoogste juridische instantie aanvechten.

Peter de Bie had al verwacht dat Avrotros met deze ‘gekkigheid’ zou komen. “Ze zijn nu gek genoeg om eindeloos door te gaan. Maar ze moeten naar zichzelf kijken, Rob Stenders is ook al weg.

En dan is er nog Stefan Stasse, die moet verkassen van NPO Radio 2 en NPO Radio 5. Hij scoort iets onder het zendergemiddelde en moet nu plaatsmaken voor een jongere vrouw.

En daar kan de KRO-NCRV weer niet mee leven. “Als dit voornemen wordt doorgezet, zullen wij juridische stappen overwegen om dit te voorkomen.

Al met al kiest de NPO voor de luisteraar en dus niet voor omroeppolitiek. Dat komt hen nu wel op gedoe met Avrotros en KRO-NCRV te staan.

De voornemens van de NPO op radiogebied zijn nog niet helemáál definitief. Eind oktober maakt de NPO zijn definitieve beslissing bekend en volgen er dus waarschijnlijk juridische procedures door Avrotros en KRO-NCRV.

Het AD-artikel Revolutie in radioland kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (31 augustus)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (31 augustus)
AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal (1 september)
Kritiek op Avrotros: omroep dwarsboomt radio-dj’s (4 september)
‘NPO gaat partij trekken voor MAX, niet Avrotros’ (4 september)
‘Rob Stenders keert terug op vertrouwde plek Radio 2’ (13 september)
‘NPO’s keuze voor MAX boven Avrotros leidt tot heibel’ (15 september)
Avrotros-voorzitter wil naar rechter om Nieuwsshow (18 september)
KRO-NCRV wil NPO voor rechter slepen om Stasse-exit (4 oktober)
NPO wil Stenders terug en Nieuwsshow-slot naar MAX (10 oktober)

Foto: Avrotros/Nico Kroon

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen