Geld naar omroepruzies in plaats van programma’s

Geplaatst op wo 11 okt 2017 om 10:59

De radioruzies binnen het publieke omroepbestel lijken te leiden tot kostbare juridische procedures. Zowel Avrotros als KRO-NCRV zijn nog steeds voornemens om te procederen tegen de NPO. Dat laten de omroepen weten in het AD. De Avrotros en KRO-NCRV kiezen er daarmee voor om geld in omroepruzies te steken in plaats van in programma’s en daar zal de belastingbetaler niet blij mee zijn. De omroepen willen over de rug van de kijker en luisteraar gaan strijden tegen de NPO. 

Kennelijk is het klimaat binnen de Avrotros zo onprettig dat er nu al drie radio-dj’s zijn vertrokken: Rob Stenders en het duo Peter de Bie en Mieke van der Weij. De NPO heeft besloten dat ze alledrie hun vertrouwde Avrotros-tijdslot houden, maar dan wel onder de vlag van een andere omroep: respectievelijk BNN-VARA en Omroep MAX.

De Avrotros is echter woest en wil het Nieuwsshow-tijdslot van Mieke en Peter op NPO Radio 1 koste wat kost behouden. Dat betekent dat het meest beluisterde programma van NPO Radio 1 opeens zijn vertrouwde presentatieduo zou verliezen. Mieke en Peter willen immers niet meer werken voor de Avrotros.

Avrotros-voorzitter Ed Nijpels houdt vast aan zijn voornemen om de NPO kapot te procederen om dit tijdslot over de rug van de luisteraar te behouden: “Ik heb ernstige twijfel of de raad van bestuur van de NPO goed leiding kan geven. Je kunt presentatoren blijkbaar zomaar weghalen bij andere omroepen en je wordt nog beloond ook met een tijdslot. Als er nu goede argumenten zijn om te veranderen, maar die zijn er niet. We zullen dit tot de hoogste juridische instantie aanvechten.

Peter de Bie had al verwacht dat Avrotros met deze ‘gekkigheid’ zou komen. “Ze zijn nu gek genoeg om eindeloos door te gaan. Maar ze moeten naar zichzelf kijken, Rob Stenders is ook al weg.

En dan is er nog Stefan Stasse, die moet verkassen van NPO Radio 2 en NPO Radio 5. Hij scoort iets onder het zendergemiddelde en moet nu plaatsmaken voor een jongere vrouw.

En daar kan de KRO-NCRV weer niet mee leven. “Als dit voornemen wordt doorgezet, zullen wij juridische stappen overwegen om dit te voorkomen.

Al met al kiest de NPO voor de luisteraar en dus niet voor omroeppolitiek. Dat komt hen nu wel op gedoe met Avrotros en KRO-NCRV te staan.

De voornemens van de NPO op radiogebied zijn nog niet helemáál definitief. Eind oktober maakt de NPO zijn definitieve beslissing bekend en volgen er dus waarschijnlijk juridische procedures door Avrotros en KRO-NCRV.

Het AD-artikel Revolutie in radioland kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (31 augustus)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (31 augustus)
AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal (1 september)
Kritiek op Avrotros: omroep dwarsboomt radio-dj’s (4 september)
‘NPO gaat partij trekken voor MAX, niet Avrotros’ (4 september)
‘Rob Stenders keert terug op vertrouwde plek Radio 2’ (13 september)
‘NPO’s keuze voor MAX boven Avrotros leidt tot heibel’ (15 september)
Avrotros-voorzitter wil naar rechter om Nieuwsshow (18 september)
KRO-NCRV wil NPO voor rechter slepen om Stasse-exit (4 oktober)
NPO wil Stenders terug en Nieuwsshow-slot naar MAX (10 oktober)

Foto: Avrotros/Nico Kroon
12 Reacties op “Geld naar omroepruzies in plaats van programma’s”


 1. Papegaaitje leef je nog.

  Mag die vreselijke Peter de Bie aub ophoepelen. Wat een naar onbeschoft mannetje. Weg met die man. Ga lekker met pensioen zou ik zeggen en val ons niet meer lastig met je onbehouwen presentatie.

 2. Groenig

  Wat denken ze daarmee te bereiken dan? De NPO gaat toch gewoon over de programmering?

 3. Bart Ender

  Het duo Peter de Bie en Mieke van der Weij hebben zelf gekozen voor vertrek, de vriend van Lilian Marijnissen maakt hier misbruik van de situatie.

 4. school

  Het duo hebben?

 5. B

  Onzin verhaal , mocht het tot procedures komen dan betaalt de vereniging dit en niet door er omroep gelden in te steken . Zou voor MC pleiten als ze wat beter wisten hoe de NPO en de omroepen in elkaar steken. Lijkt me meer een uitlok verhaal om weer eens stevig op de NPO te gaan schelden . Triest MC

 6. Bart Ender

  @school: Ik had ‘Het duo’ moeten weghalen.

 7. Benny K.

  @B, ik heb de MC nog nooit op enige deskundigheid kunnen betrappen, maar wel lekker gekleurde stukjes zodat mensen als ik er lekker zuur op kunnen reageren.

 8. Tom

  Stefan Stasse is misschien het grootste slachtoffer. Vanwege het omroepgewipwap van Robbie Stenders (heeft zowat bij elke omroep gewerkt) wordt Stefan Stasse eruit gebonjourd.

 9. Bart

  @Tom Wat heeft het er mee te maken dan Rob Stenders bij meerdere omroepen en zenders heeft gewerkt? Jammer voor Stefan Stasse en zijn programma. Of jammer het zal gewoon te horen zijn bij Radio5 op het zelfde tijdstip. Stasse hoort meer bij het oude Radio 2. Voor de nieuwe generatie moest Radio 2 verjongen en dat hebben ze goed gedaan. Ik had alleen Annemieke nog even op 3FM gehouden. Van Inkel op Radio 2 gezet (die gaat nu naar Radio 5) en Stasse de ochtendshow gegeven op 5. Die heeft echt een goede stem voor een ochtendshow. Roodbeen en Haandrikman passen ook beter bij Radio 5.

 10. Weg Ermee

  Ik zeg stekker uit die subsidie/belastinggeld slurpende staatsradio!

 11. Chiel

  Ook ik ben het eens met de NPO-keuzes, en ook ik vind dat de omroepen moeten schikken (liefst zelfs opgedoekt, maar goed, dat is nog niet haalbaar vrees ik). Maar MC, een stukje hierover mag neutraler.

 12. karel

  Mieke v.d. Weij en Peter de Bie hebben op de zaterdagmorgen de Tros Nieuwsshow tot een saai, humorloos en betweterig radio programma gemaakt.

  Het is al lang geleden, dat we de wekker lieten aflopen voor b.v. Wim Borsboom en de boekenman Martin Ros.

  Peter de Bie is een man die ergernis oproept, deze betweter laat mensen nooit uitspreken en vindt alleen zijn mening belangrijk. Onsympathieke man, die in de omroepwereld niet geliefd is.
  Mieke van der Weij is dat domme linkse gansje, waarvan ik het ongelofelijk vind dat zij met haar vaak saaie optreden en lijzige stem altijd nog op de radio komt. Vervang dat mens toch eens!
  Het is een traditie dat de Tros ~( ism Avro) op de zaterdagmorgen de Tros nieuwsshow verzorgd. Dat moet ook zo blijven en mag niet naar een andere omroep gaan , naar Max`bv. omdat Slagter die de Bie een beetje meer salaris gaart betalen.

  Want dat is het waar het bij de Bie omgaat`; ” geld `’

  En natuurlijk is het correct als een omroep vindt in haar recht te staan en daarover gaat procederen.
  Dus op zaterdagmorgen de Nieuwsshow bij de Tros 1

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.