NPO wil Stenders terug en Nieuwsshow-slot naar MAX

De NPO wil Rob Stenders terug in het Radio 2-schema en het tijdslot van Radio 1’s Nieuwsshow aan MAX geven. Die plannen voor de radioprogrammering van 2018 heeft de NPO zojuist laten weten. De NPO begrijpt dat dit gevoelig ligt. “Dat niet alle omroepen tevreden zijn over de uitkomst beseft de NPO zich terdege, maar dit hoort tegelijkertijd ook bij het maken van een nieuwe programmering in een complex omroepbestel waarin schaarse middelen en zendtijd moeten worden verdeeld.

De voorgenomen terugkeer van Rob Stenders in de middag tussen 14 en 16 uur, leidt tot de verhuizing van Annemiek Schollaardt (die Stenders dit najaar opvolgde) naar 20 tot 22 uur. En dat leidt weer tot de verhuizing van De Staat van Stasse naar hetzelfde tijdslot op NPO Radio 5 (waardoor Volgspot daar weer verhuist naar 22 uur).

De KRO-NCRV heeft juridische stappen tegen de NPO aangekondigd als De Staat van Stasse inderdaad moet vertrekken op NPO Radio 2. “De programmering is tot stand gekomen na een complexe intekenperiode waarbij wensen van de omroepen en luisteraars zijn meegenomen“, luidt het verweer van de NPO.

De NPO is van mening dat deze programmering bijdraagt aan het versterken van NPO Radio 2 en is blij dat Rob Stenders op de zender blijft en Annemieke Schollaardt een belangrijke plek in de avondprogrammering krijgt. De inzet van de NPO was om deze twee sterke dj’s te behouden voor NPO Radio 2.”

En hoe zit het dan met de show van Stefan Stasse? “De verplaatsing van het programma De Staat van Stasse naar NPO Radio 5 past in de verdere vernieuwing en verjonging van deze zender. De NPO is ervan overtuigd dat de vaste schare fans van het programma mee zal verhuizen naar de nieuwe zender.”

Nieuwsshow

Ook heeft de NPO het voornemen om het huidige tijdslot van de Nieuwsshow op NPO Radio 1 (zaterdagmorgen van 8.30 – 11.00 uur) aan omroep MAX toe te kennen. De huidige presentatoren maken de overstap van Avrotros naar omroep MAX. “Dit presentatieduo wordt bijzonder hoog gewaardeerd door de luisteraar en de NPO kiest ervoor om deze opstelling in een nieuwe programma op zaterdagochtend voort te zetten.”

Net als KRO-NCRV heeft ook Avrotros gedreigd met juridische stappen als de NPO het Nieuwsshow-tijdslot aan MAX geeft. De NPO: “De verandering in de programmering wordt enerzijds veroorzaakt door wijzigingen bij omroepen zelf (programmamakers die veranderen van omroep), anderzijds door de opdracht en ambitie van de NPO om als sturende organisatie binnen het bestel sterke radiozenders te programmeren.”

De NPO biedt omroepen een laatste mogelijkheid om toch nog met een alternatief te komen. De Raad van Bestuur van de NPO streeft ernaar de definitieve radioprogrammering eind oktober vast te stellen.

Foto: AVROTROS/Michel Schnater

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen