Kritiek op Avrotros: omroep dwarsboomt radio-dj’s

Geplaatst op ma 04 sep 2017 om 10:00

De omroepcultuur bij de NPO ligt zwaar onder vuur. Na de felle kritiek van radio-icoon Lex Harding inzake de kwestie Rob Stenders, komt AD’s radiorecensent Vincent Bijlo nu met felle kritiek inzake de kwestie Nieuwsshow. Dat is te lezen in de krant. Zowel Stenders als het Nieuwsshow-duo Peter de Bie en Mieke van der Weij zit in de problemen omdat ze weg willen bij Avrotros, maar de omroep halsstarrig vasthoudt aan hun tijdslots, waardoor ze hun uitzendmoment verliezen.

Volgens De Bie wil de hele redactie van de Nieuwsshow over naar MAX. De Avrotros wil het programma en het tijdslot echter behouden om het met een ander duo te gaan maken. En dat terwijl de combinatie van De Bie en Van der Weij volgens luisteraars nou juist de kracht is van de show.

Bijlo vindt dat Avrotros onnodig moeilijk doet door te roepen dat het programmaformat van die omroep is. “Dat kunnen ze nou wel zeggen, maar, en dat is nou juist de kracht van het programma, het heeft helemaal geen format.”

Het programma is niets meer dan een aantal gesprekken, aldus Bijlo. “Dat kan natuurlijk ook met andere presentatoren, maar het is nu wel het best beluisterde Radio 1-programma, dat heeft zeker te maken met het duo Van der Weij en De Bie. Dat moet dus gewoon, in het belang van ons, bij elkaar blijven, punt uit.”

De Avrotros moet over zijn eigen schaduw heenstappen, om het duo Peter en Mieke te behouden in het belang van de luisteraar, wil Bijlo daarmee zeggen.

De AD-column van Vincent Bijlo kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (vorige week)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (vorige week)
AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal (vorige week)

Foto: Avrotros/Nico Kroon
12 Reacties op “Kritiek op Avrotros: omroep dwarsboomt radio-dj’s”


 1. KIP

  Dit heeft Bijlo goed gezien.

 2. Papegaaitje leef je nog.

  Het programma kan heel goed zonder die vreselijke de Bie. Wat een nare man. Mieke kan het heel goed alleen of met iemand anders. De Bie deugt gewoon niet dat zie je nou. Mag die man alstublieft voor altijd wegblijven. Weg met de Bie. Onbeschofte hork. Waardeloze journalist. Gruwelijke vent. Naarling.

 3. Bart V.

  Heeft AVROTROS dan zoveel invloed op de inhoud van het programma ? Zou het heel anders zijn als het onder de vlag van MAX zou worden uitgezonden ? Of krijgen ze dan beter betaalt ? Als het toch geen verschil uitmaakt welke omroep iets uitzendt, (ik noem even Rob Stenders, die wandelt ook van AVROTROS naar BNNVARA) dan kun je per 31 december de omroepen net zo goed opheffen en er 1 Nationale Omroep van maken. Jammer voor al die overhead van omroepbaasjes en hun hofhouding die denken dat de kijker of luisteraar het nog maar iets uitmaakt wie wat uitzendt. Op naar een schone publieke omroep, ontdaan van die domme verenigingen die alleen maar tv gidsjes willen verkopen.

 4. goedgezien

  In het algemeen denk ik toch dat een talk-show ( zij het voor radio of TV) staat of valt met een goede redactie. Dat nu de voltallige redactie van de Nieuwsshow wil “overstappen” naar een andere omroep, komt niet vaak in Hilversum voor.

 5. rhe

  weg met die belachelijke omroepen

 6. Rubicon

  Echt onzin verhaal van Bijlo. Enige wat klopt is dat het programma wat hij zegt een paar obligate libelle gesprekjes zijn. Kan perfect door nieuwe frisse, energieke presentatoren die het programma wat spannender maken (of urgent moet ik tegenwoordig zeggen). Dat AVROTROS voor haar timeslot opkomt is inherent aan Publieke Omroep. Dan moet je PO afschaffen. Ook interessante discussie overigens

 7. Bart

  @Bart V Eens!

 8. Grenze(n)loos

  Je hoeft er toch geen bekende cabaretier voor te zijn om te concluderen, dat het zgn ‘bijzondere’ format niet meer is dan een aaneenschakeling van gesprekjes.
  Dat het presentatie duo het zo goed met elkaar kan vinden, zal mij worst wezen.
  Ik ga ervan dat de gastdame-en heer professionals zijn.
  Hierbij aangetekend dat ik het bezopen vind, dat het bij de NPO zelfs mogelijk is , als echtpaar (De Bie/Blok) de Nieuwsshow te presenteren. Bij de NPO kijk ik nergens meer van op.
  Op de 1e plaats echter staat voor mij – verstaanbaarheid- en aangenaam stemgeluid.
  Wat dat betreft kan ik deze heer de Bie missen als kiespijn, ook bij MAX natuurlijk.
  Radio: een prachtig medium, maar te dikwijls zit alle bullshit aan bijgeluid aangenaam luisteren in de weg.

 9. Grumpy

  Deze en andere ontwikkelingen geven het failliet van de omroepen aan. Onderscheiden zich op geen enkele manier meer van elkaar.

  Het zijn vooral koninkrijkjes met veel te veel “managers”. Het beste kunnen we die relikwieën uit het verleden opdoeken en over naar een bbc model.

 10. Oldo Stofjas

  Waarom vraagt niemand zich af waarom die mensen allemaal weg willen bij AVROTROS? Voor de luisteraar maakt het niets uit van welke omroep een programma is, maar voor de presentator blijkbaar wel. Maar wat dan? Salaris?

 11. Froukje

  @Oldo Stofjas
  De Bie moest met pensioen.

 12. Otto Groeneveld

  Welke mensen willen in godsnaam nog luisteren naar Radio 1? Echt ik zou het niet weten, pro moslim, de blanke Nederlander krijgt bijna in ieder programma overal de schuld van. Als er een bosbrand is in Kwalalumpur krijgt de blanke stoute man de schuld. NUL kritisch op falen van overheid en oplichting van banken en multinationals, wat dat betreft gewoon neoliberaal. Ieder scheet die ze in Amsterdam laten willen ze uitzenden, gewoon onvoorstebare shit heel Radio 1.
  Totaal geen bijdrage aan de samenleving en de realiteit. Vertrek met heel dat zooitje lekker naar SA en neem die Haagse opvreters ook mee.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.